Berlin’de iddialı bir Büyükelçi

BERLİN Türk Büyükelçiliği’nde 1.5 ay kadar önce göreve başlayan H. Avni Karslıoğlu, Alman dilini bilen ilk büyükelçi olduğunu söylüyor. “Öyle mi?” diye sorunca daha önceki büyükelçilerden bazılarının geldikten sonra Almanca öğrendiklerini hatırlattı. Yaşamöyküsü ilginç Karslıoğlu’nun...

Haberin Devamı

Almanya ve Türklere yeni yeni ısınıyormuş.
Ankara Tıp Fakültesi’ni bitiren babasının Yozgatlı olduğunu ama kökenlerinin Kafkasya’ya dayandığını anlatan Büyükelçi Karslıoğlu, diplomatik kurallara bağlı ancak ikili ilişkilerde sıcakkanlı ve duygusal bir kişiliği var.
Almanya’ya çocukken geldiğinde Berlin Duvarı’nın kenarındaki yüksek merdivene çıkıp Doğu Berlin’i seyretmiş.
Babasından etkilendiğini söylüyor:
“Ben 1957 doğumluyum. Babam 1960 ihtilalinden sonra, Almanya’ya gidiyor. Demokrat Parti dönemindeki siyasi kayırmalar ve yolsuzluk gibi nedenlerin de bunda etkisi var.
Ama esas olarak askeri müdahaleye tepki gösteriyor. “Babam demokrat ve insan haklarına saygılı biriydi. Haksızlıklara karşıydı.”
Babası Almanya’nın çeşitli yerlerinde dahiliye ve anestezi uzmanı olarak çalışıyor; hâlâ yaşamını Almanya ile Türkiye arasında sürdürüyormuş: “Kısmet oldu biz de Almanya’ya göreve geldik.”
Karslıoğlu, İstanbul Erkek Lisesi’nden sonra SBF’yi bitiriyor.
AKP hükümetinin kurulduğu sırada Bakü’de büyükelçi iken bir mesaj alıyor, hemen Ankara’ya dönmesi konusunda...
“Abdullah Gül, Başbakan olunca Özel Kalem Müdürlüğü için beni önermişler. Ben de kabul ettim.”
Erdoğan, TBMM’ye seçilince Gül Dışişleri Bakanlığı’na geçerken o da Bakü’ye geri dönmüş; sonra Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde yine Özel Kalem Müdürlüğü ve sonunda Berlin Büyükelçiliği... Daha önce de Batum Başkonsolosluğu yaptığını da söyleyelim.
ANAP hükümetinde bir ara Dışişleri Bakanlığı’nda bulunan Sefa Giray’ın da Özel Kalem Müdürlüğü’nü yürütmüş Karslıoğlu.
TÜRKLERİN BERLİN FETHİ
Berlin Turizm Fuarı önceki akşam başladı. Türkler, Berlin’i yine fethettiler. 320 kişilik Boeing 707’leriyle THY bir günde tam beş uçak indirdi; özel şirketlerin dışında. Tegel Havalimanı’nın altyapı yetersizliğinden ötürü bu tür uçaklar körüğe yanaşamadıkları için apronda duruyor. Tabii birçok Alman da şaşırmış bu duruma. Türkler, pasaport kontrolünde çok sıkıntı çektiler. Ama 3 Haziran’da Berlin’de dev bir havalimanı açılacak, adı Willy Brandt... Sosyal demokratların ünlü lideri.
‘ADNAN’ VE ‘HASIR’DAN SONRA ‘HONCA’ GELDİ
Bu arada Berlin Kültür Ataşesi Gözde Şahin’in girişimleri ile Berlin bir Türk lokantası daha kazanmış. Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Berlin’in merkezinde ‘Honca’ isimli bir lokanta açmış... Honca ‘hediyeleşme’ anlamına geliyormuş. ‘Adnan’, ‘Baba Angora’ ve ‘Hasır’ gibi ünlü lokantaların yanında Anadolu’nun dört bir yanında unutulmuş damak tatlarını sunacak. Honca’nın açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı: “Biz bu yemek tanıtım işinde biraz geri kaldık, ama arayı kapatacağız, emperyal bir mutfak olacağız, bunun için de desteğimiz sürecek” dedi.

Haberin Devamı

‘Almanya’nın altını üstüne getireceğim’

Haberin Devamı

LOKANTANIN açılışında, konukların davetiyelerinin üzerine ‘kaligrafik’ yazı yazan Büyükelçi “Bu benim inci zevkimin tezahürü” dedi. Pırlanta küpesi eşinin hediyesiymiş. Almanya’yı nasıl görüyor? “Almanya’nın, Avrupa’da artık başat güç olduğunu” söylerken şunları ekledi:
“Almanya artık Bonn değil, Berlin... Almanya kükrüyor ama belli etmiyor, etrafını ürkütmemek için...”
“Almanya’daki Türkler ve Almanya siyaseti...” demeye kalmadı ve son noktayı koydu:
“Almanya’nın altını üstüne getireceğim!”
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir süre önce Almanya’yı ziyaretinde Berlin’de Türkevi’nde başkonsolosları toplayıp “Bir Türk’ün burnu kanayınca siz hemen yanı başında olacaksınız” demişti.
Büyükelçi Karslıoğlu, demek burun kanatmayacak!

Haberin Devamı

İZLENİMLER....

İzmir öne çıkarılıyor

- Turizm borsası olarak nitelenen Berlin Turizm Fuarı’nın 26 holden oluşan yerini görünce, insan İstanbul ne zaman böyle bir mekâna kavuşacak diye düşünüyor! 200 dolayında ülkenin katıldığı bir dünya turizm borsası... Türkiye, sektörün tüm aktörleri ile yani acenteler, tur operatörleri ve otelciler ile en etkin ülke. Berlin Kültür Ataşesi Gözde Şahin, “Bu yıl 3079 metrekare stand alanı 127 katılımcı ile trendlerin ön habercisi ve imajını tazeleyen en önemli ülkeyiz. Bu yıl kültürümüzü daha öne çıkarıyoruz” diyor. Türkiye standı bu yıl daha göz alıcı, daha interaktif, daha renkli sürprizler taşıyor. Akide şekeri, simit, cezerye ve çerez de Türkiye’nin tanıtım objeleri arasında yer almaya başlamış! Bu yıl ana destinasyon İzmir... İzmir’in tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin tanıtımı yanında EXPO adaylığı için de yoğun kulisler yapılıyor. Ataşe Şahin, “İzmir’in en önemli simgelerinden biri olan Celsus Kütüphanesi’nin dev boyuttaki replikasını görmeden gitmeyin” diye uyardı gazetecileri... Biz de Halit Çelikbudak, Servet Kavasoğlu ve Erdal İpekeşen’le, bayıldık heykeltıraş Eray Okkan’ın bu çalışmasına...
- Almanlar geçen yıl ülke dışı seyahatlere tam 60 milyar Euro harcamış; bu rakam geçen yıla göre 1.8 milyar dolar daha fazla... Bundan pay almak isteyen ülkeler için Berlin kurtlar sofrası adeta. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak “Bizim Almanya’dan daha fazla pay almamız gerekiyor” diyerek Antalya’yı öne çıkarıyor. Xanadu Genel Müdürü Yusuf Hacısüleymanoğlu’na göre, göstergeler bu yıl % 5 turist artışı olabileceğini gösteriyor.
- Evet, birçok Vali ve Belediye Başkanı da Berlin’e gelmişti? Görebildiklerimiz:
Belediye başkanları: Prof. Mustafa Akaydın (Antalya), Mehmet Kocadon (Bodrum), Mümin Kamacı (Didim), Cevat Durak (Karşıyaka), Kazım Turan (Ören), Muhittin Böcek (Konyaaltı), Mustafa Gül (Kemer), Yusuf Üras (Tekirova).
Valiler: Hüseyin Avni Mutlu (İstanbul), Ahmet Altıparmak (Antalya), Fatih Şahin (Muğla), Abdülkadir Demir (Denizli).
Milletvekilleri: İdris Güllüce (AKP-İstanbul), Tolga Çandar (CHP-Muğla), Yıldıray Sapan (CHP-Antalya). 

Haberin Devamı

DOĞAN BURDA’NIN ETKİNLİĞİ

DOĞAN Burda dergi grubu ile Hürriyet yayınları fuara damgasını vurdular. Doğan Burda’nın, Türkiye’yi tanıtan 160 sayfalık ‘Tempo Travel’ dergisi, Moskova ve Londra’dan sonra Berlin’de de dağıtıldı. Hürriyet Avrupa’nın  ‘Türkiye... Daha fazlasını isteyin... Ege’in incisi İzmir’ sloganları ile hazırladığı ek, Almanların dikkatini çekti.

Yazarın Tüm Yazıları