Bell 15 helikopter için öne çıktı, 750 milyon doları gördü

Güncelleme Tarihi:

Bell 15 helikopter için öne çıktı, 750 milyon doları gördü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 00:00

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 150 milyon dolar değerindeki 15 adetlik helikopter ihalesini Amerikan Bell firması aldı. Emniyet’in uzun dönemde alınacak helikopter sayısını 75’e çıkarmasıyla toplam maliyet 750 milyon dolara ulaşacak.

Haberin Devamı

SAVUNMA Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında Emniyet Genel Müdürlüğünün hafif sınıf helikopter ihtiyacını karşılamak için başlatılan proje kapsamında alınacak 15 helikopter için Amerikan Bell Helikopter Textron firmasıyla sözleşme görüşmelerinin başlaması kararlaştırdı.

Yılmaz ve Özel’den imza

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelecek planlarına ilişkin önemli kararlar alındı. Haziran 2011’de Milli Savunma Bakanı görevini üstlenen İsmet Yılmaz ve Ağustos 2011’de Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturan Orgeneral Necdet Özel ilk defa bir SSİK kararının altına imza attı.

Tanesi 10 milyon dolar

Toplantıda ilk olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 15 adetlik helikopter ihalesi karara bağlandı. Helikopter başına yaklaşık 10 milyon dolar değer biçilirken, 15 helikopter için bu rakamın 150 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Emniyetin uzun dönemde alınacak helikopter sayısını 75’e çıkarması, toplam maliyetin de 750 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bu süreçte Amerikan Bell firması 427 modeliyle öne çıkarken, sözleşme görüşmeleri başlatıldı.

İşte Bell 427

Haberin Devamı

2 motorlu, hafif maksat helikopteri ilk uçuşunu 1997 yılında yaptı. Arjantin, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti tarafından tercih edilen helikopterin 2 pilot, 7 yolcu kapasitesi var. 1340 kilogram yük taşıyan helikopter saatte 259 km sürat yapabiliyor ve 730 kilometre menzili var. Helikopter 3 bin metre irtifaya çıkıyor.

TUSAŞ 10 ANKA daha üretecek güdümlü füze Kale’den çıkacak

SAVUNMA Sanayii İcra Komitesi’nin dünkü toplantısında alınan bazı kararlar şöyle:

İlk defa 30 Aralık 2010 tarihinde havalanan İnsansız Hava Aracı ANKA’ya 10 kardeş geliyor. SSİK’da TUSAŞ’a 10 ANKA üretim siparişi verildi.
TÜBİTAK Sage tarafından geliştirilen güdümlü seyir füzesi SOM’un motorunu Kale Havacılık üretecek. SSİK’da verilen görev ile firma 4 yıl içinde Fransa’da üretilen motorunun yerine bir turbojet motor üretme görevini üstlendi.

Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma projesi (T-LORAMIDS) ihalesinde gelinen son durum hakkındada bilgi alındı.

Haberin Devamı

İki F-35A siparişi için yetki verildi

SAVUNMA Sanayi toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye’nin 1999 yılından itibaren konsorsiyum üyesi olarak katıldığı Müşterek Taarruz Uçağı Projesi kapsamında, tedarik planında yer alan ve 2015 yılında teslim alınması planlanan ilk 2 adet F-35A uçağının siparişinin verilmesi konusunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkili kılındı. Bu konuda uzmanların yorumu ise şöyle: “ABD’den uçağın yazılım bilgilerin isteyen ve alınıncaya kadar sipariş vermeyeceğini açıklayan Türkiye ara yol tercih etti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!