"2 yıldır Bakan ile görüşemiyorum"

Güncelleme Tarihi:

2 yıldır Bakan ile görüşemiyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2012 14:28

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, 1.5-2 yıldır Tarım ve Köyişleri Bakanı ile görüşemediğini belirterek, “Ben Bulgaristan'ın, Romanya'nın veya Macaristan'ın ziraatçılar derneği genel başkanı değilim. Ben bu ülkede, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kamu yararına çalışan bir meslek kuruluşunun genel başkanıyım” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneğinin 11. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi, Ankara Ticaret Odası'nde başladı. Kongrenin açılışında konuşan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, çiftçilerin seslerinin gür çıkması ve sorunların her yerde dile getirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu ancak tarımın sorunlarının da büyük olduğunu ifade eden Yetkin, tarıma ayrılan kaynağın da yetersiz olduğunu savundu.
Sivil toplum örgütlerinin doğruya doğru, yanlışa da yanlış demesi gerektiğini söyleyen Yetkin, “1.5-2 yıldır Tarım ve Köyişleri Bakanı ile görüşemiyorum. Ben Bulgaristan'ın, Romanya'nın veya Macaristan'ın ziraatçılar derneği genel başkanı değilim. Ben bu ülkede, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kamu yararına çalışan bir meslek kuruluşunun genel başkanıyım” dedi.

Görevde bulunduğu her dönemde yapılan yanlışları eleştirdiğini, Türkiye'de et ithalatı başladığında da “Bu yanlış, bunu yapmayın” dediklerini anlatan Yetkin, “Ben bunu söylediğimde bakan arayıp 'çok kırıldım' dedi. Suçumuz bu. Ziraatçılar Derneği bu ülkede hayvan ithalatına karşı geldi diye 2 yıldır Tarım Bakanlığı ile hiç bir diyaloğumuz kalmadı” diye konuştu.

Tarım sektörünün sesinin az çıktığını düşündüğünü dile getiren Yetkin, “Sesiniz çıkmıyor. Allah aşkına beni seviyorsanız yaptığınız tercihleri geleneksel, ana babadan kalanlara göre yapmayın. Yaptığınız işten para kazanıyorsanız tamam ama kazanamıyorsanız gelin yurttaşlık hakkınızı anam, babam dedi diye değil, zarar ettiysen bunu düşünerek kullan... Beni daha fazla konuşturmayın. Türkiye'de davalar falan sürüyor” dedi.

“Niye dünyanın en pahalı mazotunu Türk çiftçisi kullanıyor?”

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecini eleştirerek, fevkalade yanlış şekilde bu sürecin devam ettiğini söyledi. Kurtulmuş, “3 tanesi 5 liraya, 3'er 5'er çorap satar gibi, bu milletin alın teriyle kurulan şeker fabrikaları satılığa çıkarılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.
TEKEL'in de yabancı şirketlere teslim edildiğini, Türkiye'nin et ithal eder duruma geldiğini, tarıma yeterli kaynağın ayrılmadığını, şekerde kota uygulamasıyla üreticinin bitirilmeye çalışıldığını savunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Şeker fabrikalarını özelleştirmekten vazgeçin. Tütün ile ilgili yanlış uygulamalarınızdan vazgeçin. Tarımda halka destekleri verin. Niye dünyanın en pahalı mazotunu Türk çiftçisi kullanıyor? Bütün bunları değiştirebilmek için, Türkiye'de alın teriyle üreten, hakkaniyete, paylaşıma değer veren bir sistem kurmak zorundasınız. Mevcut sistem ve ekonomik sistem değişmediği sürece, Türkiye'de gerçekten egemenlik kayıtsız şartsız halka verilmediği sürece, 11. değil, 21, 41. ziraat kongresinde de bu sorunları konuşuruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!