Kazancı Bedih katalitik soba kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Kazancı Bedih katalitik soba kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2004 02:00

Türkiye'nin yaşayan tek gazelhanı Şanlıurfalı ‘‘Kazancı Bedih’’ olarak tanınan 75 yaşındaki Bedih Yoluk ve eşi 67 yaşındaki Fatma Yoluk, dün gece katalitik sobadan sızan gazdan zehirlenerek öldü.

BEDİH Yoluk, Akarbaşı semtinde kısa süre önce açtığı kasetçi dükkanına dün sabah gitmeyince oğlu Naci Yoluk, babasının Bıçakçı Mahallesi Tahtacı Sokak 33 Numara'da bulunan evine gitti. Naci Yoluk, uzun süre çaldığı kapı açılmayınca komşularla birlikte kapıyı kırarak içeri girdi. Saat 10.00 sıralarında girilen evde Bedih Yoluk ve 4'üncü evliliğini yaptığı Fatma Yoluk'un cesetleri bulundu. Polis ekipleri, Yoluk çiftinin gece ısınmak için yaktıkları katalitik sobayı açık bırakarak uyuduklarını, daha sonra sönen sobadan sızdan tüpgazdan zehirlendiklerini saptadı.

4 eşinden 7 çocuğu olan Kazancı Bedih ve son eşi Fatma Yoluk'un cesetleri otopsi yapılmak üzere Şanlıurfa Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Ünlü gazelhanın oğlu Naci Yoluk, babasının soğuk algınlığı nedeni ile rahatsız olduğunu belirtirken ‘‘Pazar günü kendisini Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne götürdük. Kendisine serum verildi. Daha sonra dinlenmesi için eve gönderildi. Üşüttüğü için katalitik sobayı açık bırakıp uyumuş olabilir’’ dedi. Kazancı Bedih ve eşi bugün toprağa verilecek.

Ünlü gazelhanın ölümü Şanlıurfa başta olmak üzere sanat dünyasını yasa boğdu. Kazancı Bedih, şöhreti 69 yaşında çıkardığı ve gazellerin yer aldığı ilk kaset ile yakalamış ardından başta İbrahim Tatlıses olmak üzere bir çok ünlü sanatçıya besteler yapmıştı. Bedih Yoluk, Şanlıurfa'daki sıra gecelerinin duayeni olarak tanınırken bu geceleri Türkiye'ye sevdiren isim olarak da anılıyordu.

Kültür hazinesiydi

Bedih Yoluk, 1 Ocak 1929 tarihinde Şanlıurfa'nın Siverekli Mahallesi'nde doğdu. Halil, Mehmet, Şükran, Naci, Remziye, Nihat ve Müzeyyen isimlerinde 7 çocuğu bulunan, asıl mesleği kazancılık olduğu için ‘‘Kazancı Bedih’’ diye tanınan Bedih Yoluk, 1949 yılında askere gitti. Bingöl ve Elazığ'da bando bölüğünde askerliğini tamamlayan Kazancı Bedih, daha sonra Şanlıurfa Belediyesi'nde 26 yıl çalıştıktan sonra 1986 yılında emekli oldu. Şanlıurfa'nın yetiştirmiş olduğu en ünlü gazelhanlardan biri olan Kazancı Bedih, Fuzuli, Nabi, Nezihe, Furugi, Abdi gibi çeşitli şairlerin gazellerini Şanlıurfa makam geleneğine uygun olarak, davudi ve etkileyici sesiyle okurken, iyi derecede ud, tambur ve cümbüş de çalardı. Gazelin yanında çok güzel meye, hoyrat ve türkü de okurdu.

EŞKIYA’NIN GAZELİ

Tüm Türkiye onu 1996'da ‘‘Eşkıya’’ filminde okuduğu ‘‘Nice bu hasreti dildar ile giryan olayım/Yanayım aşkın ile büryan olayım’’ gazeliyle tanıyıp sevdi. Kazancı Bedih, birçok türkü ve gazeli bize yeniden sevdirdi. Yaz Demedim Kış Demedim, Saza Niye Gelmedin, Ormancı, Gölbaşına Vardım Gülleri Çoktur, Karagöz, Hastayım Tabibe Gidenim Yok bunlardan sadece birkaçı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!