‘Bakanlığa mektup’ imzası attılar, adlarına verilen ilana şaşırdılar

Güncelleme Tarihi:

‘Bakanlığa mektup’ imzası attılar, adlarına verilen ilana şaşırdılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Niğde ve Kayseri’deki bazı ziraat odalarının başkanları, dün kendi imzalarıyla gazetelerde yer alan, “Başbakan’a açık mektup” ilanlarını görünce şaşırdı. Söz konusu ziraat odalarının yöneticileri, “İsmet Şeker isimli şahıs bize ‘Tarım Bakanlığı yetkililerine verilmek üzere’ bir mektup imzalattı. İlan verileceğinden haberimiz yoktu, şaşırdık” dedi.

Haberin Devamı

KAYSERİ ve Niğde’de faaliyet gösteren 10 Ziraat Odası Başkanı, sıfır faizli hayvancılık kredilerinin ilk yılda kullanılmayan kısmına faiz işletilmesi konusunda gazetelerde ‘Sayın Başbakanımıza açık mektup’ başlığıyla yer alan tam sayfa ilanın altında kendi imzalarını görünce şaşırdı. Aralarında Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Kayseri İncesu Ziraat Odası Başkanı Mustafa Afşarlı’nın da bulunduğu 10 oda başkanı, “Kendisini ‘tarım ekonomisti’ olarak tanıtan İsmet Şeker isimli bir şahıs bize geldi, Tarım Bakanlığı yetkililerine elden verilmek üzere ortak bir mektup imzalattı. Ama ilan vermekten söz etmedi” dedi. Oda başkanları, “Hayvancılık kredilerinin kullandırılması ve faiz getirilmesi konusunda bazı sıkıntılarımız var. Bunu kabul ediyoruz ancak Başbakan’a açık mektup yazacak noktaya gelmiş değiliz. Daha sıkıntımızı Ziraat Bankası’na bile iletmedik. Tarım Bakanlığına iletmemişken, böyle bir ilan bizi şoke etti” diye konuştu.
Konu mankeni olduk
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, istemedikleri bir ilanın altında imzalarının nasıl yer aldığını şöyle anlattı: “İsmet Şeker’i birkaç kez görmüştüm. Niğde’de Leben Tarım Tesisleri ile ilgili işleri var sanıyorum. Bize geldi, ‘Ankara’da tanıdıklarım var. Tarım Bakanlığı Müsteşarına ve danışmanına bir mektup hazırladım, Ankara’ya gidip bu mektubu elden vereceğim. Daha etkili olması için ortak sorunlarımızı yazdığım bu mektuba siz de imza atar mısınız’ dedi. Biz de ‘Mektupta nasılsa sakıncalı bir şey yok, sorunlarımıza dikkat çekiyor sadece. Ankara’da da tanıdıkları var, işleri hızlandırır belki’ diyerek imzaladık. İsmet Bey bize gazete ilanından hiç söz etmedi. Bu konu sadece Kayseri’nin, Niğde’nin sorunu değil. Tüm Türkiye’nin sorunu. Biz niye bu şekilde bir ilanla ortaya çıkmış olduk, tam anlayamadık. İstemeden bir oyunun parçası olduk, konu mankeni olarak kullanıldık.”
Her iki ildeki ziraat odalarını tek tek ziyaret ederek imza toplayan İsmet Şeker ise şunları söyledi: “Başlangıçta planım Ankara’ya gidip mektubu Tarım Bakanlığı yetkililerine elden vermekti. Ancak duydum ki bugün (dün) Başbakanlık’ta bu faiz konusu görüşülecekmiş. Sorunların biran önce çözülmesi için acil yol olarak ilan vermeyi uygun gördüm. Bütün ilanları ben verdim ve maliyeti ni kendim karşıladım. İlan vermek suç mu? O ilanda adı geçen bütün odaların başkanının bende imzası var.”

Haberin Devamı

Herkes birbirine bakıp imzalamış mektubun kopyasını alan olmamış

Haberin Devamı

ODA başkanlarının hepsinin birbirinden etkilenerek ortak mektuba imza attıklarını kaydeden Mustafa Afşarlı şöyle konuştu: “Anladığımız kadarıyla tüm oda başkanları birbirine bakıp fazla sorgulamadan imzayı atmış, kimse de ‘bu mektubun bir fotokopisini alayım’, dememiş. ‘Falanca odanın başkanı imzaladıysa, ben de imzalarım, nasılsa sorunlarımız benzer’ denilmiş, herkes imzalamış. Ben İsmet Bey’e söyledim. Bizim İncesu bölgesinde bu tür bir ziraat kredisi ile ilgili sıkıntısı olan yok. Bizim daha çok 2B arazileriyle ilgili sıkıntılarımız var. Onları bakanlık yetkililerine iletmek istiyoruz.”

Durumu düzeltme yolu arıyoruz

VELİ Kenar, Mustafa Afşarlı’nın dışında konuştuğumuz, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Tahir Erdem, Niğde Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan ve Kayseri Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Hamza İkiz de görüşlerini şöyle aktardı: “Gazetelere verilen ilandan haberimiz yok. Bizi Ziraat Bankası’ndan, Tarım Bakanlığı’ndan arayanlar oluyor. Onlara da ilandan haberimiz olmadığını söyledik. Belki ortak başka bir ilan verebiliriz.”

Haberin Devamı

Faiz sıkıntısını kabul ediyoruz

NİĞDE Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, şunları dile getirdi: “Biz hayvancılık kredileri ve bazı başka konularda sorunlarımız olduğunu kabul ediyoruz. Geçen yıl aldığı kredinin tamamını gerekli izinleri alamadığı için kullanamayan, bir kısmının kullanımı 2012’ye sarkan var. Şimdi sıfır faizli kredi alan bu yatırımcıların   program uyarınca kredisinin kalan kısmına faiz uygulanacağı konuşuluyor. Bu tabi büyük, küçük tüm yatırımcıyı zor duruma sokabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!