Hitler’in Elazığ Maden karargâhı yok ediliyor

ELAZIĞ ili Maden ilçesi şehir merkezinde bulunan ve Ergani Bakır TAŞ’ın ana karargâhı olarak inşa edilen Alman Binası ismindeki yapı, ne yazık ki yok ediliyor.

Haberin Devamı

Konu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Koruma Planlama ve Tespit Dairesi Başkanlığı’na 1 Aralık 2011 tarihinde Lütfi Ergene tarafından müracaat edilmiş, ilgili müracaat; B.16.0.KVM.0.10.03.00/23.08.25/-253289 sayı ve 14 Aralık 2011 tarih ile Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne havale edilmiş. Ayrıca Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerince yapılan tespit ve müdahale sonucu ise B.16.0.KVM.4.21.00.02/23.06.31-846 sayı ve 22 Aralık 2011 tarih ile Alman Binası hakkında, kurul toplantı tarihine kadar tedbir kararı alınmıştır.
Ancak...
22 Şubat 2012 tarihinde Diyarbakır’da toplanan kurulda alınan karar gereği tarihi eser niteliğindeki Alman Binası’nın tescili yapılmamış ve aynı zamanda alınan tedbir kararı da kaldırılmıştır. Ve böylece Alman Binası, Yıldızlar SSS Holding tarafından bakır sahasında sürdürülen ve işlenmeden yurtdışına gönderilen hafriyat dahilinde tıpkı Maden gibi yok edilmeye terk edilmiştir.
Soru... Alman binasının akıbeti ne olacaktır? Maden’de işlenmeyen bakır cevheri ham olarak nereye gönderilmektedir? Bu ham bakır varlığının içerisinde yoğunlukla bulunan altın ve gümüş oranı ne kadardır?

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Beni inkâr edeceksiniz. Hatta bühtanla yad edeceksiniz. Hint’e, Yemen’e, Mısır’a giden fikirlerim, orada filizlenerek gelip sizi boğacaktır.”
(Mareşal Gazi Mustafa Kemal)

Alman binası

Hitler’in Elazığ Maden karargâhı yok ediliyor

ERGANİ Bakır TAŞ inşaat müşaviri Radermacher’in nezaretinde 1934 yılında inşa edilen Alman binası, elektriği, kalorifer sistemi ve müştemilatı ile özel amaçlı bir mimari özellik taşıyordu. 2 Ağustos 1944 tarihinde TBMM’de alınan karar doğrultusunda ham bakır ve ham krom gediklisi Almanların yurtdışına çıkarılmaları sonucu bu tarihten sonra uzunca yıllar Etibank’a bağlı Ergani Bakır İşletmesi tarafından sosyal amaçlı kullanıldı. Bu arada Ergani Bakır TAŞ İdare Meclisi’nde Emil Georg von Stauss (Rothschildler’in bankeri, Deutche Bank’ın finansörü ve Hitler’in sırdaşı), Muammer Eriş (İş Bankası Genel Müdürü), Vehbi Ergene (Nejat Eczacıbaşı’nın kayınbabası), Yusuf Ziya Öniş (Futbol Federasyonu ve GS Spor Kulübü Başkanı), Necmeddin Sahir Sılan (Başvekâlet Hususi Kalem Müdürü, Ergani Bakır TAŞ Hükümet Komiseri, VI. Dönem Bingöl, VII. ve VIII. Dönem Tunceli Milletvekili), Felix Warlimont (Norddeutsche Affinerie CEO’su) ve Alman Dayinler (alacaklılar) Vekili Kurt Weigelt (Lufthansa’nın kurucusu) gibi isimlerin bulunduğunu da tabii ki belirtmek gerekir.

Haberin Devamı

İnönü’nün notu: 30.12.1939 Cumartesi saat 09.00’da Maden... Maden merkezine çıktık. Hani de çalışılıyor. Sonra tesisatı gördük. 1937’den itibaren yapmaya başlamışlar. (Çok yazık. Almanlarla İş Bankası bu teehhürün (gecikmenin) sebebidir. Vaygelt (Kurt Weigelt) filan hep yalnız. Cevher ihracını isterlerdi.) Elektrolisden bahsettiler. Elektrolis Bakır’ı elde etmeden ihraç fiyatından çok ziyan ediyoruz (fark soracağım). Sonra çıkan Bakır’dan blister Bakır’ı diyor, kullanamıyoruz... Esaslı keşif yok... (Bkz: İsmet İnönü, Defterler, 2001, s. 280)

Biliyor musunuz

BEŞİKTAŞ Belediyesi’nin düzenlediği ‘Ustalara Saygı’ toplantısında 12 Mart’ta Akatlar Kültür Merkezi’nde İlhan Selçuk’un anılacağını...
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in görevden uzaklaştırılması için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu...
ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği Beşiktaş Şubesi’nin düzenlediği ‘Dünü ve Bugünüyle Cumhuriyeti Anlamak’ başlıklı Siyaset Okulu’nun 8 Mart’ta başladığını, ilk dersi, ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan’ın verdiğini...
MACAR-Türk ulusları arasındaki dostluk ve işbirliği anlayışının gelişmesi yolundaki çalışmaları nedeni ile Macaristan Cumhuriyeti Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken’e; Macaristan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Subay Haçı Devlet Nişanı, Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı İzzet Güneş Gürseler’e Macaristan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Altın Haçı Devlet Nişanı verileceğini...

Haberin Devamı

Gürsel Erol diyor ki

“İSA Gök ve G.E. gerçeği” başlıklı yazımızın içinde G.E. diye adı geçen Gürsel Erol bir açıklama gönderdi. Erol, 1991’de SHP Ankara Gençlik Komisyonu Başkanlığı ile siyasete atıldığını, daha sonra Elazığ’da SHP ve CHP il başkanlığında bulunduğunu, şu anda eski eser ve restorasyon işini yürüttüğünü, bu konularda ödüller aldıklarını belirterek şu bilgileri veriyor.
Çevre Sokak’taki binanın onarımının benim tarafımdan yapıldığını belirtmişsiniz. Ben CHP’li belediyelerin açtığı ihalelere suiistimal olur diye girmemekteyim. Geçen hafta yapılan iki kurultayın masrafı 750 bin TL’dir. Baykal ve Sav döneminde yapılan kurultayın maliyetinin yarısı kadardır.
Genel başkanın talimatı doğrultusunda Önder Sav ve İsa Gök’ün bir olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik şube amiri ile yaptığımız görüşmelerde bu şahısların giriş- çıkışlarında sivil polisler tarafından ayrıca güvenlik önlemi alınmasını bildirmiştim. Gök’ün güvenliği ikinci kurultayda sivil polislerce sağlandı.
İkinci kurultayda konuşurken divanın önünde bekleyerek taşkınlık yapılmasına izin vermedim. İki kurultayda Gök’ün yanından bile geçmedim.

Yazarın Tüm Yazıları