MİT’e çok ağır suçlama

Güncelleme Tarihi:

MİT’e çok ağır suçlama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2012 00:00

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı-vekilliğinin yürüttüğü KCK soruşturmasında MİT’in üst düzey yöneticilerinin ifadeye çağırılması, 13 Ocak 2012’de BDP Diyarbakır İlçe Başkanlığı’na yapılan operasyon sonrası gündeme geldi.

12 ses kaydı, 19 mektup

Aramalarda Oslo görüşmelerini tamamlayıcı nitelikte olduğu ileri sürülen ve yine MİT-PKK’nın üst düzey yöneticileri arasında geçtiği iddia edilen 12 ses kaydı ve teröristbaşı Öcalan’ın kaleme aldığı 19 mektup ele geçirildi.

Mutabakat taslağı

Baskında ele geçirilen evrakı inceleyen savcılık, KCK ile MİT arasında 12-13 Mayıs 2011 tarihlerinde Oslo’daki görüşmeler üzerine yapıldığı ileri sürülen bir mutabakat taslağına ulaştı. Söz konusu mutabakatta PKK’nın eylemlerine son vermesi karşılığında, Kürt sorunun çözümünde adımlar atılması, bazı tutukluların serbest bırakılması, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, KCK operasyonları adı altında tutuklananların serbest bırakılması gibi bazı taleplerin yer aldığı belirlendi.

Öcalan’ın avukatları

Operasyonlarda tutuklanan ve Öcalan’ın avukatlığını da yapan bazı kişiler, bu belgelerle ilgili MİT yetkililerinin haberi olduğu iddiasında bulununca savcılık harekete geçti. Soruşturmayı yürüten savcılar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Oslo görüşmelerini yürüten eski ve yeni ekipten MİT’çilerin bilgisine başvurmaya karar verdi.

Vahim iddialar

- MİT heyeti, istihbarat toplama ve bilgi edinme görevinin dışında örgütün yönetilmesine aracılık etti.
- Silahlı faaliyet yürütmesi en baştan beri öngörülen KCK yapılanması MİT heyetinin gözetiminde tamamlandı.
- MİT gerek doğrudan temaslarında gerekse örgüt içindeki ajanları aracılığıyla elde ettiği saldırı ve eylem talimatlarının önlenmesi ve engellenmesine yönelik harekete geçmedi.
- İstihbarat toplama vazifesi aşılarak devletin bütünlüğü ve anayasal düzene karşı anlaşma noktasına gidildi.
- Örgütün silahlı eylemlerine ve yapılanmasına göz yumuldu.
- Öcalan’la örgütün üst yönetimi arasındaki mektuplaşma trafiği sağlandı.
- MİT, örgüte verdiği taahhütler kapsamında güvenlik güçlerinin operasyonlarını engellemek için çalışma yürüttü ve örgüte geri bildirimde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!