"Kangurunu da al git"

Güncelleme Tarihi:

Kangurunu da al git
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2012 00:00

Kıbrıs Rum Kesimi'nde milletvekilleri, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'ı, “taraflı ve zarar verici açıklamaları ile eylemlerinden” ötürü eleştiren önergeyi parlamentoda onayladı. Önerge tartışmaları sırasında, bir milletvekili parlamentonun Downer'e “hoşt” demesi gerektiğini belirtirken, bir diğeri ise Avustralyalı diplomattan "kangurularını alıp gitmesini” istedi.

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum yönetimi meclisi, dün akşamki toplantısında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a iletilmek üzere, Downer'ın “güvenilirliğini yitirdiğine” ilişkin karar aldı.

Alexander Downer'ın, New York Grentree'deki Kıbrıs görüşmelerinde, Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığıyla ilgili olarak, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ifadesi yerine, “Kıbrıslı Rumların başkanlığı devralacağını” söylemesine tepkili olan Rumların, Downer'ın özel danışmanlıktan alınmasını istedikleri biliniyordu.

Rum siyasiler, Alexander Downer'ın BM Genel Sekreterinin Kıbrıs özel danışmanlığından alınmasını ve İngiltere'nin tavrına tepki olarak da, bu ülkenin BM Barış Gücü'ndeki (UNFICYP) askeri kontenjanının, “Rumlara dost ülkelerin” kontenjanlarıyla değiştirilmesi ve İngilizlerin Barış Gücü'nden çekilmesini gündeme getirmişlerdi.

Haberin Devamı

AMAÇ BASKI KURMAK

New York Grnetree'de 22-24 Ocak'ta yapılan 5. üçlü Kıbrıs Zirvesi'nin ardından, Ban, özel danışmanı Downer'dan Mart sonunda Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin değerlendirme alacağını; Downer'ın raporunun olumlu olması halinde, Nisan sonunda ya da Mayıs başında çok taraflı konferans düzenleme niyetinde olduğunu açıklamıştı. Rumların Downer'e karşı tepkisi, BM diplomatı üzerine baskı kurmaya yönelik bir tutum olarak yorumlanıyor.

/images/100/0x0/55ea5d72f018fbb8f87b2c5e

Rum basın haberlerine göre, oy birliğiyle alınan karar metninde değişiklik yapılarak, Demokratik Parti'nin (DİKO) son anda sözlü olarak sunduğu, “Downer'ın görevden alınması talebi' ise reddedildi.

Rum Meclisinin dün oy birliğiyle aldığı kararda, Downer'ın, “BM kararlarına uygun davranmadığı için artık güvenilirliğini kaybettiği” öne sürüldü.

Downer'in sert bir dille eleştirildiği karara ilişkin metnin hazırlanması aşamasında yoğun bir kulis faaliyeti yaşandı ve karar, parti temsilcilerinin kısa konuşmalarının ardından oy birliğiyle kabul edildi. Kabul oylaması öncesinde, son anda DİKO grubu, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis'in de desteğini alarak, Downer'in görevden alınması talebini içeren bir düzenlemeyi karara eklemeye çalıştı. DİKO ve Perdikis'in bu önerisi, 16'ya karşı 22 oyla reddedildi. Bu oylamanın ardından Avustralyalı BM diplomatı Downer'i sert bir şekilde eleştiren karar kabul edildi.

KARAR METNİ

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a yönelik alınan karar metninde, doğrudan müzakerelerde ilerleme sağlanamamasının sebebinin, “Türk tarafının uzlaşmaz tutumu” olduğu öne sürülerek, Kıbrıs sorununun Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığını üstlenmesiyle ilişkilendirilerek, sıkı takvimler empoze edilmek suretiyle bitirilmek istendiği ifadeleri yer aldı.

Downer'in, “AB dönem başkanlığının Kıbrıslı Rumlar tarafından devralınacağı ve müzakere sürecinin dönem başkanlığı devralınmadan tamamlanması gerektiği” yönündeki sözlerinin kabul edilemez olduğu ve bu sözlerin, “Kıbrıs cumhuriyeti”nin altını oyma anlamı taşıdığı iddia edilen kararda, Downer'in bu sözlerinin, daha öncesindeki “taraflı ve tehlikeli müdahaleci açıklamalarına” eklendiği savunuldu.

Haberin Devamı

Kıbrıs sorununa uluslararası ve Avrupa hukukuna, özellikle de BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir çözüm bulunmasının desteklendiği, kalıcı ve fonksiyonel bir çözümün garantisinin, sıkı takvimler ve hakemlik olmaksızın, iki tarafın uzlaşısı sonucunda varılacak bir anlaşmayla sağlanabileceği iddia edilen kararda, ileri sürülen “Türkiye'nin B Planına” da değinildi.

Kararda, “Türkiye'nin Kıbrıs'ta iki devlet esasına dayanan B Planı ve Kıbrıs cumhuriyetinin AB Dönem Başkanlığı sırasında AB ile ilişkilerini donduracağı tehdidinin, Güvenlik Konseyi'nin belirlediği koşullar oluşmadan çoklu konferans takvimi belirlenmesi amacıyla baskı oluşturmayı hedeflediği” öne sürüldü ve bu kınandı.

Haberin Devamı

“Downer'in taraflı ve zararlı açıklamalarının, BM Tüzüğü ve kararlarının dışına çıktığı, BM Genel Sekreteri'ni ortada bıraktığı ve çözüm sürecini zorlaştırdığı” iddia edilen kararda, “Özel Temsilcilik makamının güvenilirliğinin yeniden sağlanmasının acil olduğu ve bunun Genel Sekreterin sorumluluğunda bulunduğu” öne sürüldü.

"KANGURUNU DA AL GİT"

Rum basınına göre, karar taslağı hazırlanırken ilginç tartışmalar da yaşandı.

Karar taslağı hazırlanırken bir milletvekilinin, Meclisin Downer'a “hoşt” demesi gerektiğini söylemesi üzerine, Rum Meclisi ve sosyalist EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru tarafından uyarıldı.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis'in “Downer'a kangurularını alıp gitmesinin” söylenmesi gerektiğini ifade etti.

ÇÖZÜM REFERANDUMA SUNULMASI

Öte yandan, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün halkın onayına yani referanduma sunulmasının zorunlu hale getirilmesini öngören bir yasa tasarısı Rum meclisine sunuldu.

Haberin Devamı

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis, Rum meclisinin çeşitli komitelerine sunduğu tasarıyla, Rum devlet başkanının, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümü, halkın onayı olmaksızın kabul etmesini engellemeyi amaçlıyor.

Perdikis, önerisinde, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün Devlet Başkanı, Bakanlar Kurulu, Meclis ve diğer tüm özel ve tüzel kişilerce imzalanmadan önce referanduma sunularak kabul edilmesini şart koşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!