Meclis'te kavga çıktı

Güncelleme Tarihi:

Mecliste kavga çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2012 00:00

İçtüzük gerilimi TBMM Genel Kurulu’nda yumruklu kavgaya neden oldu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in görüşmeleri sürdürmek istemesi üzerine CHP'liler 'Çiçek istifa' sloganları attı. Arbede sırasında bir stenograf baygınlık geçirdi. CHP’li İnce bugün yaptığı açıklamada -“TBMM Başkanı Çiçek, gongu çalıp, insanları ringe davet etmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Dün akşam CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda içtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında Komisyon sıraları ve kürsüyü işgal etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in görüşmeleri sürdürmek istemesi üzerine CHP'liler 'Çiçek istifa' sloganları atarken AK Partililer CHP'lileri yuhaladı. Meclis Başkanı Çiçek, “Kürsünün işgal edildiği nerede bakidir? Bundan sonra kürsü işgal edeceksek, sorunları böyle çözeceksek, bu İçtüzük ne işe yarayacak?” diye konuştu ancak eylem sürdü. Meclis Başkanı Çiçek 5 kez oturuma ara verdi. CHP'liler eylemlerini sürdürürken Genel Kurul'da 4.5 saati aşan gerginlik sonrasında saat 00.15'te oturum kapandı. Birleşimin kapanmasından sonra AK Partili ve CHP'li milletvekilleri arasında yumruk yumruğa kavga çıktı.

Grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantının ardından birleşimi açan TBMM Başkanı Çiçek, “temel kanun” olarak görüşülen teklifle ilgili soru-cevap kısmına geçeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Çiçek, son oturumda soru için sisteme giren milletvekillerinin bulunduğunu ve bunların isimlerini okutacağını ifade etti. Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, tepki göstererek, Başkanlık Divanının önüne gitti.

VEKİLLER YUMRUK YUMRUĞA / Foto Galeri

Yaptığının hukuki olmadığını iddia eden Vural'a Çiçek, CHP'lileri göstererek, “Hukukun gereği heralde bu değil. Ben İçtüzüğün 68. maddesine göre ara vermedim” dedi.

MECLİS'TE KAVGA ÇIKTI / WEB TV 

Katip üyenin soru sormak için sisteme girenlerin isimlerini okumaya başlaması üzerine, CHP'liler alkışlı protestolarını sürdürdü.

Çiçek, milletvekillerinden soru sormak isteyen varsa sisteme girmesini bir kez daha isteyerek, yoksa teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığına karar vereceğini dile getirdi. Bunun üzerine CHP milletvekilleri, “Çiçek istifa” diye slogan atmaya başladı.

Mecliste kavga çıktı

Oturuma verilen arada bir stenograf fenalık geçirdi. Stenografa müdahaleyi CHP'li doktor milletvekili Aytuğ Atıcı yaptı


Oktay Vural, TBMM İçtüzüğünün 68. maddesine göre Genel Kurulda birleşimin kapatılması gerektiğini iddia etmesi üzerine Çiçek, “68. Madde kavgadan dolayıdır. Kavga mı var ortada?” dedi. Çiçek, Vural'ı yerine oturmaya davet etti.

Haberin Devamı

Teklifin tümü üzerinde soru soran olmadığını, bu nedenle teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını ifade eden Çiçek, maddelere geçilmesini oylamaya sundu.

Teklifin maddelerine geçilmesinin kabul edilmesinin ardından Çiçek, teklifin birinci bölümünün görüşülmesine başlandığını açıkladı.

“Birinci bölüm üzerinde söz isteyen var mı?” diye soran Çiçek'e, Vural ve CHP'li milletvekilleri tepkilerini sürdürdü. Bunun üzerine Çiçek, şöyle devam etti:

“Kürsünün işgal edildiği nerede bakidir. Kürsü işgal edilerek sorun çözülebilir mi? Ben yapmıyorum, yapmak istemiyorum. Bu Meclis böyle bir işgali ne gördü ne de hak etti. Bunu doğru bulmuyorum. Bundan sonra kendi istediği olmayan kürsüyü işgal ederse, bu İçtüzük ne ifade edecek? '68. maddeyi uygulayın' diyorsunuz ama şu işgalin bana İçtüzükte bir maddesini gösterin. Şu görüntünün İçtüzükte bir maddesini gösterin. İçtüzükte şunun bir gerekçesini gösterin. Her istediği olmayan kürsü işgal edecekse, o zaman bu Meclis nasıl çalışacak? Bundan sonra kürsü işgal edeceksek, sorunları böyle çözeceksek, bu İçtüzük ne işe yarayacak, ben de onu soruyorum.”

Haberin Devamı

Çiçek, CHP'lilerin slogan atmaya devam etmesi üzerine birleşime ara verdi.

Bu arada AK Partili milletvekilleri de CHP'li milletvekillerini yuhalayarak tepki gösterdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de kürsü işgalini sürdüren milletvekillerinin yanına giderek bir süre konuştu.

KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİLER

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin grup önerilerinin ardından, görüşmeleri yarım kalan TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerine geçildi.

CHP'li milletvekilleri, görüşmelere geçilmeden önce verilen arada, komisyon sıralarına oturarak, birleşimin açılmasını bekledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi yönetmek üzere kürsüye çıktı. CHP'lilerin komisyon sırasına oturması nedeniyle komisyon temsilcileri de Bakanlar Kurulu sıralarına oturmak zorunda kaldı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin görüşmelerinde Başkanlık Divanı'nı temsilen TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın yer almasını eleştirdi, Sağlam'ın TBMM Anayasa Komisyonu görüşmelerinde tarafsızlığını yitiren açıklamalarda bulunduğunu savundu. Hamzaçebi, Sağlam'ın, 5 dakikayı aşan konuşmaların demogoji olduğunu söylediğini belirterek, Anayasaya göre, Meclis başkanvekillerinin, tarafsızlığına gölge düşürecek hiçbir açıklamada bulunamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Hamzaçebi, Sağlam'ın kalkıp, başka bir Meclis Başkanvekilinin katılmasını istedi.

TBMM Başkanı Çiçek, kendisinin yönettiği birleşimlerde, bu konuların dile getirildiğini anımsatarak, Sağlam'ın, bu konulara ilişkin açıklamalarda bulunduğunu kaydetti. Çiçek, “Sizlerde vardığımız mutabakat gereği, teklifin tümünü görüştük. Meclis Başkanı olarak önümde hangi sıraya göre iş ve işlemler yapılacaksa onu yapmak durumundayım. Bugün İçtüzük değişikliği için biraz önce karar alındı. Bahsettiğiniz husus geçtiğimiz oturumlarda karara bağlandı. Teklifin soru cevap kısmında kalmıştık. Şimdi başa dönme imkanımız yok, kaldığımız yerden devam edeceğiz, soru-cevap kısmına geçeceğiz. Yürüyen bir işlem var, ilk kez başlamıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hamzaçebi, mutabakata varılmadığını, eğer mutabakat olsaydı bu kadar toplantı yapılmayacağını, ortada bir ihtilafın bulunduğunu ileri sürdü. Hamzaçebi, “Çarşamba gününe kadar dondurulmuş sorunu, buzdolabından çıkardık, şimdi o sorun üzerine konuşuyoruz. Sağlam'ın geçen oturumda oturması, bundan sonra oturacağı anlamına gelmez. Sağlam'ın oturması, Anayası'nın 94. maddesine aykırı olur” görüşünü savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzükte, Meclis başkanvekillerinin, sadece kürsüde bulunurken hiçbir tartışmaya katılamayacağının, görüş beyan edemeyeceğinin yer aldığını söyledi. Elitaş, komisyon sıralarının işgal edilmesinin, “milli iradeye karşı yapılmış bir hareket olduğunu” ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise usul tartışması açılmasını istedi.

AK Parti'lilerin, bunun usule uygun olmadığı yönündeki itirazları üzerine Çiçek, usule uygun olmadığını kendisinin de bildiğini söyledi. Çiçek, orta yolu bulmak adına, kaç gündür gayret ettiklerini ifade ederek, usul tartışması açtı.

AK Parti ile CHP'li milletvekillerinin tartışması üzerine Çiçek, milletvekillerini, “Sükunete davet ediyorum. Konuşarak her şeyi anlamaya çalışabiliriz. Böyle bir uslup olmaz, doğru değil” diye uyardı.

Tartışmaların sürmesi üzerine, komisyon sıralarında oturan CHP'li milletvekilleri yerinden kalkarak, kürsüyü işgal etti. CHP'lilerin ayrılmasıyla boşalan yere, komisyon üyeleri geçti. TBMM Başkanı Cemil çiçek, bu gelişme üzerine birleşime ara verdi ve grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

İNCE: "ÇİÇEK, GONGU ÇALIP İNSANLARI RİNGE DAVET ETTİ"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Genel Kurulunda dün yaptıklarının, “işgal değil, direniş, milletin sesini, kürsüsünü korumak” olduğunu ileri sürerek, iktidara karşı direnişlerinin süreceğini söyledi.

İnce, beraberinde CHP milletvekilleriyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Mecliste yaptıklarının işgal olmadığını savunarak, bunun, “milletin kürsününü koruma, milletin sesini kısmak isteyenlere karşı direniş” olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yazılı başvuruda bulunarak, Genel Kuruldaki görüntüleri istediklerini belirten İnce, “Geçen sefer vermedi. Faşizm işte budur. Hem saldıracaksın hem basından gizleyeceksin hem Meclis TV görüntülerini vermeyeceksin, faşizm budur” dedi.

İnce, Mecliste geçmiş dönemlerde İçtüzük tartışmalarında bir milletvekilinin yaşamını yitirdiğini anımsatarak, dün böyle bir ölümün, CHP'nin şiddete prim vermeyen tutumu sayesinde, AK Parti'lilere uymadıkları için olmadığını belirtti.

AK Parti'nin, CHP'ye karşı üçüncü büyük zorbalığına tanık olduklarını ileri süren İnce, bunların TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun odasının basılması, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e saldırı ve üçüncüsünün de dün olduğunu söyledi.

“Eşkıya, dün gece Meclise indi, bunun sorumlusu TBMM Başkanı Cemil Çiçek”tir diyen İnce, Çiçek'in TBMM İçtüzüğü'nün 68. maddesine uymadığını, gongu çalıp, insanları ringe davet ettiğini” savundu.

CANİKLİ: "GÖRÜŞMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Bu arada Muharrem İnce teklif üzerinde anlaşma sağlanamadığını ve kürsü eylemini sürdüreceklerini söylerken AK Partili Nurettin Canikli ise içtüzük görüşmelerine devam edeceklerini ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!