ABD'den 51, Türkiye'den 18 atlet

Güncelleme Tarihi:

ABDden 51, Türkiyeden 18 atlet
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 10:03

14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası yarın İstanbul'da başlıyor.

Şampiyona için yapılan Ataköy Atletizm Salonu'ndaki organizasyona, 172 ülkeden 334 kadın, 349 erkek olmak üzere toplam 683 sporcu kayıt yaptırdı.

İstanbul'daki şampiyonada 172 ülke ile ülke katılımı açısından rekor kırıldı. Daha önceki rekor 147 ülke ile 2008 yılındaki şampiyonada Valencia'ya aitti.

Organizasyon tarihinde, 712 sporcunun katıldığı 1997 yılında Paris'teki şampiyona ise en fazla sporcunun katıldığı şampiyona olarak rekoru elinde bulunduruyor.

ABD'den 51 sporcu

Şampiyonaya en fazla ABD'den sporcu katılacak.
İstanbul'daki şampiyonada 51 ABD'li sporcu yarışacak.

Yıldızlar İstanbul'da mücadele edecek

Dünya atletizmin yıldızları İstanbul'da sporseverlerin karşısına çıkacak.

Doha'daki son Salon Dünya Şampiyonası'nda şampiyonluk sevinci yaşayan 11 sporcu, unvanını korumak için İstanbul'da yarışacak. Daegu'daki son Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan 11 atlet de Ataköy Atletizm Salonu'nda mücadele edecek.

İki kez olimpiyat şampiyonu olan, sırıkla yüksek atlama efsanesi Rus Yelena Isinbayeva, rekor kırmak için İstanbul'da olacak. Isinbayeva, şampiyona öncesi Stockholm'de düzenlenen salon yarışlarında, kendisine ait dünya salon rekorunu 5.01'lik derecesiyle geliştirdi.

Sprintin son yıllardaki en büyük ismi Jamaikalı Veronica Campbell Brown da Ataköy Atletizm Salonu'nda olacak. 200 metrede son iki olimpiyatın altın madalyalı ismi, dünya ve olimpiyatlarda kazandığı 15 madalya ile göz kamaştıran ve Doha'da 60 metrede altın madalyayı kazanan Brown, İstanbul'da da şampiyonluğun en büyük adayı olarak gösteriliyor.

Geçtiğimiz yıl IAAF tarafından Usain Bolt ile birlikte dünyada yılın atleti seçilen Avustralyalı Sally Pearson da 60 metre engellinin en büyük favorisi.

Etiyopyalı 3000 metrenin yıldızı Meseret Defar, 5. kez üst üste dünya şampiyonu olarak, İstanbul'da tarihi bir başarıya imza atmak isteyecek. Defar son 4 dünya salon şampiyonasında da birincilik kürsüsüne çıkmıştı.
Gülle atmada Yeni Zelandalı Valerie Adams da İstanbul'da yarışacak. Bir olimpiyat, üç kez de dünya şampiyonu olan Adams, koleksiyonuna bir altın madalya daha eklemek istiyor.

60 metre engellide Çinli Liu Xiang, 60 metrede Dwain Chambers, orta mesafenin yıldızları Bernard Lagat, Mo Farah, 400 metrede Kirani James, Pentatlonda Jessica Ennis gibi yıldızların da yer aldığı çok sayıda ünlü atlet, İstanbul'da yarışacak.

Para ödülleri

Dünya Şampiyonası'nda birinci olan atletler, 40 bin dolar para ödülü kazanacak.

İkinciler 20, üçüncüler 10, dördüncüler 8, beşinciler 6 ve altıncılar ise 4 bin dolar alacak.

Şampiyonada rekor kıran atlete, ayrıca 50 bin dolar para ödülü verilecek.

535 basın mensubu akredite oldu

Şampiyonayı izlemek için yerli ve yabancı, toplam 535 basın mensubunun akretide olduğu bildirildi.

2012 Londra Olimpiyat Oyunları öncesinde en önemli organizasyon olan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, 180 ülkede canlı olarak yayınlanacak.

Branşlar

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, 60 metre, 400 metre, 800 metre, 1500 metre, 3000 metre, 60 metre engelli, 4x400 metre bayrak, heptatlon-pentatlon, uzun atlama, üç adım atlama, yüksek atlama, sırıkla atlama, gülle atma branşlarında düzenleniyor.

Sinan Erdem Spor Salonu, ısınma alanı olacak

Şampiyona sırasında Sinan Erdem Spor Salonu ısınma alanı olarak hizmet verecek.

Ataköy Atletizm Salonu ile Sinan Erdem Spor Salonu arasında 65 metrelik bir bağlantı kuruldu.

5 bin kişi ağırlanacak

Rekor ülke katılımının olacağı şampiyonada, yaklaşık 5 bin kişi ağırlanacak.

172 ülkeden 683 sporcunun yanı sıra, 700 idareci ve antrenör, 900 medya çalışanı, 400 uluslararası spor kuruluşları temsilcisi, 200 yabancı teknik personel, 2 bin yabancı izleyici sayıları ile İstanbul 5 bin kişilik bir kafileyi ağırlayacak.

Bu arada, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na 400 lokal organizasyon ekibi ile 800 gönüllü destek verecek.

Maskotlar “Tik” ve “Tak”

14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın resmi maskotları olarak belirlenen “Tik” ve “Tak”, dünyaca ünlü atletlerle birlikte sporseverlerin karşısına çıkacak.

Maskotlar için oluşturulan profillerde erkek sokak köpeği olan “Tik”in, İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda doğduğu, çok kibar, neşeli, eğlenceli, şakacı, centilmen ve sadık olduğu, dişi sokak kedisi olan “Tak”ın ise İstanbul'da Bebek Parkı'nda doğduğu, cömert, kibar, maceracı, dürüst, cesur, meraklı ve akıllı olduğu belirtiliyor.

Sponsorlar

14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın resmi sponsorları adidas, Seiko, Sinopec, TDK ve VTB olurken, Mondo ise şampiyonanın resmi malzeme tedarikçisi oldu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor A.Ş. de 14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nı kurumsal olarak destekleyecek. Şampiyonada Turkcell ulusal sponsor olurken, aynı zamanda Türkiye Atletizm Milli Takımı'nın da sponsorluğunu üstlendi. Pınar Su ve Acıbadem ise şampiyonada ulusal tedarikçi olarak desteklerini sağlayacaklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!