DEF: İstanbul’a dönmekten mutluyuz

DÜNYA Ekonomik Forumu’nun bir ekibi İstanbul’da 4-6 Haziran tarihleri arasında yapılacak Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Zirvesi için İstanbul’da yoğun çalışmalar içersinde.

İstanbul’daki programı şekillendirmekte olan, DEF Avrupa ve Orta Asya Direktörü Stephen Kinnock ile önceki gün buluşarak zirveyle ilgili gelişmeleri konuştuk.
Stephen Kinnock, soyadından anlaşılacağı gibi ünlü İngiliz siyasetçi Neil Kinnock’un oğlu.
İşçi Partılı Neil Kinnock, “en uzun süre görevde kalan muhalefet lideri” olarak İngiliz siyasi tarihine geçmişti.
Stephen Kinnock, aynı zamanda Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile 15 yıldan beri evli.
İstanbul’da önümüzdeki haziran ayında yapılacak zirveye dönersek, Kinnock, DEF’in 42 yıllık tarihinde ilk kez Avrupa, MENA olarak bilinen Kuzey Afrika ve Ortadoğu ile Orta Asya’nın aynı anda ele alınacağı bir toplantı düzenlediğini söylüyor.
İstanbul Zirvesi’nin teması şöyle: Reform ve Büyüme için Yol Haritaları.
Kinnock reform meselesiyle ilgili “Söz konusu üç bölgenin ortak paydası reform. Avrupa Birliği’ne bakın... Ekonomik krizden çıkmak, verimliliği arttırmak için hızla reformları hayata geçirmek zorunda. Aynı şekilde Putin liderliğindeki Rusya ile Orta Asya’nın değişim ve modernleşmeyi hızlandırmak için reformlara gereksinimleri var” diye konuşuyor.
KOORDİNASYON EGEMEN BAĞIŞ’TA
Reform ilginç bir şekilde Avrupa, MENA ve Ota Asya’yı İstanbul’da aynı platformda buluşturacak olan sihirli sözcük.
Reformlara paralel olarak bu üç bölgede büyüme ve işsizlik de masaya yatırılacak.
Arap Baharı’ndan sonra, Rusya’da Putin’e karşı onbinlerce kişinin yarım saat kısa bir sürede sokaklara dökülmesine yol açan “sosyal medya” nın gücü de tartışılacak konular arasında.
Ve tabiî ki, Orta Asya’dan Avrupa’ya enerji yollarının önemli geçiş noktalarından biri Türkiye’de enerji konuşulacak.
Kinnock enerjiyle ilgili “Jeopolitik yönden olduğu kadar, yeni enerji stratejilerini, bunların büyümeye katkılarını, boru hatlarını konuşacağız. Örneğin Nabucco” diyor.
Davos’taki ünlü “one minute” vakasından sonra Dünya Ekonomik Forumu’yla ilişkileri askıya alan Başbakan Erdoğan’ın desteğini aldıklarını belirten Stephen Kinnock, DEF ve hükümet arasındaki koordinasyonun Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından yürütüldüğünü belirtiyor.
Kinnock, “DEF’in İstanbul’da son düzenlediği zirve 2008 yılındaydı. Şimdi yeniden İstanbul’a dönmekte son derece mutlu ve heyecanlıyız. 2012 yılında Türkiye’nin dünya sahnesindeki yeri çok daha farklı ”diye ekliyor.
GÜLER SABANCI MUHTAR KENT EŞBAŞKAN
DEF’in İstanbul’daki Avrupa, MENA ve Orta Asya Zirvesi’nin eş başkanları kimler?
Kinnock tam 7 eş başkan sayıyor.
Güler Sabancı, Muhtar Kent, Rus VTB Bankası’nın CEO’su Andrey Kostin, İtalyan ENI Şirketi’nin CEO’su Guiseppe Recchi, Danimarkalı Vestas Şirketi’nin CEO’su Ditlev Engel, Kuveyt Ulusal Bankası CEO’su İbrahim Dabdub, Brezilya’nın dünya çapındaki havacılık şirketi EMBRAER’in CEO’su Frederico Curado.
Stephen Kinnock, dünyanın altıncı en büyük ekonomisi ve Türkiye gibi yeni “küresel oyuncu” olmak iddiasındaki Brezilya’yı da dünyanın bu tarafına çektiklerini önemle vurguluyor.
İran’a yaptırımları önlemek için “Tahran Deklarasyonu”yla birlikte hareket etmiş olan Türkiye ile Brezilya zaten ilişkilerini süratle geliştiren iki ülke.
Rus iş dünyasının İstanbul’daki zirveye büyük ilgi gösterdiğini belirten Kinnock’a göre katılımcı sayısı 1000’i bulacak.
DEF İstanbul Zirvesi’nin küresel stratejik ortaklarının sayısı 47 ve bunların çoğu iyi bildiğimiz ünlü şirketler.
Kinnock “Türkiye’nin batıyla doğuyu birleştiren biricik konumu küresel şirketlerine öylesine ilginç geliyor ki stratejik ortak bulmakta hiç zorlanmadık” diye konuşuluyor.
Yazarın Tüm Yazıları