Okulda moto-terör

Güncelleme Tarihi:

Okulda moto-terör
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 00:00

Fransa’nın güneyinde bir Yahudi okulu motosikletli saldırıya sahne oldu. Toulouse’daki okula ateş açan saldırgan üç çocuk ve bir öğretmeni öldürdükten sonra motosikletiyle kaçtı. Geçen hafta da aynı bölgede Kuzey Afrika asıllı üç Müslüman asker motosikletli bir saldırganca öldürülmüştü.İki saldırıda kullanılan motosiklet ve silahın da aynı olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

AVRUPA’nın 700 bin kişiyle en büyük Yahudi toplumuna evsahipliği yapan Fransa bir hafta içinde yaşanan “motosikletli ırkçı cinayetlerin” şokunu yaşıyor. Saldırılar arasındaki benzerliğe dikkat çeken uzmanlar failin “ırkçı bir seri katil” olabileceğini belirtiyor. Ülkenin güneybatısındaki Toulouse kentinde Ozar Hatorah adlı Yahudi okulunda öğrencilerin bırakıldığı bir nokta yakınlarında bekleyen bir kişi, savcılara göre “gördüğü herşeye” ateş açtıktan sonra bir motosikletle kaçtı. Saldırıda 30 yaşında bir haham-öğretmen ile onun üç ve altı yaşlarındaki oğulları ve okul müdürünün 10 yaşlarındaki kızı öldü. 17 yaşındaki bir öğrenci ağır yaralı.

Önce öğretmeni vurdu

Saldırgan önce okulun dışındaki öğretmeni vurdu. Silahlarından biri tutukluk yapınca ikinci tabancasıyla okul bahçesine daldı. Savcı Michel Valet, “Saat 8’den biraz önce (TSİ 9.00) güçlü bir motosiklet üzerinde bir adam indi ve gördüğü herşeye ateş etti” açıklamasını yaptı. Aynı bölgede geçen hafta Kuzey Afrika kökenli üç Fransız askeri motosikletli bir kişi tarafından öldürülmüştü. Ülkede dini binalarda güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Haberin Devamı

SALDIRI SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER

‘Hoşgörüsüzlük çıbanına’ izin

ABD, Avrupa Birliği, Vatikan ve Avrupalı Yahudi örgütleri saldırıyı kınadı. Brüksel merkezli Avrupa Hahamlar Konferansı’ndan yapılan açıklamada, “Bu korkunç eylem hoşgörüsüzlük çıbanının büyümesine izin verilen bir toplum  göstergesidir. Failleri derhal bulunmalı” denildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise “Fransa’da küçük çocukların da kurban olduğu alçakça Yahudi cinayetleri yaşandı” diye konuştu.

Seçim arifesinde ‘ulusal trajedi’

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist rakibi François Hollande cumhurbaşkanlığı seçim kampanyalarını 2 gün askıya alarak olay yerine gitti. Sarkozy, “Bu ulusal bir trajedi. Sadece Yahudi toplumunu değil, tüm Fransızları hedef alıyor. Cumhuriyet topraklarında, çocuklar öldürülemez. Faili bulacağız” dedi. Hollande da “ailelerle ve Fransız Yahudi cemaatiyle dayanışma içindeyiz. Cumhuriyet, Yahudi düşmanlığı ve ırkçılığa güçlü yanıt vermeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aynı silahı kullanan eski asker mi

YAHUDİ okulundaki katliam ile üç Müslüman askerin öldürüldüğü saldırıların benzerliği “ırkçı seri katil” olasılığını güçlendirdi. Savcılık kaynakları, daha önce 3 askerin ve dün Toulouse’da dört kişinin öldürüldüğü saldırılarda 11,43 mm kalibrelik aynı silahın kullanıldığını belirlediler. Aynı kaynaklar, saldırılarda kullanılan motosikletin de aynı olduğunu kaydettiler. Saldırı ve cinayetlerdeki benzerlik üzerine Paris savcısı, üç ayrı soruşturmayı tek elden yapmayı kararlaştırdı. Fransız basınında yer alan bir habere göre ilk saldırılarda ölen askerlerin birliğinden 3 kişi 2008’de gamalı haç önünde Nazi selamı verirken görüntülendiği için ordudan atılmış. Bu saldırıların ardında bu ekibin olabileceğini düşünen polis şimdi bu 3 eski askeri arıyor.Toulouse kentinin bulunduğu Midi-Pyrenees bölgesinde terör tehdidi en yüksek seviye olan “kırmızı”ya çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!