FT: Türkiye, lira için ‘çok büyük mücadele’ verdi

Güncelleme Tarihi:

FT: Türkiye, lira için ‘çok büyük mücadele’ verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 00:00

Financial Times Gazetesi, “Türkiye: Lirayı Canlandırırken” başlıklı bir analiz yayımladı. Analizde, “Cuma günü İstanbul’da gök karaydı. Ancak, Merkez Bankası için bulutlar kalktı. Lirayı korumak için ‘çok büyük mücadele’ verildi” denildi.

FINANCIAL Times, Türk Lirası’ndaki toparlamaya dikkat çekti. Financial Times, “Türkiye: Lirayı Canlandırırken” başlığı ile yayımladığı haber analizinde liranın son günlerde dolara karşı güçlendiğine dikkat çekerek, “Cuma günü İstanbul’da gök karaydı ancak Merkez Bankası için bulutlar kalktı” dedi. Gazete, lirayı korumak için gösterilen çabayı “çok büyük bir mücadele” olarak değerlendirirken, lira üzerindeki baskıların “şimdilik” ortadan kalktığını belirtti. “Ancak gevşeme zamanı mı” diye soran gazete, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın argümanlarının, harfiyen ekonomik ders kitaplarının söyledikleri gibi olmadığını kaydetti.

Merkez’in adımları

Lira dolara karşı güçlenirken faiz oranlarının gerilediğini de belirten gazete, “Kuşatma hissiyatını kaldıran büyük bir faktör dünya çapında yükselen piyasalardaki riske ilişkin hissiyatın iyileşmesidir; diğeri ise, Merkez Bankası’nın attığı adımlardır” diye yazdı. Kimi analistlerin, yurt dışından, daha basit, daha anlaşılır bir politika çağrılarına rağmen Merkez Bankası’nın genel olarak kendi attığı adımlardan emin olduğunu söylediğini ifade eden Financial Times’ta şu değerlendirme yapıldı: “Ancak gevşeme zamanı mıdır? Enflasyon, yüzde 10 üzerinde ve geçen yıldaki liradaki düşüşlerden kaynaklanan ikincil enflasyon etkileri tekmeleyebilir. Merkez Bankası’nın net rezervleri, 50 milyar doların altında. Ekonomin en zayıf noktası olan cari işlemler açığı, gerilediğine ilişkin işaretlere rağmen gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 10’un üzerinde olmayı sürdürüyor.” Bunun ardından “Merkez Bankası’nın bir miktar tatmin hissetmiş olabilir ancak misyon başarı ile tamamlandı bayrağını çok erken açmamalı” uyarısında bulunan gazete, analistlerin, “Referans olarak yükselen pazar iyimserliğinin başlangıcı 6 Ocak olarak alırsak eğer, her gün yapılan 50 milyon dolarlık döviz satışına rağmen Türk lirası, performansı tam yakalamadı” görüşlerini de yazdı. Haberde Merkez Bankası’nın son dönemdeki tavrını gevşetme kararını sorgulamak için başka nedenlerin de olabileceği belirtilitken, “Banka, resmen bağımsız ama hükümet, daha düşük faiz oranlarının güçlü bir taraftarı” yorumunu yaptı.

Teori sınanabilir

Bu bağlamla Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın düşük faiz gereğini savununken kullandığı ”faiz lobisi” ifadesini de anımsatan gazete, “Başbakan’ın argümanları, harfiyen ekonomik ders kitaplarının söyledikleri gibi değil. Ancak önümüzdeki haftalarda Türkiye, özellikle Merkez Bankası, Erdoğan’ın teorisini sınayabilir. Türkiye’nin ekonomisi için pek çok şey bunun sonucuna bağlıdır” yorumu yaptı.

Independent: Türkiye aşırı özgüveninin kurbanı olabilir

Zeynel LÜLE
İNGİLTERE’nin pazar günü yayımlanan ‘Independent On Sunday’ gazetesinde çıkan yorumda, Türkiye’nin ekonomik alandaki aşırı özgüven kurbanı olabileceği belirtildi. Patrick Cocburn imzalı yazıda, “Türkiye’nin ekonomik mucizesi sona ermek üzere mi” şeklinde başlıkta şu özet yorum yapıldı: “Türkiye, komşularının bocalamakta olduğu dönemde, aşırı kendine güvenin kurbanı olabilir. Benzer güven duygusu, yakın geçmişte İrlanda ve Yunanistan’da da mevcuttu. Bu aşırı kendine güven, korkunç ekonomik balonlar yaratıyor. Yunanistan ve İrlanda’da balonlar patladı. Türkiye ekonomisi, yabancı sermaye girişine dayanıyor ve kısa süre içinde bu akış sona erebilir. AB sürecinin durmasıyla reformlar sona erdi. Kürt sorunu ve Kıbrıs konuları çıkmaza girdi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!