Yargıtay'dan milyonlarca kart kullanıcısına iyi haber

Güncelleme Tarihi:

Yargıtaydan milyonlarca kart kullanıcısına iyi haber
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2012 14:01

Kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak alınabileceğini açıklayan Tüketici Hakları Derneği, “Eskiden geriye dönük 2 yıl olan süre 10 yıla çıktı"dedi.

Haberin Devamı

Kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak alınabileceğini açıklayan Tüketici Hakları Derneği, “Eskiden geriye dönük 2 yıl olan süre 10 yıla çıktı. Derneğimiz, haklarını aramak isteyen vatandaşlara yardımcı olacak” dedi.

Yargıtay’ın kredi kartları aidatları konusunda tüketicileri sevindirin bir karara imza attığını belirten Tüketici Hakları Derneği, yaptığı yazılı açıklamada, haklarını aramak isteyen tüm vatandaşlara yardımcı olma sözü verdi.

Açıklamada, bugüne kadarki uygulamalarda, bankalar tarafından yıllık üyelik aidatı adı altında kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatların hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre değerlendirilerek, 2 yıllık zaman aşımına tabi tutulduğu anımsatıldı.

Aidatların 10 yıllık zaman aşımına tabi olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Yargıtay, bu konuda çok önemli yeni ilke kararı verdi. Buna göre, tüketiciler tarafından aidatlar 10 yıl geriye dönük olarak talep edilebilecek.

Haberin Devamı

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği kanun yararına bozma kararı uyarınca ‘kendi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak 10 yıl boyunca talep edilebileceği’ sabit oldu” denildi.

“HAKLARINI ARAMAK İSTEYENLERE YARDIMCI OLACAĞIZ”

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Yargıtay’ın kararının emsal niteliğinde olduğunu belirterek, tüketicilerin bankaların aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücretinin 10 yıl geriye dönük olarak talep edebileceklerini kaydetti.

Haklarını aramak isteyen tüm vatandaşlara yardımcı olunacağının ifade edildiği açıklamada, “Tüketiciler geçmişte bankalara ödemiş oldukları geriye dönük 10 yıllık üyelik aidatlarının defaten kendilerine iade edilmesini istemeli. Ödenmeyen bedellerin, faizi ile tahsili için yasal yollar tüketicilere açık” denildi.

O PARASINI ALDI BİLE

Yargıtay’dan çıkan son kararın yanı sıra hafta içinde benzer bir haber daha haber merkezlerine ulaştı.  Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, hukuk mücadelesiyle, yargının, kredi kartı aidatı konusunda emsal teşkil edebilecek bir karar almasına zemin hazırladı.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, 2009’da, kredi kartımda 55 lira kart aidatı bulunduğunu fark edince, bankaya itiraz etti. Banka, olumsuz cevap verdi. Ağaoğlu, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurdu. Heyet bu paranın iadesine karar verdi. Banka 55 liralık ücreti iade etti ama kartı kullanıma kapattı.

Ağaoğlu’nun mücadelesi ise bundan sonra başladı. Tüketici Hakem Heyeti, tekrar, başvuru üzerine kartın kullanıma açılması kararını verdi. Ancak banka, bu karara karşı İstanbul 2. Tüketici Mahkemesi nezdinde itirazda bulunarak, kart aidatını ödemediğim için kartı kullanıma kapatmaya hakkı olduğunu iddia etti.

Mahkeme, aidat iptalinin hukuka uygun olduğunu, kartın kullanıma açılmasını kesin olarak kararlaştırdı.  Bu dava 2010’da sonuçlandığı ve mahkemenin hükmetmesine rağmen bankanın kredi kartını kullanıma açmadı.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, yargı kararına rağmen kartın kullanıma açılmaması nedeniyle 20 bin lira manevi tazminat talebiyle dava açtı. 2011’in başında İstanbul 2. Tüketici Mahkemesi, bankayı, yargı karanına uyulmaması ve kredi kartının kullanıma açılmaması nedeniyle tüketicinin mağdur olduğunu belirterek, bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Her iki taraf da kararı temyiz etti. Yargıtay 17 Ocak 2012 tarihli kararında verilen tazminat kararını onadı. Buna rağmen banka tazminatı ödemeyince Ağaoğlu icra yoluna başvurdu. Sonunda banka, ana para ile faiz, avukat ve icra masraflarıyla birlikte toplam 2 bin 41 lirayı ilgili icra müdürlüğüne yatırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!