Ezra Pound’un kızı faşistlere savaş açtı

Güncelleme Tarihi:

Ezra Pound’un kızı faşistlere savaş açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 00:00

Haberin Devamı

Ünlü şair Ezra Pound’un 86 yaşındaki kızı Mary De Rachewiltz, babasının ismini faşistlerin elinden kurtarmak için mahkemeye başvurdu. Casa Pound isimli neo-faşist grubun babasının adını ve şiirlerini kullanarak Floransa’da mültecileri öldürdüğünü hatırlatan Mary De Rachewiltz, babasının isminin istismar edilmesinin önlenmesini istedi.

ARALIK ayında Floransa’da bir meydanda rastgele ateş açan bir grup neo-faşist iki Senegalli mülteciyi öldürüp üçünü de ağır yaraladı. Cinayetleri 2007’de kurulan ve kısa sürede beş bin üyeye ulaşan Casa Pound isimli neo-faşist bir örgüt üstlendi. Casa Pound ismini, İkinci Dünya Savaşı sırasında faşist İtalyan lider Benito Mussolini’yi destekleyen Amerikalı ünlü şair Ezra Pound’dan alıyordu ve gerek online radyolarında, gerekse internet sitesinde Pound’un şiirlerini kullanıyordu (http://bit.ly/bY0fVy.)
Bu durum Ezra Pound’un hayatta bulunan ve babasına ait olan Kuzey İtalya’daki Brunnenburg Şatosu’nda yaşayan 86 yaşındaki kızı Mary De Rachewiltz’ı rahatsız etti. Halen Ezra Pound Edebiyat Merkezi olarak kullanılan şatoda Observer muhabirinin sorularını cevaplandıran Mary De Rachewiltz, babasının isminin cinayetlerle anılan neo-faşist bir hareket tarafından kullanılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi. Babasının ismini ve şiirlerini faşistlerin elinden kurtarmak için mahkemeye başvurduğunu ifade eden Mary De Rachewiltz, sonuç alana kadar mücadelesini sürdüreceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Edebiyatçı heykellerini Poyrazoğlu konuşturacak

SANATÇI Çağdaş Erçelik’in İstanbul’un bir diğer ismi olan ‘Dersaadet’te yaşamış edebiyatçılar ve onların yarattığı hayal kahramanları, hikâyeleri, romanları ve romanlardaki sahnelerden esinlenerek yarattığı heykel ve resim eserlerinden oluşan ‘Dersaadet’ sergisinin heykelleri ünlü tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu ile ses buluyor. Poyrazoğlu, sadece bir kereye mahsus düzenlenecek etkinlikte, sanatçı Çağdaş Erçelik’e heykellerini oluştururken ilham veren Türk edebiyatı eserlerinden kesitleri Dersaadet sergisinde seslendirecek. İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası, Peyami Safa’nın Matmazel Noreliya’nın Koltuğu, Sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan gibi Türk edebiyatının unutulmaz eserlerinden bölümlerin okunacağı özel dinleti yarın saat 12.00’de Galeri Eksen’de gerçekleştirilecek. Yoğun ilgi dolayısıyla 21 Ocak Cumartesi gününe kadar uzatılan ‘Dersaadet’ sergisi ise 11.00-19.00 saatleri arasında görülebilir. Galeri Eksen, Maçka Cad. No: 39 Nişantaşı.

Haberin Devamı

Ölümünün 67’nci yılında Lem’î Atlı konseri
 
ADNAN Mungan yönetiminde Türk sanat müziği konserleri veren Dostlar Musiki Topluluğu, 29 Ocak Pazar günü Yeditepe Üniversitesi Kampüsü İnan Kıraç Salonu’nda Lem’i Atlı konseri gerçekleştirecek. Ünlü bestekarın ölümünün 67’nci yılında düzenlenen konser, saat 19.00’da başlayacak. Saat 17.30’da Bostancı-Adalar İskelesi ve Kadıköy-Beşiktaş İskelesi’nden hareket edecek servisleri kullanarak konser salonuna ulaşım kolaylıkla sağlanacabilecek. Ayrıca, konser ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Adres: Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi İnan Kıraç Salonu, Kayışdağı.

Ressam Aslı Kutluay Londra Sanat Fuarı’nda

Haberin Devamı

ÇAĞDAŞ sanatın önemli etkinliklerinden biri olan ve 18-22 Ocak arasında gerçekleştirilecek Londra Sanat Fuarı’na bu yıl Türk ressam Aslı Kutluay da katılıyor. Fuara Kanadalı Galeri Arteria’nın sanatçısı olarak katılan Aslı Kutluay, Beatles, Pink Martini, Ezginin Günlüğü gibi yabancı ve yerli müzik gruplarının ‘Yellow Submarine’, ‘Amado Mio’, ‘Sigaramın Dumanı’ gibi şarkılarının sözlerinden esinlenererek oluşturduğu ‘Lyrics’ sergisiyle yer alarak müziğe ve dansa olan tutkusunu ifade ediyor. Aslı Kutluay; geçtiğimiz yıllarda İstanbul, New York, Londra, Edinburgh ve Toronto’da fuarlara katılmıştı. Sanatçı ‘Lyrics’ sergisini yine Kanadalı Galeri Arteria ile birlikte şubat ayında Brüksel Affordable Art Fair’e taşıyacak.

Haberin Devamı

Pound: Faşizme adanmış bir ömür

1885-1972 yılları arasında yaşayan Ezra Pound, devrinin en ünlü şairlerinden birisiydi. ‘Çorak Ülke’nin editörlüğünü yapacak kadar T.S. Eliot’a yardımcı olan, Ernest Hemingway ve James Joyse’la sağlam dostluklar kuran, D.H. Lawrence ve W.B. Yeats’le kuvvetli bir ilişkisi bulunan Pound, 1924’te İtalya’ya yerleşti. Faşizmi yürekten destekleyen ve Benito Mussolini ile ahbap olan Pound, ölümüne kadar faşist olarak kaldı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikan askerleri tarafından tutuklandı. 1943’te ABD’ye ihanet suçlamasıyla yargılanan Pound, dostu Ernest Hemingway’in tavsiyesiyle ‘akıl sağlığı’nın yerinde olmadığına ilişkin bir savunma yaptı ve akıl hastanesine kapatıldı. 1958’de aydınların düzenlediği kampanyalar sonucu serbest bırakıldı ve gidip İtalya’daki Brunnenburg Şatosu’na yerleşti. Napoli’de gemiden inerken İtalyan gazetecilere faşist selamı vermeyi ise ihmal etmedi.

Haberin Devamı

Osmanlı’dan günümüze ahşap oymacılığı

AHŞAP yontu ustası Devrim Erakalın’ın son dönem çalışmalarının yer aldığı sergisi İstanbul Belediyesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde önceki gün açıldı. Halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde ahşap yontu dersleri vermekte olan Erakalın’ın geleneksel Türk ahşap sanatını yaşatma ve günümüz estetik anlayışına uyarlama konusundaki 40 yıllık deneyimini yansıttığı sergisi 20 Ocak tarihine kadar görülebilir.

İstanbul doğumlu Fransız aktris öldü

FRANSA’nın ünlü Ermeni asıllı tiyatro ve sinema oyuncularından Rosy Varte 85 yaşında hayatını kaybetti. Asıl adı Nevart Manuelyan olan ve 22 Kasım 1923 günü İstanbul’da dünyaya gelen aktris, birçok tiyatro oyununun yanı sıra, aralarında Jean-Paul Belmondo ve Jacques Brel’in de bulunduğu çok sayıda önemli oyuncuyla aynı filmde rol almıştı. Rosy Varte’ı Fransa çapında bir yıldız haline getiren yapımsa, başrolünü üstlendiği ve 1984-1992 yıllarında Fransız devlet televizyonunda yayımlanan Maguy adlı dizi olmuştu. Kocası Pierre Badel’in yönettiği çok sayıda filmde de rol alan Rosy Varte, 19 Ocak Perşembe günü Paris’teki bir Ermeni Kilisesi’nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek. Şiddetli akciğer enfeksiyonuna yenik düşerek 14 Ocak Cumartesi günü hayatını kaybeden Rosy Varte’ın cenazesinde Fransız şov dünyasının birçok ünlü isminin hazır bulunması bekleniyor.
m DIŞ HABERLER

Hrant Dink anısına konser

BEŞ yıl önce vurularak öldürülen gazeteci ve yazar Hrant Dink anısına GHETTO’da özel bir gece düzenleniyor. Aylin Aslım, Café Aman İstanbul, Gripin, Jehan Barbur, Kardeş Türküler, Moğollar, mor ve ötesi, Redd, Rojin ve Şevval Sam birçok dil ve kültürden şarkılarını barış için söyleyecek. 20 Ocak Cuma akşamı saat 22.30’da başlayacak gecenin bilet satış geliri Hrant Dink Vakfı’na bağışlanacak. Tel: (0212) 251 75 01.

Ödüllü karikatürler Adana’da

AYDIN Doğan Vakfı tarafından her yıl düzenlenen serbest konulu XXVIII. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde, bugün saat 15.00’te açılıyor. Seçiciler Kurulu bu yıl birinciliğe İngiliz sanatçı Ross Thomson’ı, ikinciliğe İsrail’den Ilya Katz’ı, üçüncülüğe ise Almanya’dan Werner Rollow’u değer görmüştü. Sergi, 27 Ocak tarihine kadar gezilebilir. Atatürk Parkı içi, Adana.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!