Türkiye kartlı ödeme sisteminde marka oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kartlı ödeme sisteminde marka oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 00:00

Türkiye’deki ödeme sistemlerinin son yıllarda hızlı geliştiğini anlatan Avrupa Ödemeler Konseyi (EPC) ile Alman Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karasu, “Türkiye bu alanda marka oldu” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Avrupa Ödemeler Konseyi (EPC) ile Alman Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karasu ile biraraya gelen Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartlarına “tek limit” getirilmesine yönelik çalışmaları değerlendirdi. Soner Canko tek limit konusunda “Bankacıların yanısıra perakendeci ve kart kullanıcılarından da görüş alınmalı” mesajını verirken, İbrahim Karasu, Türkiye’nin ödeme sistemlerinde marka olduğunu söyledi.

Her kesimin görüşü alınsın
Tek limitle ilgili çalışmaları değerlendiren Soner Canko, şu bilgileri verdi: “Tek limit konusunda otorite elindeki yetkiyi dilediği zaman kullanabilir ama gönülden geçen, otoritenin diğer tarafları da dinlemesi. Sadece bankacılık sektörü değil, aynı zamanda perakendecileri ve kart kullanıcılarını da kapsamalı. Her otorite elindeki yetkiyi, etkilenecek tüm diğer paydaşlarla birlikte kullanırsa ortaya daha güzel, daha kalıcı, daha sağlıklı bir çözüm çıkıyor. Almanya’dan benim çantamda götürdüğüm en önemli şey bu.”

Haberin Devamı

Almanya’da Schufa var
Almanya’da kredi kartlarına tek limit uygulaması olmadığını kaydeden İbrahim Karasu, ülkedeki “Schufa” uygulamasını şöyle anlattı: “Bankalar, perakendeciler, telekom firmaları ve kargolarla çalışan Schufa’da, finansal işlem yapan kişilerin bilgileri kontrol edilerek, borcuna sadık olmayanlar kayıt altında tutuluyor; kişiler pozitif veya negatif olarak puanlandırılıyor. Şirketler müşterilerine ait kredi bilgilerini Schufa’ya gönderirken, kendilerini ilgilendiren bazı bilgileri de alabiliyorlar. Schufa Türkiye’ye uyar mı, uymaz mı bilemem, daha iyi bir sistem de diyemem. Sektör ve tüketicilerin fikrinin alınarak, Türkiye’ye özgü çözüm üretilmesi lazım. Bunu yaparken de tüketicilerin eğitim seviyesi, sektördeki rekabet, teknik altyapı gibi birçok faktörün incelenmesi gerekir. Serçeyi çok sıkarsanız ölür, fazla serbest bırakırsanız uçar. Nefesinizi biraz hissedecek.”
Türkiye’ye bakış değişti
İbrahim Karasu, kartlar konusunda Türkiye’nin “know-how”ının çok iyi olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Artık iş dünyası, Türkiye ödeme sistemlerini aynı turizm gibi, tekstil gibi bir marka olarak algılıyor. Türkiye’de son 10 yılda banka kartı ile alışveriş cirosu yıllık yüzde 60’ın üzerinde büyüdü. Türkiye’nin ağırlıklı kredi kartı kullanan bir pazar olduğu düşünüldüğünde, bu büyüme rakamı oldukça önemli. Dünyada İngiltere ve Fransa’nın ardından üçüncü ülke olarak chip&pin uygulamasının başlatılması ve geçişin çok hızlı gerçekleştirilmesi dünyadaki ödeme sistemleri sektörünün Türkiye’ye bakış açısını değiştirdi.”

Haberin Devamı

Sakız alır gibi rahat alışveriş yapılıyor

TÜRKİYE’de kredi kartının Almanya’dan farklı kullanıldığına işaret eden BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Bizdeki kredi kartında, evinize alacağınız buzdolabını 24 ay taksitli senet, çek imzalamak yerine, tüketici finansman yöntemi olarak da kullanıyorsunuz. Türkiye’deki kredi kartı aslında dünya bankacılık sistemindeki en gelişmiş kartlı ödeme sistemi. Almanya’da mağazaya gittik. Pahalı ürünleri almak için mağazanın içinde tüketici kredisi başvurusunda bulunuyorsunuz. Bizde cebinize koyduğunuz kartla istediğiniz perakendeciye gidiyorsunuz, hiçbir başvuruyla uğraşmadan, sakız almışçasına kolaylıkla alabiliyorsunuz. Türkiye’de kredi kartı üzerine konuşurken, kart kullanıcısına sağladığımız bu rahatlığı dikkate almamız lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tek cüzdan yazın başlıyor

BKM Genel Müdürü Soner Canko, dijital “tek cüzdan” uygulaması konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Yazın ilk fazı uygulanmaya başlanacak. Paypal, Google wallet gibi dünyadaki bazı uygulamalar da incelendi. Farklı bir uygulama tasarlandı. Copy-paste (kopyala-yapıştır) bir uygulama olmayacak.”

Sorunlu kart oranı Avrupa’dan daha düşük

İBRAHİM Karasu, Türkiye pazarında dikkatle izledikleri bir başka noktanın sorunlu kartlardaki düşük oran olduğunu vurgulayarak, şunu söyledi: “Avrupa’nın birçok ülkesinde sorunlu kart oranının yükselişte olduğunu duyuyoruz. Türkiye’de bu oran Avrupa’nın altında. Türkiye’de yerli veya yabancı herkes sokak aralarında bulunan kuaför, market, manav gibi noktalarda kartını kullanabiliyor. Tüketim harcamalarındaki kart payı sıralamasında Avrupa’da ilk beşte yer alıyorsunuz.
2011 yılında bu payı yüzde 30’a çıkararak, birçok Avrupa ülkesinin önüne çıktınız. Ulusal dijital cüzdan projesini de merakla bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Almanya’da üstü kapalı sınır var

ALMANYA’da kredi kullanımına yönelik düzenlemeleri anlatan Alman Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karasu, “Almanya’daki Tüketicileri Koruma Yasası’na göre gelire göre limit belirleniyor. 100 lira maaşa, 200 lira limit getiriliyor. Açık bir sınır değil üstü kapalı bir sınır var. O da kişinin maaşı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!