Elçiye şarap soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Elçiye şarap soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 00:00

Avrupa Konseyi eski Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daryal Batıbay’ın 931 şişe Fransız şarabını gümrükte ev eşyası olarak beyan ettiği iddiasıyla soruşturma açıldı.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Batıbay’a ait eşyaların izinsiz olarak antrepodan çıkarılıp yan tarafta bulunan depoya konulduğu anlaşılmıştır. Gümrüksüz bir başka depoda yapılan aramada da yine bu şahsa ait 153 şişe kaliteli Fransız şarabının olduğu tespit edilmiştir” denildi. Dışişleri de olayla ilgili inceleme başlattı.

TÜRKİYE’nin Strasbourg’daki Avrupa Konseyi eski Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daryal Batıbay hakkında, 931 şişe kaliteli Fransız şarabını gümrükte ev eşyası olarak beyan ettiği iddiasıyla savcılıkça soruşturma açıldı. 50 kasa şarap içinde, şişesi 1000 TL’nin üzerinde olan şaraplar da bulunuyor. Batıbay’ın eşi Sümbül Batıbay, “Yanlış anlamalara, yorumlara neden olmamak için konuşmak istemiyoruz. Eşim zaten evde değil. Ancak kendisi de konuşmak istemiyor. Anlayışınız için teşekkür ederiz” dedi.

Haberin Devamı

50 kasa şarap

/images/100/0x0/55eae22df018fbb8f89cd27f
Batıbay’ın, emekli olduktan sonra eşyasıyla birlikte şarapları da Türkiye’ye gönderdiği, bunları gümrükte ‘ev eşyası’ bildirdiği iddiası basına yansıdı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, şu bilgiler verildi: “Başbakanlık Etik Kurulu’ndan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne gelen bilgide, Avrupa Konseyi nezdinde Daimi Temsilci olarak görev yapan Batıbay’ın emekli olduktan sonra Esen Nakliyat firmasına ait bir araçla Eylül 2011’de Türkiye’ye gönderdiği şahsi eşyaları arasında beyan dışı yaklaşık 50 kasa şarabın da yer aldığı belirlendi. Bunların halen antrepoda olduğunun belirtilmesi üzerine yapılan ön araştırmada söz konusu eşyanın 06GBR50/06DC3274 plakalı TIR ile 25 Eylül 2011’de TIR karnesiyle Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü’ne getirildiği ifade edildi. Kullanılmış zati ve ev eşyası olarak beyan edilerek ‘11061500AN000507’ numaralı gümrük antrepo beyannamesiyle Esen Uluslararası Nakliyat ve Ticaret firmasına ait antrepoya alındığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Antrepo yerine depo

Bu ön tespit üzerine Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Ticari Eşya Operasyonları Şube Müdürlüğü ve Ankara Gümrük Muhafaza KİM ekiplerince 14 Mart 2011’de antrepoda yapılan arama ve tespitlerde; Batıbay’a ait eşyaların izinsiz olarak antrepodan çıkarılıp yan tarafta bulunan bir depoya konulduğu anlaşılmıştır. Antrepo beyannamesi muhteviyatı ev eşyalarının arasına gizlenmiş ve ayrıca ev eşyası süsü verilerek paketlenmiş şekilde 778 şişe Fransız şarabı ve 6 şişe şampanya ele geçirilmiştir.

Başka depoda 153 şişe

Yine Batıbay’a ait olup Ankara’daki evinden alınarak konulan eşyalarının bulunduğu diğer bir gümrüksüz depoda yapılan aramada da yine bu şahsa ait 153 şişe kaliteli Fransız şarabının olduğu tespit edilmiştir. Ele geçirilen toplam 931 şişe Fransız şarabı ile 6 şişe şampanyaya savcılık talimatıyla el konulmuş olup, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma devam etmektedir.”

Haberin Devamı

Dışişleri incelemesi

İddialar üzerine Dışişleri Bakanlığı da inceleme başlattı. Bir Dışişleri yetkilisi, “Dışişleri’nin incelemesi de aynı ihbar yazısı üzerine başlatıldı. İnceleme ve soruşturmanın tamamlanmasını beklememiz gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!