Bir POS makinesi dört kişinin başını yaktı

Güncelleme Tarihi:

Bir POS makinesi dört kişinin başını yaktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2012 12:47

En fazla iki kişinin birbirini tanıdığı olayda tek ortak nokta ortada bulunan bir POS makinesi. Yumurta ticareti yapan toptancı, toptancının müşterisi, bakkal dükkanı işleten bir esnaf ve arkadaşını Metris Cezaevi koğuşunda buluşturan olayın hikayesi ilginç.

Haberin Devamı

Yumurta üretim ve toptan satışını yapan Adem Menga, bakkal ve marketlere yumurta satan Musa Arif Kaya, Fulya’da bakkal dükkânı işleten Bülent Sarıboğa ve Sarıboğa’nın arkadaşı İhsan Sarmaca’ya aynı sonu yaşatan olayın başında POS makenisinde çekilen bin 400 liralık bir ödeme yer alıyor.

Aslında onların hepsi günlük hayatta kendi işleri ile uğraşan ve ailelerinin geçimini sağlamaya çalışan 4 isim. Kimisi toptancı kimisi perakendeci kimisi de bakkal. Ancak bir POS makinası yüzünden şu anda hepsi hapiste...

Geçtiğimiz 13 Ocak’ta polisin yaptığı tahkikat sonrası tek-tek gözaltına alınan ve en fazla iki kişinin birbirini tanıdığı şüpheliler 14 Ocak’ta kendilerini Mahkeme huzurunda buldu, aynı günün gecesi ise Metris Cezaevi’ne konuldular. Tutuklu sanıkların tahliyelerine yönelik talepte bulunan avukatların itirazlarına ise Mahkeme aynı yanıtı verdi: “Tutukluluk hallerinin devamına…”

Haberin Devamı

HER ŞEY BİR POS MAKİNASI İLE BAŞLADI

Jet hızı ile yürütülen soruşturma süreci sonrası tutuklanan kişilerin aynı sonu yaşamalarına yol açan sürecin başında bir adet POS makinesi yer alıyor.

Gostivar (Makedonya) doğumlu Adem Menga (43) yumurta üretim çiftliği yanı sıra toptan yumurta ticareti yapıyor. İstanbul doğumlu Musa Arif Kaya (39) ise Menga’nın onlarca müşterisinden biri. Menga’nın şirketinden satın aldığı yumurtaları bakkal ve marketlere satıyor. Erzincan doğumlu Bülent Sarıboğa (42) ise Fulya’da bakkal dükkânı işletiyor. Zincirin son halkasında yer alan Şanlıurfalı İhsan Sarmaca (31) ise bakkal dükkanı işleten Sarıboğa’nın arkadaşı.

BİRBİRİNİ TANIMAYAN 'ÇETE ÜYELERİ'

Aynı suç kapsamında tutuklanan kişiler arasındaki bağı kuran tek delil bir adet POS makinesi. Aynı sonu yaşayan 4 kişiden en fazla 2 kişi birbirini tanıyor.  Zira, Adem Menga, müşterisi Musa Arif Kaya dışındaki kişileri tanımazken, Kaya ise Bülent Sarıboğa’yı tanıyor ancak arkadaşı Sarmaca’yı tanımıyor. Sarıboğa’nın arkadaşı Sarmaca ise, ne Adem Menga’yı ne de Musa Arif Kaya’yı tanıdığı yönünde ifade veriyor.Söz konusu 4 kişi arasında bir tekinin bile sabıkası yok.

Haberin Devamı

NE OLDUYSA O GECE OLDU

Bu bulmaca gibi olayda 4 kişinin tutuklanmasına yol açan olay ise şöyle gelişti:

3 Ocak gecesi saat 01.00 dolayında Bülent Sarıboğa’nın bakkalına getirilen Alman turist Michael Sigmund’un kartından alınan içki ve sigaraların ödemesine karşılık 570 euroluk (1.400 lira) bir çekim yapıldı. Alman turist olaydan 4 gün sonra hesabını kontrol ettiğinde 25 lira yerine 570 euronun çekildiğini fark ettiğinde soluğu karakolda aldı. Turistin şikâyeti sonrası süreç polisin tahkikatı ile hız kazandı.

ÖRGÜT ÇORAP SÖKÜĞÜ GİBİ ÇÖZÜLDÜ!

Beyoğlu İlçe Emniyet’i 13 Ocak’ta bir ekibi konu ile ilgili görevlendirdi. 15.30 gibi tahkikata başlayan ekip öncelikle POS cihazının kime ait olduğunu belirledi.

Haberin Devamı

Adresi ilk tespit edilen isim Adem Menga’ydı. Zira POS cihazı Menga’nın şirketi üzerine kayıtlıydı. Söz konusu POS cihazını, müşterisi Musa Arif Kaya’ya, kendilerine olan borcun tahsilâtı için verdiklerini söyleyen Menga’nın anlatımları sonrası olay çorap söküğü gibi çözüldü. Zira her gidilen isim bir diğer ismi ve adresi tarif edip yola devam ediliyordu.

Adem Menga, Musa Arif Kaya ve Bülent Sarıboğa’yı aynı adreste toplayan Polis en son İhsan Sarmaca’yı telefonla aradı ve Sarıboğa’nın, bakkal dükkanına gelmesini istedi. 23.55 gibi taksi ile söylenen adrese gelen Sarmaca gördüğü manzaraya ilk başta anlam veremedi. Zira bakkal dükkânın önünde bir polis ekibi aracı ve ekip arabasında arkadaşı Sarıboğa’nın yanı sıra tanımadığı iki kişi daha olduğunu gördü.

Haberin Devamı

JET HIZI İLE MAHKEME

Dört kişinin karakoldaki işlemleri tamamlandı ve konu nöbetçi savcıya  iletildi. Savcının talimatı, İhsan Sarmaca’nın gözaltına alınması diğer kişilerin serbest bırakılması; tüm şüphelilerin ertesi gün Adliye’ye getirilmesi yönündeydi. 14 Ocak günü saat 15.00 dolayında Savcı huzuruna çıkarılan kişilerin 4’ü için de tutuklama istemi çıktı. Nöbetçi 34. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gece yarısı çıkarılan şüphelilerin tamamı için tutuklama kararı çıktı.

İTİRAZLARA MAHKEMEDEN RET

Mahkeme tutuklama gerekçesinde, “Şüpheliler hakkında isnat edilen dolandırıcılık başkasına ait kredi kartının izinsiz kullanılması suretiyle yarar sağlama fiillerine ilişkin kuvvetli olgunun bulunması, suçun işleniş şekli, şüphelilerin 3. kişileri etkileme olasılıkları, delillerin toplanmamış olması dikkate alınarak ayrı ayrı CMK 100 maddesi gereğince tutuklanmalarına”  ifadelerine yer verildi. 

Haberin Devamı

14 Ocak’dan bu yana tutuklanan sanıkların avukatların itirazları, delillerin toplanmamış olması ve tutuklamaya ilişkin gerekçeler nedeni ile reddedildi. Müvekkilleri Musa Arif Kaya için itirazda bulunan Avukatlar Zahid Emre Yıldırım ve Alpkan Demirkan, olay ile ilgili tek delilin POS makinesi olduğunu, müvekkillerinin sabit adresi olduğu olay ile ilgisinin olmadığı gerekçesi ile itirazda bulundu, ancak diğer avukatların sunduğu itirazda olduğu gibi Mahkemece red kararı çıktı. 

 dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!