Karşıyaka’da kent yenileme projesi

Güncelleme Tarihi:

Karşıyaka’da kent yenileme projesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 00:00

Karşıyaka Belediye Meclisi’nin son toplantısında, ilçenin en önemli sorunlarından olan kentsel dönüşümle ilgili yeni projeler masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Başkan Yardımcısı Cengiz Türksoy’un meclis üyeleri ve katılanlara anlattığı yeni kent dönüşüm projesinde 6 mahalle yer aldı. Meclise onay için getirilecek, daha sonra da Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek kent dönüşüm projesi üç bölüme ayrıldı. Birinci etapta Alaybey, Tersane ve Tuna Mahalleleri yer alırken, ikincide çarşıyla Donanmacı Mahallesi’nin bir bölümü yer aldı. Projenin üçüncü etabı ise Bahriye Üçok ile Bahariye mahallelerini kapsadı.

Alaybey Kent Yenileme Projesi ile Karşıyaka’nın en büyük sorunlarından olan zemin ve eskileşme ortadan kalkacak. Birinci etaptaki çalışmalarda sahildeki evlerin tamamı rezidans olarak belirlendi. Buradaki çalışmada ayrıca denizden gelen imbat ve havanın iç kesimlere kadar uzanmasını sağlanacak ayrık binalar şeklinde uygulanacak. Sosyal donatı alanları ve ticaret alanlarında artış hesaplanırken Alaybey Tersanesi’nin de kaldırılması planlanıyor. Aynı bölgede yer altı otoparkları planlanırken kültür merkezleri, yeşil alanlar, turizm ve sosyal donatı alanları da artacak.

Haberin Devamı

Geleceğe dönük

Çarşıda küçük meydanlar oluşturulacak. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa Camisi önünde ise eski geleneklere uygun bir meydan yapılması planlanıyor. Burada yine yeni planlarda oturma grupları ve su oyun alanları yer alacak. Caminin bulunduğu yerdeki balıkçılar ve kötü görüntüler de kaldırılarak yeni düzenleme yapılacak. Üçüncü etapta Bahariye ve Bahriye Üçok mahallelerinde özellikle meydan genişlemesi yapılacak. Latife Hanım Köşkü’nün önünden başlayan yoldaki trafik ise yapılan çalışmalar sonrası genişletilerek rahatlayacak.

Bostanlı’daki yatık binalar yıkılarak yerinde dönüşüm yapılacak. Toplam 10 apartman, 123 konut ve 22 işyerini kapsayan proje maliyet olarak kendini karşılayacak.

Tersane mutlaka kalkmalı

Karşıyaka’da yıllardır çözülmesi gereken yerler için bir yerden başlanması gerektiğini söyleyen Başkan Cevat Durak, “Karşıyaka olarak eski Gediz Deltası’nın üzerinde bulunuyoruz. Yeni yapacağımız yerlerde dikine yapılaşmayla yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarını fazla yapacağız. Anadolu Caddesi üzerinden fay hattı geçtiğini biliyoruz. Zaten Şemikler ve Demirköprü tarafında çalışmalar yapılıyor. Ayrıca Alaybey’deki tersanenin mutlaka taşınması gerekiyor. Orası kalkarsa yeşil alan kazanacağız. Yapacağımız akvaryum ve deniz müzesi projesi de burada hayata geçecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!