4 uzuv naklinden acı haber

Güncelleme Tarihi:

4 uzuv naklinden acı haber
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2012 00:00

Dünyada ilk kez çift kol ve çift bacak naklini yapan Hacettepe Üniversitesi’nden arka arkaya kötü haber geldi. Ameliyattan sonraki gün sol bacağı, dün de diğer bacak ve iki kolu alınmak zorunda kalınan Şevket Çavdar hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

HACETTEPE Üniversitesi’nde yapılan ve dünyada bir ilk olan çift kol ve bacak nakli başarısızlıkla sonuçlandı. Nakledilen uzuvların alınmasına rağmen hayati tehlikeyi atlatamayan Şevket Çavdar, dün akşam hayatını kaybetti.

Elektrik çarpması nedeniyle kol ve bacaklarını kaybettiği için Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde nakil sırasına giren ve İzmir’de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren N.A (40) ile dokuları uyuşan Şevket Çavdar’a, geçen cuma aynı anda kol ve bacak nakli yapıldı.

Başarılı geçen ameliyat sonrası hastanın kalp damar ve kan sisteminin nakledilen dokuların idamesini sağlayamaması nedeniyle sol bacak  birinci günde alındı. Devam eden süreçte sorunlara metabolik komplikasyonların da eklenmesi üzerine 2 kol ve diğer bacakta kademeli alındı. Hayati tehlikeyi atlatamayan Çavdar, dün akşam 19.20’de yaşamını yitirdi.

/images/100/0x0/55ea6cf4f018fbb8f87f1890


Haberin Devamı

İNSAN ÜSTÜ ÇABA 



Üniversitesiden yapılan açıklamada, “Gelişen metabolik dengesizlik maalesef hastamızın yaşamını ciddi düzeyde etkileyecek duruma gelmiş, alınan tüm önlemler ve uygulanan yoğun tedavi yaklaşımlarına rağmen hastamız kaybedilmiştir. Yaklaşık 90 saate varan süreyle 200’e yakın doktor ve sağlık personelinin insanüstü bir çaba göstermesine karşın hastamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü duymaktayız.


Bu süreçte, hastamıza dokularını bağışlayan verici ailesine minnettarlığımızı bildirirken kan bağışlarıyla destek veren halkımıza ve bu zorlu süreçte yanımızda olan Sağlık Bakanlığı’na müteşekkiriz. Hastamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz.”  Yapılan işlemlerin ardından Çavdar’ın cenazesi ailesine teslim edildi.

CENGİZ UYANDIRILACAK 

Yüz nakli yapılan Cengiz Gül’ün durumu iyi. Hastane yetkililerinin verdiği bilgiye göre bugün uyandırılmaya başlanacak.

 

ANNEM ÜZÜLMESİN DİYE SÖYLEMEDİK

 

ŞEVKET Çavdar’ın ağabeyi Hüseyin Çavdar kardeşinin durumuyla ilgili şunları söyledi: “Organların alınacağını sabah 03.00’te öğrendik, operasyon sabah 11.00’de başladı. Geçen sefer sol bacağın alınması için bize danışılmıştı ancak bu defa durum acil olduğundan bize danışılmadı. Çok üzgünüz. Söyleyecek söz bulamıyoruz. Ümitliydik ama olmadı. Kalple ilgili sorun olması ve hayati tehlike bulunması dolayısıyla organlar alınmış. Tek isteğimiz yoğun bakımdan sağ salim çıkmasıdır. Annem üzülmesin diye henüz haber vermedik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!