Basın Müzesi gibi gazeteci..

İzmir Gazetecilik Yüksek Okulu’nun kurucu hocalarından ve usta gazeteci Nejat Yada, ilginç hatıralar sunuyor.

Haberin Devamı

ADEM ve Hasan Kargı kardeşler iyi ki, usta gazeteci ve İzmir Gazetecilik Yüksek Okulu’nun ilk hocalarından Nejat Yada’nın, “İzmir Basın Aleminden Fıkralar” kitabını bastı ve buram buram matbaa kokan yapıtı bana hemen ulaştırdı. Bir gecede su içer gibi okudum. İstanbul yayınevlerine ulaşamayan 500’e yakın İzmirli’nin kitabını basan ve büyük kültür hizmeti yapan Etki Yayınevi’ne teşekkür ederim. (Kitap isteme Etki Yayınları: 0232.482 09 00)
Böylece ‘Basın Müzesi’ gibi bir usta gazeteci büyüğümüzün, yani Nejat Yada’nın sonbaharda ağaçlardan dökülen yapraklar misali hatıraları, mizahi fıkraları yok olup gitmeden kitaplaşmış oldu. Darısı diğer tüm gazeteci büyüklerimizin başına.. Şeref Bakşık, Haluk Cansın, Nedim Çapman, Güngör Mengi, Kaya Çelikkanat, Türkmen Parlak, Zeynel Kozanoğlu gibi daha nice usta ağabeylerimizin anıları kitaplaşmalı, İzmir Basın Tarihi’ne ışık tutmalı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçenlerde Basmane’de tahsis ettiği binada “Basın Müzesi” kurulmasının ilk adımları atılırken, İzmir Gazeteciler Cemiyeti yetkilileri bu tür derya gazetecilerin anılarından ve arşivlerinden çok faydalanabilir. Müzemize arkadaşlarımızın eski fotoğraf makinaları sürekli bağışlanıyor. “Müzemiz, eski fotoğraf makinaları mezarlığı olacağı yerde, yaşanmış hatıraların capcanlı belgeleriyle doldurulmalı” derim. Basın Müzesi gibi dopdolu gazeteci büyüklerimizin kapısını çalalım..

MÜTEVAZI USTA

Haberin Devamı

Bu bakımdan Nejat Yada’nın kitabı tarihimize ışık tutmuştur. Sağol mütevazı ağabeyimiz.. Bu arada bir kişiye daha teşekkür etmek gerek. Nejat Yada’yı sahibi olduğu “Gazetem Çeşme” ve “Turistik Çeşme” gibi yayın organlarında danışman kadrosunda bulunduran ve bu 78 yaşındaki ağabeyimizin “Günün İçinden Yazıları”nı bize sunan, özverili ve aydın gazeteci arkadaşımız Demet Özbilgin’i de kutluyorum. Nejat Yada’nın 27 Ocak tarihli “Uğur Mumcu ve Gazeteciler” başlıklı yazısı bir sosyoloji dersiydi adeta, internetten okuyabiliriz.

Basın şeref kartı ve çeşitli basın ödülleri sahibi Nejat Yada, 1934 yılında doğdu. İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu Dış Ticaret ve Konsolosluk Bölümü’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1952 yılında İzmir’de yayınlanan Ege Güneşi’nde başladı. Yeni Asır, Ege Ekonomi, Ege Ekspres, Demokrat İzmir gazetelerinde muhabir, sayfa sekreteri, spor müdürü, birinci sayfa sekreteri, gazete ortağı olarak çalıştı. Kemeraltı’nda kendi yayınladığı yerel gazetelerde yıllarca tüzük yayınlayarak binlerce derneğe hizmet etti. İzmir’de yeni açılan Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nda steno, haber tekniği, kompozisyon desleri verdi. “Stenografi” isimli bir kitap yazdı.  Şimdi 78 yaşındaki müthiş esprili ve derinlikli gazeteci yazarın kitabından hatıra okuyalım.

ASFALT OSMAN

Haberin Devamı

Yeni Asır’da belediye muhabirliği yapıyorum. Osman Kibar, İzmir Belediye Başkanı.. Belediyenin yeni başlattığı asfaltlama çalışmalarını yakından izliyorum. Bir gün asfaltın döküldüğü caddede işçilerle konuşurken, ayakkabısı ve üstü başı asfalta bulanmış yaşlıca bir hanım bana çıkıştı:
“- Asfalt dökerek, iyi b.k yediniz!.. Bakın üstüm başım ne hale geldi” diye bağırdı.
Bu durum kafama takıldı, halkın asfaltlama esnasındaki sıkıntısını yakından izlemiştim. Gazeteye geldim, “Kibar’dı, asfalt Osman oldu..” başlığı ile bir yazı yazdım. Yazı birinci sayfada çıktı. Gece sekreteri Nevzat Kızılcan endişeliydi, “Başımıza iş açacaksın” diye dert yanıyordu. Gazetede şakacı üslubuyla parlayan rahmetli Hayrullah Gülal, “Yandın sen, hemen eşyalarını topla, güle güle..” diyordu sürekli. Önümdeki iyi daktiloyu da kaparak masasına götürdü, “Oh be, artık bu daktilo bana kalacak” diye ekledi. Bir saat sonra idare müdürü Nihat Özgürel beni çağırdı. Hayrullah Gülal, arkamdan, “Al işte, dediğim oluyor, kovuluyorsun” diye sesleniyordu.

Haberin Devamı

İdare müdürünün odasına gittim. Dedi ki:

“-Yazdığın asfalt haberine Başkan Osman Kibar çok kızmış. Seni kovmaya karar vermiştik, ama biraz önce Osman Kibar yine gazeteyi aradı, daha önce tekzip edilmesini istediği asfalt kelimesinin aynen bundan böyle de ısrarla yayınlanmasını istedi. Başbakan Menderes, Osman Kibar’ı aramış, “Ne haber Asfalt Osman.. Bu yeni lakabını çok beğendim, böyle meşhur olacaksın” deyince durum değişmiş. Yoksa yanmıştın..”Böylece benim “Asfalt Osman” lafı patladı gitti, yüreklere yerleşti..

Usta gazeteci görev başında

1950’li yıllarda bir politik kahve toplantısı.. Sağlık Bakanı Dr.Behçet Uz, Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Pertev Arat halkla buluşmuşlar. Not tutan gazetecilerin en başında Nejat Yada bulunmakta.

Haberin Devamı

Yılların yorgunluğu Pasaport’ta çıkar

Yıllarca İzmir Basını’na hizmet veren Nejat Yada, şehirde en çok sevdiği yerlerden birinin Pasaport’ta sakin bir masa olduğunu söyler. Bahar ve yaz aylarında onu oralarda görebiliriz.. (Fotoğraf:Demet Özbilgin)


Ogün Altıparmak “Yılın Futbolcusu”

1960 yılında Yeni Asır gazetesi, KSK forvet oyuncusu Ogün Altıparmak’ı “Yılın Futbolcusu” seçmişti. Nejat Yada, Ogün’e kupasını Alsancak Stadı’nda verdi.


Halen Çeşme’ye hizmet vermekte

Gazeteci-yazar Nejat Yada, Demet Özbilgin’in sahibi olduğu “Turistik Çeşme” ve “Gazetem Çeşme” gibi yayınlarda genel danışmanlık ve köşe yazarlığı yapmakta. Çeşne Balıkçı Barınağı, kışın onun en çok sevdiği yerlerden biri.

Yazarın Tüm Yazıları