Bahreyn’deki Türk panzerlerinden, TRT’nin Keloğlan’ına

Güncelleme Tarihi:

Bahreyn’deki Türk panzerlerinden, TRT’nin Keloğlan’ına
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2012 00:00

Yine bir ufuk turu yapalım ve bu kez şu sorulara yanıt arayalım: ABD İran konusunda Türkiye’ye hangi kötü sürprizi yaptı? Bahreyn’de saltanata isyan eden Şii kadınlara Türk panzerlerinden gaz bombası atıldığını biliyor muyuz? TRT Bonomo konusunda neden ayıp etti, hangi konuda tebriki hak ediyor? Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerinin paylaşımı Suriye’deki krizden nasıl etkilenir? Bu dış açıkla Suriye’de bir savaşa girer miyiz?

Haberin Devamı

TÜRKİYE ABD’NİN İSTİSNA LİSTESİNDE NİYE YOK: Seul’deki Obama-Erdoğan görüşmesinden birkaç gün önce Türk medyasında pek ses bulmayan önemli bir gelişme yaşandı. ABD, 28 Haziran’dan sonra İran’dan petrol alımını azaltmayacak ülkelere mali yaptırım uygulayacak. Beyaz Saray, sadece 11 ülkeyi bu yaptırımlardan muaf tuttu: İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İtalya, İspanya, Hollanda, Polonya ve Japonya… Kısacası, Yunanistan’ın bile olduğu bu listede İran’ın komşusu Türkiye yok. Seul’deki ikili görüşmede bu konu gündeme geldi mi, onu çok merak ediyorum.

ŞAM’DA YENİ YÖNETİM GAZI NE YAPACAK: Erdoğan ile Obama’nın Seul’de daha ziyade Suriye’yi konuştuğunu biliyoruz. Enerjide Rusya ve İran’a bağlı Ankara, Suriye’nin geleceğini bu açıdan nerede görüyor acaba? Suriye’de yönetim değişir ve bu süreçte istikrarsızlık yaşanırsa (veya daha da kötüsü, rejim uzun süre direnirse), Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgaz rezervleri ne olacak? Kıbrıs ve İsrail arasındaki paylaşımda Şam nerede konumlanacak?

Haberin Devamı

EKONOMİMİZ DAYANIR MI: Türkiye’nin bu dönemde Suriye konusunda ABD’den bile daha “şahin” öneriler ortaya koyduğu iddiaları var. Türkiye’yi böyle bir savaşa sürüklemenin uluslararası hukuk ve ahlaki-vicdani boyutunu geçtim, ekonomimiz düşünüldüğünde bile hayırlı bir iş olacağını sanmıyorum. Petrol fiyatlarının arttığı, enerji tedarikçilerimizden İran ile ilişkilerde gerilme seyrine girildiği bir dönemde bütçe açığı büyüyor. Geçen yıl büyük ölçüde sıcak para akışıyla finanse edilen bu açığın 2.7 milyar dolarlık kısmını bu ay kapatmak için Merkez Bankası rezervlerine başvurulmak zorunda kalındı.

BAHREYN’DE TÜRK PANZERLERİ: Geçen yazımda “Neden Suriye’de demokrasiyi desteklerken, Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkelerdeki demokratik hareketlerin şiddetle bastırılmasını hiç kınamıyoruz?” diye sormuştum. TRT’den meslektaşım Işın Eliçin (ki gördüğüm kadarıyla kendisi böyle siyasi çifte standartlara yüz vermeyecek mesleki ve ahlaki ölçütlere sahip bir gazeteci) Twitter’da dikkat çekti. Önceki gün Bahreyn’de çekilen videoda, Türkiye yapımı zırhlı araçlarla bir sokakta ilerleyen Bahreyn polisi görülüyor. Kaldırımda zafer işareti yapan (muhtemelen Şii) iki tesettürlü protestocuya yakın mesafeden gaz bombası atıyorlar. ( http://www.youtube.com/watch?v=5ZcpboyujG0 )

Haberin Devamı

TRT’NİN BİR AYIBI: TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Eurovision için neden Can Bonomo’nun seçildiğini anlatırken, “kendi geçmişi dolayısıyla en azından Türkiye'ye karşı olumsuz tavır ortadan kalkacak ve büyük bir ihtimalle de bu, bizim puanlarımızın daha da artmasını sağlayacak” dedi. Ben bu yarışmanın siyasete alet edildiğinin böylesine kör gözüne parmak itiraf edildiğini görmemiştim. Yetenekli bir genç olan Bonomo’ya ayıp edildi.

TRT’YE DÖRT DE TEBRİK: Ama bu durum Şahin’in TRT’sinde güzel şeyler de yapıldığı gerçeğini değiştirmiyor. Mesela TRT Çocuk’taki çizgi filmler… Pepee’nin Trakya karşılaması oynaması, “Göğsüme vura vura, çürüttün sol yanımı” diyerek çocuklara Edirne’den Hakkâri’ye dek kültürümüzü öğretmesi ne güzel. Ama TRT Çocuk’un asıl başarısı bence diğer çizgi filmlerde. Keloğlan ve Dede Korkut Hikâyeleri her açıdan çok başarılı. Orta Asya Türk mitolojisini Japon anime kültürüyle harmanlayan Cille de öyle…

Haberin Devamı

SÖZÜN ÖZÜ: Belki de cevap tam da burada… Ne Ortadoğu diktatörlüklerine Bahreyn’de olduğu gibi halkını ezmesi için polis aracı satarak, ne de Suriye gibi en az Bahreyn kadar zalim bir başka diktatörlüğe askeri müdahalede bulunarak demokrasi yaymalıyız bölgeye… Onlara dizilerimizden sonra bu çizgi filmleri de ihraç etsek yeter…

* Hürriyet Gazetesi Dış Haberler Şefi Emre KIZILKAYA’nın iletişim bilgileri ve bloguna http://about.me/emrekizilkaya adresinden ulaşılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!