Liseli öğrencilerden 'MehmetChip'

Güncelleme Tarihi:

Liseli öğrencilerden MehmetChip
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 13:13

Lise öğrencileri, nöbet sırasında uyuyan askerleri titreşimle uyararak uyandırmaya çalışan, başarılı olamaması halinde de radyo frekansıyla birliğini uyaran kask geliştirdi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Sergisi, Melikşah Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde açıldı. Açılış törenine, Kayseri Vali Vekili Kasım Fikret Dayıoğlu, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ve Niğde Valisi Alim Barut, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer katıldı.

Sergide, Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Yusuf Makara ve Kubilay Gülay'ın, öğretmenleri Ahmet Kaya'nın danışmanlığında geliştirdiği “MehmetChip” adlı proje dikkati çekti.

Ahmet Kaya Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da nöbet sırasında soğuk hava ya da yorgunluk nedeniyle uyuyan askerleri titreşimle uyararak uyandırmaya çalışan ve radyo frekansıyla birliğini uyaran kask geliştirdiklerini söyledi.

Nöbet sırasında giyilen kaskın içine kendilerinin programladığı elektronik bir devre yerleştirdiklerini ifade eden Kaya, şu bilgileri verdi:

“Asker kaskı giydiğinde birliğine radyo dalgalarıyla bilgi gönderiliyor. Kask giyildikten sonra asker sağa-sola, arkaya-öne doğru başını koyarak uyursa kask içerisindeki titreşim motorları çalışarak askeri uyandırmaya çalışıyor. Aradan 10 saniye geçtikten sonra asker halen uyanmamışsa titreşim devam ediyor. Aynı zamanda da birliğindeki alıcıya askerin uyuduğuna ilişkin uyarı sinyali gönderiyor. Askerin uyuduğundan haberdar olan üstleri nöbet bölgesine gelerek müdahalede bulunuyor. Kask giyildikten belirli bir süre sonra çıkarılırsa da sistem kaskın giyilmediğini algılıyor ve merkeze 'kask çıkarıldı' bilgisini gönderiyor.”
Kaya, kaskın nöbet sırasında rahatsızlanarak yere düşme ya da vurularak yaralanma gibi durumlarda da sinyal gönderdiğini kaydederek, bu tür olumsuz durumlarda da en kısa zamanda müdahale şansı doğduğunu sözlerine ekledi.

Şehit haberlerinden etkilenmişler

Kaskı tasarlayan öğrencilerden Yusuf Makara da projenin yaklaşık 1 ayda tamamlandığını belirtti.

Askerlerin soğuk hava nedeniyle nöbet sırasında uyuduklarını anlatmalarından ve şehit haberlerinden etkilenerek projeyi geliştirdiklerini anlatan Makara, şöyle konuştu:

“Kaskın içinde cıvalı anahtar sistemi var. Asker kaskı taktıktan sonra sağa sola yada öne arkaya doğru yatarsa cıvalı anahtar devreye giriyor. Sistem ilk 10 saniyede askerin uyuyup uyumadığını algılıyor, ikinci 10 saniyede ise uyumuşsa titreşimle nöbetçiyi uyandırmaya çalışıyor. Askerin pozisyonu değişmezse birliğine sinyal gönderiyor.”

Yarışmaya Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat'tan lise öğrencileri tarafından hazırlanan 100 proje katılıyor. 23 Mart'a kadar sürecek sergi sonunda jüri tarafından seçilecek 19 proje, Ankara'da yapılacak final sergisine katılmaya hak kazanacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!