Nevruz törenlerle kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Nevruz törenlerle kutlanıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 21, 2012 13:18

Şanlıurfa'da, düzenlenen Nevruz kutlamaları gergin başladı. Kutlama alanına gelen ve slogan atan bir grup ile polis arasında arbede yaşandı, 15 kişi gözaltına alındı. İstanbul Topkapı'daki kutlamalarda Vali Hüseyin Avni Mutlu yumurta tokuşturdu, ateşin üzerinden atladı. Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'ndaki kutlamalara ise fazla katılım olmadı. Hakkari'de ise kutlamaların yapılacağı kent meydanında kepenklerin açılmadığı görüldü. Adana'da ise polis atılan taşlardan kaçarken yaralanan bir gence önce ilk müdahaleyi yaptı ardından kucağında taşıyarak olay bölgesinden uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

ÅžANLIURFA

15 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Şanlıurfa'da düzenlenen Nevruz kutlaması Haleplibahçe Mahallesi'nde bulunan boş alanda yapıldı. Öğle saatlerinde başlayacak olan kutlamalar için sabah erken saatlerden gelenler, oluşturulan kontrol noktalarında yapılan üst aramasından geçirildikten sonra alana alındı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alana gelen kadınların başörtülerinin altı ile çantaları da titiz şekilde arandı.

KUTLAMALARDA ARBEDE ÇIKTI - FOTO GALERİ

Şanlıurfa ve çevre illerden takviye olarak kente gelen 2 bin polisin görev yaptığı kutlama alanı çevresinde çok sayıda zırhlı araç bekletiliyor. Kentin giriş ve çıkış noktaları ile merkezinde de yoğun güvenlik önlemi alan polis, alana gelenlerin kimliklerini de tek tek kontrol etti, telsizlerinden sık sık öğrencilerin alana alınmaması uyarısında bulunuldu. Kutlama alanına gelenleri yasa dışı slogan atmamaları için uyaran polisler, bazı kişilerin yanında bulunan dövizlere de el koydu. Öğle saatlerinde alana girerken kimlik kontrolüne tepki göstererek PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atan grup ile polis arasında arbede çıktı. Yaşanan gerginlikte polis, yasadışı slogan atan ve kendisine direnen 15 kişiyi yaka paça gözaltına aldı.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE NEVRUZ KUTLAMASI - WEB TV

Haberin Devamı

Ä°STANBUL

TOPKAPI'DA KUTLAMA, KAZLIÇEŞME BOŞ

İstanbul Valiliği tarafından Topkapı’daki Kültür Park’ta düzenlenen etkinlikte 21 Mart Nevruz Bayramı kutlandı. Vali Hüseyin Avni Mutlu ve katılımcılar yumurta tokuşturdu, demir dövdü ve ateşin üzerinden atladı.

NEVRUZ KUTLAMALARINDAN FOTOÄžRAFLAR

Ä°stanbul’da kutlamalar için bugün izin verilen Zeytinburnu KazlıçeÅŸme Meydanı ise sabah saatlerinden itibaren oldukça sakin. Araç trafiÄŸine kapatılan meydan çevresinde Çevik Kuvvet Åžube Müdürlüğü’ne baÄŸlı az sayıda polis önlem amaçlı bekletiliyor. Â
 
KAYSERÄ°

EMNİYET MÜDÜRÜ BİLEK GÜREŞTİRDİ

PKK YANDAŞI BOMBA HAZIRLARKEN DOĞUMGÜNÜNÜ KUTLAMIŞ

Kayseri’de Erciyes Üniversitesi (ERÜ)  Kampusu’ndaki nevruz kutlamasında Vali Mevlüt Bilici ateşten atladı, yumurta tokuşturdu. Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın da Türk Cumhuriyetleri’nden gelen öğrencilerle bilek güreştirip, madalya taktı.

Haberin Devamı

Valilik, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen nevruz kutlaması ERÜ Kampusu’nda yapıldı. Mehter takımının kahramanlık marşlarını çalmasıyla başlayan etkinlikte daha sonra Türk ve Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının dalgalandırıldığı gösteri yapıldı. Bu sırada 6 yaşındaki engelli Zeynep İbra Kaman, mehter takımıyla fotoğraf çektirdi, Vali Mevlüt Bilici’nin elini öptü.

Sabancı Kultür Sitesi önünde Vali Bilici ve Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Uzmay tarafından nevruz ateşi yakıldı. Öğrenciler ve protokol mensuplarının ardından Vali Mevlüt Bilici de nevruz ateşinin üzerinden atladıktan sonra, örste demir dövdü. Daha sonra Vali Mevlüt Bilici, protokol mensuplarıyla yumurta tokuşturdu. Bu sırada bilek güreşinde ilk 3’e giren üniversite öğrencilerine Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın madalya verdi, hem de bilek güreştirdi. Daha sonra protokol mensupları Türk ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin hazırladığı sofralardaki yemekleri tattı.

HAKKARÄ°

Haberin Devamı

KEPENKLER KAPANDI

Hakkari’nin dün izinsiz nevruz etkinliklerinde olayların çıktığı Yüksekova İlçesi ile bugün nevruzun kutlanacağı kent merkezinde kepenkler açılmadı.

Yüksekova İlçesi’nde BDP tarafından organize edilen izinsiz nevruz kutlaması sırasında dün olaylar çıktı. Akşam saatlerine kadar olayların devam ettiği ilçede bugün eczane ve fırınlar dışındaki esnaf kepenk açmadı. Kepenklerin, Batman’da milletvekili Ahmet Türk’e yapılan yumruklu saldırıya tepki olarak kapatıldığı bildirildi. Nevruz’un bugün kutlanacağı Hakkari’de de kepenkler açılmadı.

GÄ°RESUN

Nevruz, Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Vali Dursun Ali Şahin, Jandarma Komutanı Albay İsmail Çetinbaş, Belediye Başkan Vekili Orhan Kurt, Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz Can, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Haberin Devamı

Rektör Vekili Prof. Dr. Can’ın günün anlamına ilişkin konuşması sonrasında söz alan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, pazar günü İstanbul’da yapılan nevruz kutlamalarında çıkan olaylara tepki gösterdi. Bugünün, nevruzun yanı sıra Ormancılık Haftası’nın ilk günü olduğunu belirten, Afganistan’da şehit düşen askerlerin de toprağa verildiğini hatırlatan Vali Şahin, "Bugün nevruzun ilk günü. Tabiata tazeliğin, adeta hayatın fışkırdığı bir gün. Böyle bir günün aslında sevincin, heyecanın, birlik ve beraberliğin gösterildiği bir gün olması gerekir. Maalesef aklı kıt insanların yapmış oldukları o rezalet, menfur hareketler, mutlaka adalet indinde cezasını fazlasıyla görecektir. Üzüntümüze üzüntü katmıştır. Bir üzüntü, bir acı yetmiyormuş gibi diğer bir acıya sebebiyet veren o menfur insanlar mutlaka cezalarını görecektir" dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından programa katılanlar demir dövdü, Vali Şahin ile diğerleri nevruz ateşinin üzerinden atladı. Halk oyunları gösterilerinin ardından program yerel sanatçıların konseri ile devam etti.

ANKARA

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  Nevruz Bayramı'nı kutlayarak, bu bayramların bütün milletin birlik, beraberlik ve  kardeşliğinin gelişmesine vesile olması dileğinde bulundu. Program öncesinde kongre merkezinin önünde kendini davul ve zurnayla  karşılayanlara para dağıtan Eroğlu, daha sonra yaktığı Nevruz ateşinin üzerinden  atladı.

Etkinlik kapsamında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Camisi imamı Fazlı  Çoban, ekibiyle kaside okudu ve şarkı söyledi. Eroğlu, bu sırada şarkılar  eşliğinde oynayan çocuğu severek, çiçek verdi. Program sonrasında da Yaban Hayatı Fotoğraf Yarışması Sergisi'ni açan  Eroğlu, bakanlığına bağlı kurumlarının stantlarını gezdi, Meteoroloji'nin Sesi  Radyosu'nun canlı yayınına katıldı.

TOKAT

Tokat’ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde düzenlenen kutlamada, Vali Şerif Yılmaz ve protokol üyeleri, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı.

KUTLAMALARDAN FOTOÄžRAFLAR

Tokat Valiliği ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin düzenlediği nevruz kutlamaları, kampüs içerisinde yapıldı. İlk olarak üniversitenin konferans salonunda Nevruz Bayramı’nın tarihçesi anlatıldı. Vali Şerif Yılmaz, burada yaptğı konuşmada, "Barışın yeniden canlanması, baharla yeniden hayat bulması adına inşallah bir başlangıç olur" dedi. Daha sonra dışarıda nevruz ateşi yakıldı. Vali Şerif Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Emniyet Müdürü Osman Balcı, protokol üyeleri ve öğrenciler, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı. Öğrenciler, daha sonra müzik eşliğinde halay çekerek nevruzu kutladı.

SÄ°VAS

Baharın gelişini temsil eden Nevruz Bayramı, Sivas’ta il protokolünün katıldığı resmi program ile kutlandı.

Nevruz Bayramı nedeniyle Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, baharın gelişinin kutlandığı gün olan nevruzun anlamını ve önemini anlattı. Halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu programda, Sivas Demirciler Esnaf Odası tarafından temsili olarak demir dövme etkinliği gerçekleştirildi.

KUTLAMALARDAN FOTOÄžRAFLAR

Programa katılan Vali Yardımcıları İsmail Koşum, 5’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Belediye Başkanı BBP’li Doğan Ürgüp ve Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, temsili olarak demir dövdü. Bu sırada, ’Nevruz’ yazılı demir profillerin etrafına sarılan bezlerin yakılması ve konfetilerin atılması renkli görüntüler oluşturdu. Daha sonra Vali Yardımcısı İsmail Koşum, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter ve protokol üyeleri ve halk yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı. Program, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından katılımcılara ve vatandaşlara etli bulgur pilavı ve ayran ikram edilmesiyle sona erdi.

KARS

Kars Valiliği tarafından düzenlenen Nevruz etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Yumurtaların tokuşturulduğu, halk ozanları konseriyle renklenen kutlamalarda yakılan ateş, karla söndürüldü. Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde ise Nevruz etkinliklerinin ardından polise taş atan 6 kişi gözaltına alındı.

ATEŞ ÜZERİNDEN ATLARKEN DÜŞME TEHLİKESİ YAŞADI

Halk oyunları gösterisi ve halk ozanlarının sazlı-sözlü değişleriyle renklenen yürüyüş Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nda son buldu. Güneşli havada kaldırımda yakılan ateş üzerinden önce protokol daha sonra gazeteciler atladı. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, ateşten atladıktan sonra zeminin kaygan olması nedeniyle dengesini kaybederek düşme tehlikesi geçirdi. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği törende ateşe yakın mesafede kameralara konuşan Vali yardımcısı Ünal Coşkun, alevlerin büyümesi üzerine yönünü değiştirdi. Vali yardımcısı Coşkun, farklı etnik yapıdan birçok insanın yaşamını sürdürdüğü şehirdeki birlik ve beraberliğin herkese örnek olmasını istedi.

ÃœNÄ°VERSÄ°TEDE NEVRUZ COÅžKUSU / WEB TV

ADANA

Adana’da BDP’nin düzenlediği izinli nevruz kutlamaları da, Çukurova Üniversitesi’ndeki etkinlikler de küçük bir grubun polisi taşlaması dışında şölen havasında geçti.  Şehir merkezinde polise taş atanlardan kaçarken yaralanan bir gence ilk müdahaleyi polis yaptı. Polis daha sonra genci kucaklayarak olay bölgesinden uzaklaştırdı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı, polisin de tertip komitesinin de itidalli davrandığı gözlenen mitingde konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kürt halkı özerklik ve Öcalan’a özgürlük istiyor" dedi.

BDP’nin Adana’daki nevruz mitingi, terör örgütü yandaşlarının korsan gösterilerine sahne olan merkez Seyhan İlçesi’nde Dağlıoğlu Mahallesi’ndeki Karasu Kavşağı’nda gerçekleşti. Polisler, kutlamaların yapıldığı alana yaklaşmayıp 500 metre kadar uzakta görünmeyen noktalarda toplandı. Zaman zaman PKK lehine sloganlar atılan, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Ahmet Fazıl Türk ile BDP yöneticilerinin de katıldığı kutlamalarda, ateş yakılıp, halaylar çekildi. Mitingde PKK elebaşı Abdullah Öcalan posteri taşıyan yüzleri kapalı 2 kişi, konuşmaların yapıldığı platforma çıktı. Görevliler bu kişileri sahneden indirdi.

DEMÄ°RTAÅž SERT KONUÅžTU

Mitingde konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, nevruz kutlamalarına izin verilmemesi eleştirdi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Kürt halkı özerklik istiyor. Nevruzu İçişleri Bakanlığı genelgesiyle dayatmaya çalıştılar. Nevruz halkın bayramıdır. Halk ne zaman isterse o zaman kutlanacaktır. Nitekim öyle de oldu. Kürt halkı Kürdistan’a özerklik istiyor. Öcalan’a özgürlük istiyor. Kendi kendini yönetmek istiyor. Nevruz kutlamalarıyla oluşan kazanımlar bunun bir göstergesidir. Zalim Dehak’a boyun eğmeyen Kürt halkı genelgelere, baskılara boyun eğmeyecektir."

Mitingi izleyen gazetecilere de seslenen Demirtaş, "Biz gücümüzü biliyoruz. Ama siz, buradaki kalabalığı yazmayacaksınız."

BAZILARI TAŞ ATILMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Miting dağılımında küçük gruplar, Dağlıoğlu Polis Merkezi’ni taşladı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri gruba panzerden basınçlı su sıkıp, gaz bombası atarak müdahale etti. Polise taş atmak isteyenlere, aynı grup içinde bulunan bazı kişiler engel olmaya çalıştı. ÇÜ’DE BAYRAM HAVASINDA KUTLANDI

Çukurova Üniversitesi’ndeki (ÇÜ) nevruz kutlamaları ise bayram havasında yapıldı.. ÇÜ yönetimi tarafından Balcalı Kampüsü’ndeki Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen kutlamalarda öğrenciler halay çekip, dans etti. ÇÜ Halkoyunları Topluluğu da halkoyunları gösterisi düzenledi. Grubun gösterisi sürerken elektrikler kesilince teypten yapılan müzik yayını durdu. Buna aldırış etmeyen gruptakiler ise gösterilerini sürdürdü. Bunun üzerine izleyiciler de alkışlarla gruba destek verdi. ÇÜ Halk Müziği Topluluğu’nun seslendirdiği nevruz ve bahar şarkılarıyla gönüllerince eğlenen öğrencilere daha sonra ayran ve pilav ikram edildi. Kutlamayla ilgili açıklama yapan ÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, "Nevruz Anadolu’da önemli bir ritüeldir. Baharı coşkuyla kutluyoruz" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!