Ticari sırrı yayınlamak yok yeni TTK yanlış yorumlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ticari sırrı yayınlamak yok yeni TTK yanlış yorumlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) şirketler için hiçbir zaman ticari sır olarak nitelenen bilgilerinin internette yayınlama mecburiyetinin olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Yazıcı, bu konunun yanlış yorumlandığını dile getirerek, internet sitesinde nelerin yer alacağının ikincil düzenlemelerle belirleneceğini ifade etti. Rize’de düzenlenen yeni TTK bilgilendirme toplantısına katılan Yazıcı, “Köklü değişimler karşısında sabırlı ve kararlı olmak gereklidir” dedi.
Ertelenmeyecek, düzenlenecek
Kanunun internet sitesi kurulması dışındaki düzenlemelerinin, 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe gireceğini anlatan Yazıcı, şunları söyledi: “Bağımsız denetimle birlikte tüm mali tabloların uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesi sonucu kayıt dışılık açısından da önemli bir ilerleme sağlanacak. İkincil düzenlemeler de hazırlanıyor. Ayrı önceliğe sahip 3 yeni tüzüğün taslakları tamamlandı. Bunlar; Ticaret Şirketlerinin Denetimine Dair Tüzük, Ticaret Sicili Tüzüğü ve Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Tüzük’tür. Tüzüklerin dışında kalan ikincil düzenlemelere ilişkin taslak metinlerimiz de bulunuyor. İkincil düzenlemelerin hepsi kanun yürürlüğe girmeden önce tamamlanacak. Kanunun uygulamasına ilişkin ortaya çıkan endişelerin büyük bölümü ortadan kalkacak.”
Yayınlama mecburiyeti olmayacak
Yeni TTK ile sermaye şirketlerine getirilen internet sayfası yükümlülüğüne yönelik eleştirilere de değinen Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: “Bu konuda ‘üretimle ilgili bilgilerin, sınai mülkiyet haklarına ilişkin verilerin alenileşmesi; ticari sır kavramını zedeler rekabeti önler’ deniyor. ‘Müşterilerin, internet sitesinde yayınlanması o firmanın rekabetine aleyhte sonuç doğurur’ diye eleştiriliyor. Bu yanlış anlaşılan yahut yanlış yorumlanan bir konudur. Hiçbir zaman ticari sır olarak nitelenen müşteri bilgileri ve benzeri bilgiler internette yayınlanma mecburiyeti olmayacaktır. Zaten internet sitesi zorunluluğu da 1 Temmuz 2013’te yürürlüğe girecektir. İnternet sitelerinde nelerin yer alacağı kanun sınırlarında olmak kaydıyla ikincil düzenlemeyle belirlenecektir. İnternet sayfası yükümlülüğü; şirketlerimizde şeffaflığı ve piyasadaki güven seviyesini artırmaya yönelik bir tedbir olarak getirilmiştir. Zaten bir süre sonra şirketlerimiz bunun mecburiyetini kendileri de hissedecektir.”

Haberin Devamı

3’üncü köprü ihalesi nisan ayında yapılacak

Haberin Devamı

KARADENİZ sahil yolunun Samsun’da kalmayacağını, Sinop’a doğru gittiğini anlatan Binali Yıldırım, “Toplam 156 kilometre olacak. Önümüzdeki yıl Sinop bitiyor. 5 Nisan’da, bilemedin nisan ayının sonunda üçüncü boğaz köprüsünün ihalesi yapılıyor. Bununla Şile’den, Karasu’dan Akçakoca’dan Sahil Yolu’na bağlanıyor. Böylece Türkiye’yi  doğudan batıya, 3 güzergahtan bağlıyoruz” dedi. Yıldırım, batı ile fark kalmaması için doğuda da yol yaptıklarını, Şırnak’ta, Iğdır’da, Hakkari’de, Bingöl’de havaalanı yaptıklarını ifade etti.

Müteahhitlerle pazarlık  yapıp süreyi indirdi

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Güney Çevre Yolu’nun yapımının 1150 gün sürmesinin ve 2014 yılının sonunda tamamlanmasının planlandığını belirterek, müteahhitlerden süreyi indirmelerini istedi. Vatandaşlara da görüşünü soran Bakan Yıldırım, bazı vatandaşların ‘Mayıs çayına yetişsin’ demeleri üzerine yolun 1 Mayıs 2014’te bitmesini kararlaştırdıklarını söyledi. Bakanlar bir süre horın da oynadı.

Haberin Devamı

Rize’de kentsel dönüşüm başlıyor

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Rize ve Doğu Karadeniz’in hak ettiği yeri en kısa zamanda yakalayacağını belirterek, “Bundan sonra temel atmalar, açılışları yapacağız. Rize’nin kentsel dönüşüm projelerini hızlandırarak sonuca ulaşacağız. Derelerin bir kısmının ihalesini yaptık. Belediye ile birlikte elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Ovit tüneli Rize’den Erzurum’a kapı açacak

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Rize Güney Çevre Yolu temel atma töreninde, tamamlandığında dünyanın en uzun 4. tüneli konumuna yükselecek olan Ovit Dağı Tüneli’nde gelecek ay temel atılacağını söyledi. Güney Çevre Yolu’nun yapılacağını, Erzurum’u Rize’ye komşu kapısı  yapacak, hayallere sığmayan Ovit Dağı Tüneli’nin olacağını ifade eden Yıldırım, Başbakanın önümüzdeki ay tünelin bizzat temelini atacağını, kazmanın vurulacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Aydın Doğan’a arazi teşekkürü

RİZELİ işadamlarının kurduğu Yatırım A.Ş. tarafından yaptırılan 3 bin kişilik spor salonu ve bin kişilik olimpik yüzme havuzu için temel atma töreni düzenlendi. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar katıldı. Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, tesislerin yapıldığı alanın sorunun çözmek için uzun süre uğraştıklarını anlattı ve “Hazineye ve Karayolları’na ait olan yerler vardı. Tapu dairesinde kayıtları olmasına rağmen sahipleri bulunamayan yerler vardı. Bir de Petrol Ofisi’ne ait yer vardı. Petrol Ofisi’ne ait yer konusunda, Rize Yatırım A.Ş., belediyemiz ve siyasilerimizin görüşmesiyle Aydın Doğan, bu alanı bedelsiz diyebilecek şekilde Rizelilere hibe etmiştir. Aydın Doğan’a bir kez daha teşekkür ediyorum. 12-13 dönüm bir araziyi kimse kimseye bağışlamaz” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!