Adriyatik'te Türk tankeri battı

Güncelleme Tarihi:

Adriyatikte Türk tankeri battı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 10:06

İtalya'da 4 bin 200 yolcu taşıyan bir cruise gemisinin batmasından iki gün sonra bir gemi kazası da Adriyatik'te yaşandı. "Edirne" adlı Türk tankeri, Arnavutluk’un Durres Limanı açıklarında battı. İki kişinin öldüğü kazada Azeri kaptanın, gemisiyle birlikte sulara gömüldüğü tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Sierra Leone bayrağı taşıyan "Edirne" isimli Türk tankerinde dün öğlen saatlerinde bir patlama yaşandı. Gemi, patlamanın ardından çıkan yangın neticesinde 15-20 dakika içinde battı.

Durres Emniyet Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, geminin 3'ü Türk 15 kişilik mürettebatından şimdiye kadar 12 kişi sağ olarak kurtarılırken, iki kişinin de cesedi bulundu. Gemideki Türklerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Geminin Azeri vatandaşı kaptanı ise halen kayıp. Durres Emniyet Müdürlüğü, tankerin kaptanı olan Azerbaycan vatandaşı Hayyam Mammadov'un bulunması için hem havadan hem de denizden arama kurtarma çalışmalarının yapıldığını ancak şimdiye kadar  herhangi bir ize rastlanmadığını açıkladı.

Geminin battığı Porto Romano bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları sonucu kurtarılan 12 kişi Durres hastanesine kaldırıldığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, "Edirne" gemisinin battığı sırada yüksüz olduğu ifade edilirken, gemi mürettebatından Arif Medenov gazetecilere yaptığı açıklamada, Durres'e getirdikleri 3.500 ton benzini boşalttıklarını söyledi.

PATLAMAYA BENZİN KALINTILARI YOL AÇMIŞ OLABİLİR

Medenov, "Porto Romano bölgesinden hareket ettiğimizde her şey iyi gidiyordu. Gemide bulunduğumuz zamanda büyük bir patlama oldu ve bir anda alevler ortaya çıktı. Müretebatın bır kısmı denize atladı. Patlamanın tankerdeki benzin kalıntılarından meydana geldiğini sanıyorum" dedi.

Yetkililer, Merkezi İstanbul'da bulunan bir Türk denizcilik firmasına ait olan gemi mürettebatının üç Türk, dört Azerbaycan, altı Gürcistan ve iki Ukrayna vatandaşından oluştuğunu belirtti.

Yetkililer, tankerin batmasına neden olan yangınla ilgili inceleme başlattı.

İTALYAN KAPTAN KAÇMIŞTI

İtalya'nın Civitavecchia kentinden Savona’ya doğru yol almak için hareket eden “Costa Concordia” isimli gemi, geçtiğimiz Cuma gecesi Giglio Adası kıyısında karaya oturdu. Kısa sürede batan gemideki yolculardan altısı hayatını kaybetti, 16 kişi ise halen kayıp.

Kazanın ardından ABD şirketi Costa Crociera'ya ait olan ve İtalya'da faaliyet gösteren geminin İtalyan kaptanı Francesco Schettino, ülkesinde hedef adam oldu.

Haberin Devamı

Kazayla ilgili soruşturmayı yürüten Grossetto savcısı Francesco Verusio, Schettino'nun yolcuların tahliyesinin tamamlanmasını beklemeden gemiyi terk ettiğini doğruladı.

Savcı Verusio, tutuklanan kaptan Schettino’nun “özel birini selamlamak için” rotasından yedi mil çıkarak sahile yönelmiş olabileceğini öne sürdü.

Şirketten yapılan açıklamada da Kaptan Schettino'nun "hata yapmış olabileceğini" açıkladı. Costa Crociera, Schettino'nun, kaza sırasında karaya çok yakın seyrediyor gibi göründüğünü ve şirketin acil durum kurallarını uygulamadığını savundu.

İTALYA'DA TİTANİK DEHŞETİ / FOTO GALERİ

 

GEMİDEKİ YOLCULAR BÖYLE KURTARILDI / WEB TV 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!