27 Şubat: 2 metre 60 cm, 29 Şubat: 3 metre 20 santim

Güncelleme Tarihi:

27 Şubat: 2 metre 60 cm, 29 Şubat: 3 metre 20 santim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2012 14:16

Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden Uludağ rekor kar seviyesine ulaşmak üzere. Dün yapılan ölçümlere göre Uludağ’da kar kalınlığı 3 metre 20 santime ulaştı. 27 Şubat’ta Uludağ’da ölçülen kar kalınlığı ise 2 metre 60 santim oldu. Peki bu durumun sebebi nedir?. Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yoğun kar yağışının gerisinde yatan sebepleri açıkladı.

Haberin Devamı

Meteroloji’nin verilerine göre önümüzdeki günlerde de kar yağışı beklenen Uludağ’da kar kalınlığının rekor seviyeye ulaşacağı tahmin ediliyor. Uludağ’da bugüne dek ölçülen en yüksek kar kalınlığı 4 metre 30 santim seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu rakamın ölçüldüğü dönem ise Mart ayına denk geldi.

Türkiye son yılların en yoğun kar yağışını yaşıyor. Pek çok kentte karın yoğun etkisini yaşanıyor. Bir çok il arasındaki yol kar nedeni ile ulaşıma kapalı.

Meteoroloji’nin verilerine göre kar kalınlığı yaygın kanaatin aksini bu yıl Doğu’da değil Batı bölgelerinde.  Uludağ 3 metre 20 santimlik değer ile en yüksek kar kalınlığına sahip merkez konumunda.

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 4 METREYE YAKLAŞTI-FOTO GALERİ

Bir günde 60 santimlik artış

Uludağ’a kayak yapmak için kar kalınlığına bakmak isteyen kayak severler 27 Şubat’ta 2 metre 60 santimlik bir değer ile karşılaşırken, bir gün sonra yaptıkları incelemede bu değerin 3 metre 20 santime eriştiğini fark etti. Önümüzdeki günlerde de bu yağışın süreceği yönündeki bilgi, Uludağ’da kar kalınlığının bugüne kadar ölçülen en yüksek değere erişeceğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

BARAJLARDA DOLULUK ORANI YÜZDE 88

Zira Uludağ’da Mart ayında ölçülen en yüksek kar kalınlığı 4 metre 30 santim olmuştu. En yüksek kar kalınlıklarına genelde mart ayında ulaşıldığı biliniyor.

Batı'da kar yoğunluğu daha fazla

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, balkanlardan gelen yağış sistemini ilk karşılayan yerleşim yerleri arasında Uludağ, Kartalkaya gibi merkezlerin olduğunu ifade etti. Bu durumun söz konusu yerlerin daha fazla yağış aldığını ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu şunları kaydetti: “Uludağ’da yağan kar erime veya buharlaşma yaşamadığı zaman yüksek seviyede ölçüm çıkıyor. Yine taze kar yüksek seviyede olur. İklim değişimleri bu süreci önemli ölçüde etkiliyor.”

Prof. Kadıoğlu, “Türkiye’de Batı bölgelerde yağışın, Doğu Bölgelerine kıyasla gün sayısı olarak az ama yağış miktarı olarak daha fazladır. Örneğin İstanbul’da düşen yağış miktarı Erzurum’dan fazladır. Fakat Doğu’da yağışlı gün sayısı daha fazla olduğu için böyle bir algı oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı


Dün itibari ile kayak merkezlerinde ölçülen kar kalınlıkları:

*Uludağ: (Bursa) 3 metre 20 santim
*Kartalkaya (Bolu)  3 metre 15 santim
*Erciyes: (Kayseri) 3 metre 8 santim
*Kartepe: (Kocaeli) 2 metre 95 santim
*Ilgaz: (Kastamonu) 2 metre 80 santim
*Davraz: (Isparta) 2 metre 65 santim
*Bozdağ: (İzmir) 2 metre 60 santim
*Sarıkamış: (Kars) 1 metre 75 santim
*Elmadağ: (Ankara) 1 metre 50 santim
*Palandöken: (Erzurum) 1 metre 40 santim
*Saklıkent: (Antalya) 1 metre 20 santim

Kaynak: Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

SOĞUMA ISINMA YÜZÜNDEN

GAZİPAŞA'YA 37 YIL SONRA KAR YAĞDI / WEB TV


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!