Cebinizde koca bir ecza dolabı taşıyabilirsiniz

Bu yazı Beethoven’ın 7. Senfoni’si eşliğinde yazılmıştır. Tahmin ediyorum eserin yazı üzerindeki fevkalade olumlu etkisini siz de birazdan hissedeceksiniz. Zira Beethoven’ı odaklayıcı olarak bilgisayar başına oturmadan evvel ve klavye hırpalarken aç karnına alıyorum. Yazıyı bitirdikten sonra sakinleşmek için Debussy’e geçeceğim. Tüm bu eserleri doktor tavsiyesiyle dinlediğimi belirtmek isterim.

Haberin Devamı

İnsan yaş aldıkça daha az gaza geliyor. Öğrenciyken bir gün gotik, bir gün etnik, bir gün melankolik çıkardım insan içine. Belirleyici olan dengesiz hormonların yanı sıra o sabah dinlediğim ilk şarkıydı. Hiç Radiohead dinleyenle Bob Marley dinleyen bir
olur mu tabii?
Şimdi daha az geliyorum müziğin gazına. Her sabah karalara bürünüp gazetenin yolunu tutmamda, güne artık haber bülteni
dinleyerek başlamamın payı da olabilir.
Hatta kesin öyledir.
Bu yılın başında ABD’de yayınlanan bir kitap, aslında müziğin gazına gelmek gerektiğini söylüyor. Hatta seçtiğiniz
şarkılar sayesinde hayatınızı değiştirebileceğinizi iddia ediyor.
Your Playlist Can Change Your Life (Şarkı Listeniz Hayatınızı Değiştirebilir), üç yazarlı bilimsel bir kitap. Galina Mindlin, Don Durousseau ve Joseph Cardillo tarafından kaleme alınmış. Üçü de psikoloji ve nöroloji alanında çalışan bilim insanları. Bugüne kadar elde ettikleri verilerin ışığında yazmışlar kitabı. Mindlin aynı zamanda New York’ta faaliyet gösteren bir müzikle tedavi merkezinin sahibi.
Burada hastaların beyin dalgaları kaydediliyor, sonra da sese dönüştürülüyor. Hastalar bu sesi kullanarak ruh hallerini kontrol altına alabiliyor. Diyelim ki günün sonunda eve dönmek için otomobile bindiler. Trafik delirtecek kadar sıkışık, herkes deli gibi kornaya basıyor ama yol hiç ilerlemiyor. Bu durumda sakinken kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen sesi dinliyorlar. Beyin hemen bu ruh halini taklit ediyor. Normal koşullarda çileden çıkacakken, soğukkanlı kalmak mümkün oluyor. Bu yöntemle daha enerjik, daha mutlu, daha sakin, daha dikkatli olmak, uykusuzluktan kurtulmak mümkün. Tek yapmak gereken bir parça manipülasyon. Elbette pahalı bir hizmet. Kitabın yazılma nedeniyse hizmeti tabana yaymak.
Kitap tabii daha halk işi bir yöntem öneriyor. Kimse beyin dalgalarınızı kaydetmenizi beklemiyor. Evdeki müzik arşivinizi kullanabiliyorsunuz. Reçete tamamen kişisel. Yöntemi aşağıda bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken püf noktasıysa müziğin ritmi. Dakikada 100-130 vuruşlu (beat) bir ritmi olan şarkı, dikkatinizi toplamanızı, odaklanmanızı kolaylaştırıyor. Sakinleşmek içinse bunun altına inmeniz gerekiyor. 

Haberin Devamı

İLAÇ LİSTENİZİ NASIL OLUŞTURACAKSINIZ

Haberin Devamı

- En sevdiğiniz şarkıları seçin.
- Hepsini teker teker, dikkatle dinleyin. Dinlerken nasıl hisler uyandırdığını not alın.
- Belirli durumlarda sizi sakinleştiren şarkıları bulun.
- Belirli durumlarda sizi hareketlendiren şarkıları bulun.
- Şarkıların hangi durumlarda işe yaradığına ve yaramadığına dikkat edin.
- Seçtiğiniz şarkıları tekrar tekrar dinleyerek beyninize kazıyın.
- Farklı görevlere yönelik şarkı listeleri yapın. İşe gidip gelirken arabada, sınava çalışırken, sabah evden zamanında çıkmak için, iş toplantısına girmeden önce veya dişçiye giderken dinlenecekler gibi.
- Sözkonusu şarkıları ilgili durumlardan 7-12 dakika önce ve sonra dinleyin.
- İki hafta sonra olumlu etkileri hissetmeye başlayacaksınız, tam etkisini üç ayda gösterecek. Bir süre sonra beyniniz müzik olmadan dahi ruh halini düzenleyecek.

PROSPEKTÜS

Haberin Devamı

- ETKEN MADDESİ: İyi müzik.
- ENDİKASYONLARI:  Endişeden kurtulma, dikkatin artması, daha mutlu hissetmek, organize beyin, keskin hafıza, olumlu ruh hali, yaratıcılık, stres, uykusuzluk, depresyonla baş etme becerisi.
- KONTRENDİKASYONLARI: Bilinen yok.
- KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: İhtiyaç halinde ilgili olaydan 7-12 dakika önce ve sonra üç ay boyunca dinlenmeli.
- DOZ AŞIMI: Bir şey olmaaaazz.
- UYARILAR: Çok yüksek sesle müzik dinlemek uzun vadede işitme kaybına neden olabilir.

ÖRNEK REÇETELER

Kitapta örnek reçeteler var ancak hepsi İngiliz ve Amerikan müzisyenlere ait. İlle de Türkçe olsun diyenleri de unutmadık, çam sakızı çoban armağanı bir şeyler ekledik. Ha benim yazdığım reçeteden ne hayır gelir, bilemem. Ancak yazarların direktiflerine uyarak hazırladığımı söylemek isterim.
- ODAKLANMAK İÇİN: Pride (In the Name of Love) / U2, Lady Madonna / The Beatles, Goodbye Earl / Dixie Chicks, Sweet Dreams / Marilyn Manson, Don’t Phunk with My Heart / Black Eyed Peas, Papatya / Teoman, Senden Daha Güzel / Duman, Arsız Gönül / Athena, Bir Derdim Var / Mor ve Ötesi
- SAKİNLEŞMEK İÇİN: Imagine / John Lennon, Every Breath You Take / The Police, Nefes Bile Almadan / Redd, Her Şey Biter / Yavuz Çetin, Bu Su Hiç Durmaz / Bülent Ortaçgil, Bazen / MFÖ
- ENERJİ İÇİN: Uprising ve Guiding Light / Muse, Tuttu Fırlattı / Gökçe, Güneye Giderken / Bulutsuzluk Özlemi
- SPOR YAPARKEN: Without You / David Guetta, LMFAO / Sexy and I Know It, Automatik / Bedük, Cambaz / Mor ve Ötesi

Yazarın Tüm Yazıları