Ustaları çekti

Güncelleme Tarihi:

Ustaları çekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2012 00:00

Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, ödül vermekle kalmadı, kendi fotoğrafçısının makinesiyle önce Ara Güler’in, ardından da bu sanatın ustası 4 büyük ismin birlikte fotoğraflarını çekti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 2011 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri törenine katılarak Fotoğraf Sanatçıları Ara Güler, Sıtkı Fırat, Prof. Dr. Sabit Kalfagil ve İzzet Keribar’a ödüllerini verdi. Ödül töreni, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapıldı. Törende konuşan Erdoğan, ödüle layık görülen fotoğraf sanatçıları Ara Güler, Sıtkı Fırat, Prof. Dr. Sabit Kalfagil, İzzet Keribar’ı tebrik etti. “Sayın Güler, Sayın Fırat, Sayın Kalfagil ve Sayın Keribar, sadece başarılı birer fotoğraf sanatçısı değiller. Onlar, bu ülkenin ve bu milletin gururu haline gelmiş büyük sanatçılar” diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Onlar farklılığın  ahengi’

Haberin Devamı

“Tarih yazdığınız, tarihin tanıklığını yaptığınız, bizim göremediğimizi bize gösterdiğiniz için elinize, yüreğinize, gönlünüze ve gözünüze sağlık diyorum. Açıkçası, sanatla siyaset her zaman birbiriyle uyuşmayan, iki ayrı uçta alanlar olarak görüldü. Bu anlayışın tam aksine, ben, siyaseti, aynı zamanda bir sanat olarak görüyorum. Esasen, gönülle üretilen, sabırla üretilen her şey sanattır diyorum.”

 “Hem Türkiye’de, hem dünyada, farklılığın nasıl bir ahenk, nasıl bir uyum, nasıl bir zenginlik oluşturduğunu görmek isteyenlerin, bu 4 sanatçımıza bakmalarını ben özellikle rica ediyorum. Dikkat ediniz... Tenlerinin rengi her ne olursa olsun, onlar önce sanatçılar. Dilleri her ne olursa olsun, onlar Türkiyeliler. İnançları her ne olursa olsun, onlar, vizörden baktıklarında insanı, insanın özünü, insanın yüreğini görmek gibi bir ortaklığa, bir paydaşlığa sahipler.”

‘Ayrımcılığa en güzel yanıt’

“Sizin fotoğraflarınız, sizin kareleriniz, bu ülkede ırkçılığa, ayrımcılığa, nefrete karşı verilmiş en güzel yanıttır. Bu ülkede hiç kimsenin, ama hiç kimsenin, bir başkasını ötekileştirme, bir başkasının Türkiye sevgisini sorgulama hakkı yoktur, buna haddi de yoktur. Bu toprakların özünde ırkçılık yok, bu toprakların ruhunda ötekileştirme yok. Bu topraklarda, ırkçılığın da, ötekileştirmenin de, nefretin de yeşermesine, yeşertilmesine asla izin vermeyiz, müsamaha göstermeyiz. Kendisini bu ülkenin yegane sahibi olarak görüp, farklı olanları öteleyenler, en önce kendilerine baksınlar, en önce kendi kararan kalplerini sorgulasınlar. Biz, bu ülkeye de, tüm dünyaya da, sadece ve sadece birlik, bütünlük, sevgi ve hoşgörü fotoğrafları sunmak istiyoruz. Irkçı, ayrımcı, ötekileştirici pozlar vermek de; bir tek kare üzerinden bu ülkenin insanlarını töhmet altında bırakmak da, Türkiye’ye haksızlıktır.”

Haberin Devamı

‘Her ferdimiz, hazinemiz’

“Evet, gönül gözüyle bakanlar, bu ülkenin renklerini görürler. İdeolojiyle bakanlar, hiç ama hiçbir şey görmezler, sadece karanlığı görürler. Biz, nasıl ki büyük fotoğraf ustalarımızın karelerine gönül gözüyle bakıp ışığı görüyorsak, Türkiye’ye de gönül gözüyle bakıyoruz ve Türkiye’de de ışığı görüyoruz. Bizim ilkemiz çok net: Yaradılanı severiz, yaradandan ötürü... Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Rum, Ermeni, Alevi, Sünni, Müslüman, Musevi, Hıristiyan hiç fark etmez. Değil mi ki insandır, hürmet göstermek bizim insanlık vazifemizdir. Bu ülkenin her bir ferdi birinci sınıf vatandaştır. Bu ülkenin her bir değeri, bu toprakların her bir rengi, bizim hazinemizdir. Tekrar ediyorum: Tek bir kare üzerinden, bütün bir ülkeyi töhmet altında bırakmak haksızlıktır. Kendini bilmez birkaç kişinin tahriklerini, büyüterek, abartarak bir Türkiye fotoğrafı gibi sunmak haksızlıktır, insafsızlıktır.”

/images/100/0x0/55ea84d3f018fbb8f8854144

Haberin Devamı

İmza: Tayyip Erdoğan


KONUŞMALARIN ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, 4 büyük ustaya ödüllerini verdi. Erdoğan, ardından fotoğrafçısı Kayhan Özer’den aldığı makine ile önce Ara Güler’in, daha sonra da 4 ustanın birlikte fotoğraflarını çekti. Bu sırada salonda büyük bir alkış koptu. Sanatçılar da Başbakan Erdoğan’a birer fotoğraflarını ve fotoğraf albümlerini verdi. Bu sırada Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Ara Güler’in Erdoğan’a hediye ettiği fotoğrafı 1956 yılında Edirne Eski Cami’de çektiğini belirtince, Başbakan, “Ben o zaman 2 yaşındaydım” dedi.

 

 

Ustaları çekti

 

 

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!