Okur temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2004 02:05

Gazeteler ve hatalar

KÖŞE yazarlarının, habercilerin ve yazıları inceleyip basıma hazırlayanların, yazı konuları, yazı biçimleri ve davranışları mutlaka incelenmelidir.

Önce imla hataları, nokta-virgüllerin yerleri, yanlış kullanılan kelime ve isimler doğrulanmalıdır.

Biz okuyucuların bildiği konuların gazetenizde ne kadar yanlış olduğunu, sütunlar arasında hep görüyoruz. 2003'ün sonlarındaki birkaç örneği belirtmek isterim.

Roma'dan hareket edecek turist gemisi. (23 Kasım)

Taşkışla Tershanesi'nde fabrika müdürlüğü denilmiş, oysa Taşkızak Tershanesi'nde olacak. (20.1.2002)

Doğubeyazıt'taki İshak Paşa Sarayı için Orta Anadolu'da diye yazılmış.

Spor sayfalarınızdaki yazılar ise çoğu kez sporla ilgisiz.

Yazarlar arasındaki sürtüşmeler artıyor. Bir problemleri varsa bunu kendi aralarında neden çözemiyorlar? Okurları neden ilgilendirsin?

Bülent ÇETİNOR

TEMSİLCİNİN NOTU: Okurumuz çok dikkatli. Sözünü ettiği hatalar gerçekten gazetede yayınlanmış. Yeri gelmişken size Amerika'da şu anda yaşanan bir olayı aktarmak istiyorum. Dünya Okur Temsilcileri Birliği'nin üyesi olan Amerikalı bazı ombudsmanlar, bu yılın başındaki yazılarında gazetelerinde geçen yıl yayınlanan düzeltmelerin sayılarını yayınladılar.

Rakam veren 14 gazeteden 12'sinde hatalar bir önceki yıla göre artmış, sadece ikisinde (Orlando Sentinel ve Minneapolis Star Tribune) azalmış.

Hata rekoru, 1.223 ile ünlü Boston Globe Gazetesi'nde. Gazete, bir önceki yıl 901 olan düzeltme sayısını artırmış.

Oregonian Gazetesi 824, San Diego Union Tribune Gazetesi 676, Honolulu Advertiser Gazetesi geçen yıl 610 düzeltme yayınladı.

ABD'de düzeltme sayılarının bir önceki yıla göre artmasında, ünlü New York Times Gazetesi'nde yaşanan Jayson Blair skandalının etkili olabileceği tartışılıyor. Blair skandalının okur ve gazeteler üzerinde ‘‘daha dikkatli olma’’ etkisi yaptığına inanıyorlar.

Hürriyet de, gerektikçe düzeltme yayınlamaktan kaçınmıyor. Ama sevinerek söyleyebilirim ki, sayılar ABD'li gazetelere göre çok daha düşük.


Antalya Miami olmuş

22 Ocak tarihli Seyahat ekinizde 1. ve 10. sayfada Miami diye bastığınız fotoğrafta Antalya Konyaaltı sahilini, önünde dolum tesislerini, az ileride Sea Life Otel'i, biraz daha ileride de denize dökülen Boğa Çayı'nı görüyorum.

Yaklaşık 20 yıllık okuyucu olarak şunu söylemek istiyorum: Fotoğraflarla ilgili arşiv sorumluları ne yapıyor?

Ali GÜNAY

aliselmin@hotmail.com

TEMSİLCİNİN NOTU:

Okurumuz haklı. Arşivdeki bir karışıklıktan kaynaklanan hata için Seyahat eki editörleri özür diliyor.


Satranca önem verin

HEMEN her açıdan kalkınabilmemiz için lütfen satranç ile ilgili haberlere, kaynaklara, problemlere, etütlere, analizlere her gün yer verin. Satrancın gelişmiş ülkelerdeki yaygınlığı oldukça fazladır. Sizin yayınlarınızla inanın birkaç sene içinde toplumumuzda satranç öğrenmek isteyen insanların sayısı giderek artacaktır. Lütfen, geleceğimizi (yaratıcı kimlikle yetişecek çocuklarımızı) düşünerek bugünden harekete geçelim.

Dr. R. Hakan KASAPOĞLU

Sındırgı/BALIKESİR


Hürriyet’teki yazıları kitabıma alabilir miyim?

MERHABALAR. Ben Hürriyet Gazetesi'ndeki yazıları kullanıp yabancılara Türkçe öğretmek için okuma kitabı yapmak istiyorum. Hürriyet'te basılan yazıları o şekilde kullanabilmek için nasıl izin alırım?

William DIRKS

abuhasad@gbronline.com

TEMSİLCİNİN NOTU: Hukuk Müdürümüz Erem Turgut Yücel, ‘‘Gazete yazılarından veya diğer yazılı eserlerden eğitim ve kişisel kullanım amacı ile alıntı yapılmasında zaten herhangi bir sakınca bulunmuyor. Sözü edilen kitap ticari amaçla satışa konu edilecek ise hangi yazıların kullanılacağının belirtilerek Hürriyet'ten izin alınması gerekiyor’’ yanıtını verdi.


Yılın müzesi

21 Aralık tarihli gazetenizin Pazar ekindeki bir haberde, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin Avrupa'da Yılın Müzesi'ne aday olduğu, ancak kazanamadığı yazıyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi 1997 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi seçilen ilk Türk müzesidir.

Şükrü DEMİRYÜREK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Müşavir Vekili

TEMSİLCİNİN NOTU: Haberi yazan muhabir Mesude Erşan, ‘‘Tek kaynağa dayanarak haberi yazmamdan kaynaklanan yanlışlık beni de üzdü. Topladığım bilgileri haberi yazmadan, söz konusu diğer kaynaklarla konuşarak doğruluğundan emin olarak kullanmalıydım. Bu yanlışımdan ötürü özür diliyorum’’ dedi.


Projeyi ilk kime açıkladı?

MERHABA, ben Hürriyet Gazetesi'ni her gün alan bir okurunuzum. 29 Aralık tarihli gazetenizin spor sayfasında, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün projelerini anlattığı yazınızda şöyle bir ibare kullanılmış: Türkiye'nin projesi dediği Mecidiyeköy ve Seyrantepe'deki projelerini ‘‘ilk kez Hürriyet'e açıkladı’’. Yalnız ben bu projeyi siz yayınlamadan önce 28 Aralık akşamı bir televizyon kanalında spor programında detaylarıyla izledim. Acaba Mustafa Sarıgül size mi daha önce açıkladı, yoksa spor programına mı?

Serdal AKTÜRK İSTANBUL

TEMSİLCİNİN NOTU: Spor İstihbarat Şefi Mehmet Arslan, ‘‘Bu projeyi ilk kez gelip bizzat bize anlattı. Aynı gün TV kanalına çıkmış olabilir. Biz haberi geciktirmedik’’ dedi.


Makale hangi dergide çıktı?

GAZETENİZİN 9 Ocak'ta yayımlanan ‘‘Kurtadamlık Meğer Bir Hastalıkmış’’ isimli haberde ‘‘Dergisi'nde yayınlanan makaleye göre’’ ve yine aynı haberde ‘‘Dergi'nin ocak sayısında Ayşe Hür imzasıyla.....’’ denilerek makalenin yayınlandığı derginin ismi belirtilmemiş ve dolayısıyla eksik bilgilendirme yapılmıştır.

Dr. Ceyda Ilgaz BÜYÜKBAYKAL

İ.Ü. İletişim Fakültesi

TEMSİLCİNİN NOTU: Sayfa editörü, ‘‘Haber Toplumsal Tarih Dergisi'nden alınmıştı. Ancak teknik bir hatadan ötürü o satır çıkmamış. Özür diliyoruz’’ dedi.


OKURLARIMIZDAN KISA KISA...

GİRAY TÜRKER Dünyanın en büyük motor sporları organizasyonlarından biri olan ve tüm dünyada büyük bir ilgiyle izlenen PARİS-DAKAR ralli yarışı 2 Ocak'ta başladı. Gazetede bununla ilgili pek haber göremedim. Bir Hürriyet okuru olarak ben olaydan nasıl haberdar olacağım?..

VOLKAN ÖZEŞ Ben ve ailem 10 yıldır Hürriyet okuyoruz. Bazen seyrettiğimiz TV'lerin programlarını sayfanızda bulamıyoruz. Buna bir çare bulun. Madem halka hizmet için varsınız, herkesi kucaklamanız gerekir diye düşünüyorum.

OĞUZ MANGIT Uzun süredir pazar günü yayınladığınız borsa genel durumu tablolarında, mukayeseli mali bilgileri haziran ayı olarak göstermektesiniz. Oysa doğru bilgiyi, yani eylül bilgilerini veriyorsunuz. Üst başlıkta 2002/6 ve 2003/6 duruyor. Lütfen düzeltin.

KANDEMİR BEROVA18 Ocak tarihli gazetenizde, ‘‘Büyükelçiyi Kızdıran Sergi’’ başlıklı haberde adı geçen Zvi Mazel, İsrail'in İsveç Büyükelçisi'dir. Olay da İsviçre'de değil İsveç'te gerçekleşmiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!