Kantinlerde asitli içecekler yasaklandı, ondan sonra süte saldırılar başladı

Güncelleme Tarihi:

Kantinlerde asitli içecekler yasaklandı, ondan sonra süte saldırılar başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2012 14:47

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Son zamanlarda süte karşı bir kampanya başlatıldı. Okul kantinlerinde asitli içecekler yasaklandı, ondan sonra saldırılar başladı. Bu tartışmada süte alternatif bir takım sektörlerin rahatsızlığının da bir neden olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Yetkin, derneğin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sütte kanser tehlikesi iddialarına ilişkin çeşitli kesimlerden açıklamalar yapıldığını, bunun da bilgi kirliliğine yol açtığını bildirdi.

Türkiye'de süt üretiminde son yıllarda önemli bir artış olduğunu ifade eden Yetkin, “7 milyon tonu kayıtlı 13 milyon ton süt üretiyoruz. Kayıtlı üretilen süt, Türkiye'nin saygın sanayicileri tarafından alınıyor, bilimsel analizlerin ardından hijyenik koşullarda işlenerek piyasaya sürülüyor. Bu sütte herhangi bir risk söz konusu değil” dedi.

Kayıt dışı üretilen ve çoğu sokakta tüketilen sütün tehlikesine dikkat çekerek, bu sütlerin sağlıklı olamayacağını bildiren Yetkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“6 milyon ton süt kayıt dışı üretilip tüketiliyor. İşte belirsizlik burada. Öyle anlaşılıyor ki merdiven altında, aile ticareti adıyla sokak sütü dediğimiz yöntemle üretilip tüketiliyor. Bu bizim arzu ettiğimiz bir şey değil. Sağlık açısından tehlikeli. Kayıt dışılığın ortadan kaldırılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

İbrahim Yetkin, kayıt dışı üretimin ortadan kaldırılması için denetimin arttırılması ve üreticilerin kooperatifler ya da üretici birlikleri altında bir araya getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Yetkin, “Üreticiler kooperatifler altında toplanırsa kayıt dışılık ortadan kalkar. Kooperatifler, topladıkları sütün analizlerini yaptırıp sağlıklı koşullarda işleyerek sanayiciye kontrollü biçimde verir” diye konuştu.

Süt destekleri

İbrahim Yetkin, üreticiye ödenen süt desteğinin kooperatif üzerinden verilmesi durumunda kayıt dışılığın önüne geçileceğini söyledi. Yetkin, “Süt primlerini kooperatif üzerinden verdiğimiz zaman ister istemez üretim kayıt altına alınacak. Süt sağlıklı koşullarda işlenecek ve sanayici de o sütü alacak. Böylece süt üretimi denetim altına alınacak. Sağlıklı süt içmenin tek yolu budur. Dünya bunu böyle halletmiş” diye konuştu.

Türkiye'de süt üretiminde sorun bulunmadığını, sorunun tüketimde olduğunu bildiren Yetkin, AB ülkelerinde kişi başı tüketimin 160, Türkiye'de ise 27 litre olduğunu belirterek, süt tüketiminin teşvik edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Süt piyasasını düzenleyecek bir üst kuruma ihtiyaç bulunduğunu bildiren Yetkin, vatandaşlardan da sokakta satılan sütü tüketmemelerini istedi.

“Süte karşı kampanya başlatıldı”

Sütteki tehlikeyi bertaraf edecek tedbirleri almanın devletin görevi olduğunu bildiren Yetkin, “Son zamanlarda süte karşı bir kampanya başlatıldı. Okul kantinlerinde asitli içecekler yasaklandı, ondan sonra saldırılar başladı. Böyle bir süreç başlatılır başlatılmaz olumsuzluklar yaratıldı. Bu tartışmada süte alternatif bir takım sektörlerin rahatsızlığının da bir neden olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in açıklamalarını kamuoyunun bilgilenmesi açısından doğru bulduğunu ifade eden Yetkin, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ama bu öyle bir algılandı ki iş kimse süt içmesin noktasına getirildi. Amacını aşan tartışmalar başladı. Bu doğru değil. Üretimde sorun varmış gibi algı yaratılıyor. Aksine hepimizin süt içmeyi teşvik etmesi lazım. Süt birden nasıl kötü oldu, korkulu bir madde haline nasıl dönüştü. Yıllardır bildiğimiz süt. Bunlar doğru şeyler değil, bunlar maksatlı çıkarılıyorsa o hiç doğru değil.”
Yetkin, soru üzerine, asitli içeceklerin kantinlerde yasaklanmasıyla okullarda süt tüketiminin önemli oranda arttığını belirterek, bunun alternatif sektörlerde rahatsızlık yarattığını, tartışmaların altında yatan nedenlerden birinin de bu olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!