Ukrayna, Rusya'dan aldığı gazın miktarını azaltacak

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna, Rusyadan aldığı gazın miktarını azaltacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2012 17:45

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, yüksek fiyatından dolayı Rusya'dan aldıkları gazın miktarını birkaç yıl içinde kademeli olarak azaltmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yanukoviç, Rusya ile uzun süreden beri aralarındaki anlaşmazlık konusu oluşturan gaz fiyatına değinerek, “Rusya'dan geçen yıl aldığımız 41 milyar metreküp olan gazın miktarını bu yıl 27 milyar metreküpe düşüreceğiz” dedi.

Rusya'dan aldıkları gaz miktarını gelecek yıllarda da kademeli olarak azaltmayı planladıklarını ifade eden Yanukoviç, “Bunun tek nedeni de bu gaz için bu kadar yüksek ücret ödemek istemeyişimiz. Bu gaz fiyatına katlanılamaz” diye konuştu.

Rusya ve Ukrayna, uzun süreden beri gaz fiyatının düşürülmesi konusunda müzakere yürütüyor. Kiev, mevcut fiyatın çok yüksek olduğunu savunurken, Moskova da fiyat indirimi karşılığında Ukrayna'daki gaz boru hatlarının kontrol hissesini ele geçirmek istiyor.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Boyko, ocak ayında yaptığı açıklamada, sözleşmeye göre 2012 yılında Rusya'dan 52 milyar metreküp gaz almak zorunda olduklarını, ancak kendilerinin bunu 27 milyar metreküpe düşürmek istediklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Rus Gazprom, Ukrayna'dan gelen açıklamaya anında tepki göstererek, sözleşmede tek taraflı değişiklik yapılamayacağını kaydetmişti.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya'nın kendilerine gaz fiyatında yüzde 10 indirimi öngören bir öneri
gönderdiğini, bu öneriyi incelediklerini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!