Psikolojim fena bozuk sakın bana ilişme

Bir araştırmaya göre kadınların yüzde 92’si isteksizliğini psikolojik sorunlara bağlıyor. Yüzde 28’i cinsellikten zevk alamama, orgazm, ağrıdan şikayet ediyor. Yüzde 69’u partnerlerinin tatmini ve motivasyonunu, yüzde 47’si kendi özgüvenlerini arttırmak, yüzde 73’ü de evliliğin devamı için daha fazla cinsel istek duymak ve zevk almak istiyor.

Haberin Devamı

Toplam 2 bin 400 kadınla yapılan bir internet araştırması, kadınların yüzde 88’inin cinsellikten daha fazla keyif almak istediğini ancak bunun için önlerindeki en büyük engelin, cinsel isteksizlik olduğunu ortaya koydu. Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin araştırmasına göre, cinsel isteksizlik yaşayan kadınlar kendilerini mutsuz, hayal kırıklığına uğramış, yetersiz, kadınlığı azalmış, cinsel olarak başarısız ve eşlerini yarı yolda bırakmış hissediyor. Kadınların yüzde 92’si isteksizliğini psikolojik sorunlara bağlıyor. Yüzde 3’üyse hormonlar, şeker hastalığı gibi organik sebepleri suçlu buluyor. Derneğin Yönetim Kurul üyesi olan Dr. Ece Hattat, “Stres, kaygı, ve endişeyle depresif düşünceler yaratan her türlü sorun gerçekten de cinselliği etkiliyor. Kadın cinselliğinde duygusal ve düşüncesel faktörler cinsel cevap oluşturmada son derece önemli. Bu tür problemler hem isteği azaltabilir hem de uyarılma ve ağrı sorunlarına yol açabiliyor” diyor.

Haberin Devamı

KADINLAR DAHA KARMAŞIK

Kadınların cinselliği erkeklere göre çok daha karmaşık. Ereksiyon sorununa ilaçlar geliştirilmesine karşın, kadınların cinsel sağlığına yönelik ilaç çalışmaları hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor. Kadınlarda cinsel isteksizlik genellikle birden fazla faktörden kaynaklanıyor. Hormonal eksiklikler en başta gelen nedenlerden. Dr. Hattat, “Sağlıksız beslenme, hareketsiz hayat, sigara-alkol kullanımı, aşırı stres gibi faktörler cinsel isteği azaltabiliyor” diyor. Ayrıca depresyon, endişe-kaygı sorunu, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, bazı ameliyat ve bazı ilaçlar cinsel isteği azaltabiliyor. Kadın cinselliğinde psiko-sosyal faktörler de çok önemli. Partnerine, kendi vücuduna bakışı cinselliğini etkileyebiliyor. Araştırmaya göre yüzde 28’i cinsellikten zevk alamama, orgazm, ağrıdan şikayet ediyor. Dr. Hattat, “Cinsel ilişkide ağrı yaşayan veya orgazm olamayan kadın bir süre sonra cinsel isteksizlik de yaşamaya başlıyor” diyor.
Kadınların yüzde 69’u partnerlerinin tatmini ve motivasyonunu, yüzde 47’si kendi özgüvenlerini arttırmak, yüzde 73’ü de evliliğin devamı için daha fazla cinsel istek duymak ve zevk almak istiyor. Kadınların yüzde 69’u partnerinde sertleşme problemi, erken boşalma, isteksizliğinden etkileniyor. Erkek cinsel sorun yaşadığında da kadın suçu kendinde arayabiliyor. İlişki sorunları, duygusallık, yakınlık, iletişimden uzak beraberlik cinsel sorunlara zemin hazırlayabiliyor.

Haberin Devamı

EGZERSİZ TESTOSTERONU ARTIRIYOR

Doğru beslenme, egzersiz, stresten uzak kalmak, sigarayı bırakmak, alkolü abartmamak, hormonal dengeyi, damar ve sinir yapılarını dolasıyla da cinselliği olumlu etkiliyor. Testosteron kadında da cinsel isteği yönettiğinden bu anlamda egzersiz kadındaki istek üzerinde de etkili. Yağ oranı arttıkça testosteron düşüyor. Stresin arttırdığı stres hormonları (kortisol ve adrenalin gibi) egzersiz yapılmadığında vücutta birikiyor. Sonuçta da testosteronu düşürüyor.

KADINLAR 34 BEDEN İSTİYOR ERKEKLER 40 BEĞENİYOR

Vücutlarını beğenmeyen kadınlar özgüven eksikliği yaşıyor. Avrupa Cinsel Tıp Kongresi’ne sunulan bir araştırmaya göre kadınlarla erkeklerin ideal vücut beden ölçüsü farklı. Kadınlar 34-36 bedeni ideal bulurken, erkekler 38-40 beden kadını beğeniyor. Erkeklerin yüzde 75’i hijyen, yüzde 74’ü bakım, yüzde 72’si kokuya önem veriyor. Yüzde 74’ü de “kilo önemli” diyor.

Haberin Devamı

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Çocuklar yürür yürümez alınan ilk ayakkabısı çok önemli. Mutlaka ortopedik ve pahalı olmalı. Sürekli giydirilmeli.

DOĞRU: Çocuklar iki yaşına gelmeden ayakkabı almanız ve giydirmeniz gereksiz. Çıplak ayak veya çorapla yürüyen çocuğun ayakları normal büyür. Sağlıklı kas gelişimi ve parmakların kavrama yeteneği gelişir.

SAĞLIĞIM İÇİN

Jülide Ates (Sunucu)

MUTLAKA YAPARIM:Haftada üç kez spor salonuna giderim, beş kez de yürürüm. Öğlen yemeklerinde protein ağırlıklı beslenirim, kırmızı et tüketirim. Akşam yemeklerindeyse sebze ağırlıklı yemekleri tercih ederim.
ASLA YAPMAM:Tatlının ölçüsünü kaçırmam. Aşırı alkol tüketmem.
MUTLAKA YAPACAĞIM:  Kemik erimesini önlemek için kalsiyum takviyesi almayı düşünüyorum.

Haberin Devamı

ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Aşkını canlı tutmak isteyenlere

Psikolog, evlilik ve aile danışmanı İklim Öz, ‘Evlilik Aşkı Öldürür mü?’da bu sorunun yanıtını arıyor ve aşkı canlı tutmanın yollarını sunuyor. Remzi Kitapevi, 10 lira.

TAMAMLAYICI TIP

Kansere karşı brokoli

Johns Hopkins Üniversitesi bilim adamları 20 yıl süren çalışmaların sonunda brokolinin içinde keşfettikleri sulforaphane glucosinolate maddesini içeren bitkisel ekstrakta SGS adıyla lisans ve patent aldılar. Sulforafan maddesi üzerine 600’den fazla deney yapıldı. Sulforafan molekülü miktarının brokoli türleri arasında farklılık gösterdiğini de tespit eden bilim adamları çalışmalarını sabit bir kaynak bulmak üzere yoğunlaştırdı. Bu amaçla laboratuvar ortamında 22 farklı tür brokoli geleneksel tarım yöntemleriyle birleştirildi ve sulforafan bakımından zengin yeni bir brokoli türü ortaya çıkarıldı. Sulforafanın kanserojen maddelerin zararlı etkilerini ortadan kaldıran ve vücuttan atılımlarını kolaylaştıran enzimleri harekete geçirebileceği, kanser hücrelerinin çoğalma döngüsünü durdurabileceği, kanser oluşumunda rol oynayan HDAC enziminin etkinliğini azaltabileceği, uzun etkili bir antioksidan olduğu görüldü.

Yazarın Tüm Yazıları