Sıra arkadaşları liseden beri ayrılmadı, kablo ile 275 milyon lirayı buldu

Güncelleme Tarihi:

Sıra arkadaşları liseden beri ayrılmadı, kablo ile 275 milyon lirayı buldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2012 00:00

Vatan Kablo Metal Endüstrisi ve Ticaret A.Ş.’nin, kurucuları Hikmet Akın ve Hüseyin Çakmak, lisede ve üniversitede aynı sırada oturdu ve sonra da ayrılamadı. İki kafadarın 1975’te kablo üretimi için kurduğu ‘kolektif’ şirket, orta gerilim kablo üretiminde en büyük sanayicilerden biri olarak geçen yıl 275 milyon lira ciro yaptı.

Haberin Devamı

ORTAKLIK kültürümüz zayıf olsa da bu konuda çok iyi örnekler ortaya çıkaran girişimcilerimiz de var. Kayserili Hikmet Akın ve Erzincanlı Hüseyin Çakmak’ın yolu Beyoğlu Ticaret Lisesi’nde kesişti.

Çok iyi anlaşan iki arkadaş liseden sonra üniversitede de aynı sıralarda oturdu. Akın ve Çakmak’ın, 1975’te kablo imalatı için kurduğu ‘kollektif’ şirket zamanla büyüdü ve orta gerilim kablo üretiminde Türkiye’nin büyük sanayi gruplarından biri olmayı başardı.

Şu anda dört ortaklı bir yapıyla yola devam eden Vatan Kablo Metal Endüstrisi ve Ticaret A.Ş. (Vatan Kablo) 75 milyon dolarlık bölümü ihracattan olmak üzere 275 milyon lira ciro yaptı. Vatan Kablo Onursal Başkanı Hikmet Akın, şöyle anlatıyor öyküsünü:

Ben 1948 Kayseri (Yahyalı) doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Kayseri’de yaptım. Babam Ömer Akın memlekette bakkaldı. 1964’te İstanbul’a göç ettik ve toptan zahire bakliyat ticaretine başladı. Hüseyin Bey’in babası bira fabrikasında işçiydi ve Hüseyin Bey yanına lise okumak için gelmişti. Beyoğlu Ticaret Lisesi’ne yazıldık ve aynı sıraya oturduk. Üniversiteyi de aynı bölümde birlikte okuduk. Hüseyin bey bir kablo fabrikasında çalışmaya başlamıştı yükselmişti. Ben de babamla Unkapanı’nda ticarete devam ediyordum.

Haberin Devamı

Okul bitti ne yapalım

Bizim aile işi devretmiş, babamız emekli olmuştu. Ben dikiş makinesi imalatı yapan bir fabrikaya satış müdürü olarak girmiş, 2 yıldır çalışıyordum. Hüseyin Bey kablo fabrikasında liseden itibaren çalışıyordu ve 7 yıl olmuştu. Artık ‘kendi işimizi kurabilir miyiz’ diye düşündük ve Hüseyin Bey’in uzmanlığı ağır bastı kablo imalatına karar verdik. 100 bin liram vardı, babam 175 bin lira ekledi. Hüseyin bey de daire sattı ve 550 bin lira sermayeli kollektif şirket kurduk.

Ecevit’in kısa askerliği

Şirketi kurmuştuk ancak askerlik sorunumuz vardı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit 1976’da kısa dönem askerlik çıkardı. 4 aylık askerlik imkanı doğdu. Bu, bizim için büyük fırsat oldu. İkimiz de askere gittik. İş yerimiz Topkapı’da 50 metrekarelik bir atölyeydi. İlk üretimimiz kablo ‘zil teli’ydi.

Haberin Devamı

Pazarlamadan gelmek

Hüseyin Bey kablo işinde satışta yetişmişti. Ben de pazarlamada. Elimizde çanta Türkiye’yi belki bin kere dolaştık. Şunu biliriz ki, eğer satış muallaktaysa iş yürümez. Topkapı’da 10 yılda 7 yer değiştirdik. 1 yılı biraz aşınca daha büyük yere geçmek gerekiyordu.

50 milyon dolarlık yeni yatırım planladık

HÜSEYİN Çakmak, şunları anlatıyor: “225 kişilik istihdamımız var. Yılda 15 bin ton bakır ve 5-6 bin ton pvc kullanıyoruz. Hikmet Bey ile onursal başkanız. Daha kurumsal olmak ve yeni yatırım yapmak istiyoruz. Yüzde 30’u halka açıp kaynak oluşturacağız. Alüminyum iletken ve yüksek gerilim için 50 milyon dolarlık yatırım planladık. 50 ülkeye ihracat yapıyoruz.” 

Haberin Devamı

150 bin metrekare arsa aldık

VATAN Kablo Onursal Başkanı Hüseyin Çakmak, Topkapı’da 10 sene içinde 7 yer değiştirdikten sonra çok büyük bir fabrika hayali kurduklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “1990’larda ihracata başladık. 1989’da Çorlu’da 150 bin metrekarelik arsa aldık. Bu kadar büyük yere ihtiyacımız yoktu. Hatta ‘ne yapacaksınız bu kadar toprağı’ diye takılanlar oldu. 50 bin metrekare kapalı alan yaptık. 30 bin metrekarede üretim yapıyoruz. Diğer kapalı alanımızı kiraya verdik. Enerji kabloları üzerinde çalışıyoruz. 70 kilowatt’a kadar orta gerilim kablo üretiyoruz. Kabloda alanının uzun olması büyük avantaj.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!