Memur 2.5 milyar lira enflasyon farkı alacak

Güncelleme Tarihi:

Memur 2.5 milyar lira enflasyon farkı alacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 00:00

Enflasyonun 2011’i yüzde 10.45’le tamamlaması devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerine yılın ikinci yarısı için yüzde 2.68 fark ödenmesini gündeme getirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kimseyi enflasyona ezdirmeyiz. Maliyet yaklaşık 2.5 milyar lira olacak” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2011 yılı enflasyonunu açıklamasının ardından devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı da belirlendi. TÜİK verilerine göre, temmuz-aralık dönemi enflasyonu yüzde 6.78 olarak gerçekleşti. Buna göre, devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, 2011 yılının Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 2.68 enflasyon farkı alacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hiçbir kesimi enflasyona ezdirmeyeceklerini taahhüt ettiklerini hatırlatarak, “O çerçevede, gereken neyse maliyete katlanırız. Maliyet,  2.5 milyar lira civarında olacak” dedi.
6 aylık zam yüzde 6.78
Bu şekilde geçen yılın ikinci yarısında Bütçe Kanunu kapsamında yüzde 4 oranında zam alan devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 2.68 ek zamma hak kazanırken, memurlara dönük 6 aylık zam oranı yüzde 6.78 olacak. Memur emeklilerinin zamdan doğan maaş farkları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca daha sonra ilan edilecek tarihte hesaplara yatacak. Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesinden dolayı, 2012 Merkezi Yönetim Bütçesinde yer alan maaş katsayıları, enflasyon farkını da karşılayacak şekilde Bakanlar Kurulu’nca yeniden belirlenecek.
Gözler toplu sözleşmede
Bu arada, toplu sözleşme yasası geciktiği için devlet memuru, sözleşmeli ve memur emeklilerinin, 15 Ocak’ta alacağı zamlı maaş henüz netleşmedi. Her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirlenen zam oranı, bu sene toplu sözleşmeye geçildiği için tespit edilemedi. Halen Bakanlar Kurulu’nda olan yasa taslağının Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşması gerekiyor. Daha sonra çıkacak kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulacak. Cumhurbaşkanının onayının ardından, sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek ve memur maaş zammını belirleyecek.
Memur zammı son aşamada
2012 için memurlara artış konusundaki tasarıda son aşamaya gelindiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Maliye Bakanı olarak benim bugünden herhangi bir oran zikretmem söz konusu değil. Bu taraflar arasında yapılacak  müzakereler sonucunda ortaya çıkacak. Yetişmezse de herhangi bir artış ne zaman olursa olsun 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak. Dolayısıyla o konuda en ufak bir sıkıntı yok. Dolayısıyla, memurlarımız hiçbir şekilde herhangi bir sorunla karşılaşmamış olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

2011 bütçesinden artan 2 milyar lira Van’a gidecek

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Partisinin TBMM Grup Toplantısında Van depremine değinerek şunları söyledi: “Van’da 3 bin 984 kalıcı konutun temeli atıldı. 11 bin konutun ihale çalışmaları da sürüyor. İnşallah bu ayın sonuna kadar artık çadır kent diye bir şey kalmayacak. Tamamıyla konteyner kent haline getirmiş oluyoruz hepsini. Bir çok spekülasyonlar yapılıyor, işte ‘Hükümet Van’a karşı duyarsız.’ Ben artık Dyojen gibi sokakta elimde lambayla birilerini arıyorum, ama yok. 2011 bütçesinden arta kalan ödeneklerin tamamını, yani yaklaşık 2 milyar lirayı Vanlı depremzede kardeşlerimizin barınma ihtiyacını karşılamak için seferber ettik. Bunlar hesaplara geçirildi. Kalıcı konutlarda da hedefimiz inşallah Ağustos sonu yetiştirmektir. Tabii iklim şartları itibarıyla Van sıkıntılı bir ilimiz. Müteahhit firmalar çalışmalarını devam ettiriyorlar.”

Haberin Devamı

Öğrenci kredisi 260 liraya yükseliyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, öğrenci kredilerini artırdıklarını belirterek, “Öğrenci kredilerini kademe kademe artırdık. 2011’de 240 liraya kadar yükselttik. Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrenciler için gıda yardımı yaptık. Burs ve kredileri her ay ödedik. 2012’de burs ve kredi miktarlarını artırıyor, aylık kredi ve burs miktarını 1 Ocak 2012 itibariyle 260 liraya çıkartıyoruz” diye konuştu.

Asgari geçim indirimi 6.75-11.41 lira olacak

YILIN ilk gününde yürürlüğe giren ve 16 yaşından büyük işçiler için brüt 886.5 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret de, asgari geçim indirimiyle memur ve sözleşmelilere aylık 6.75 lira ile 11.41 lira arasında maaş artışı sağlayacak. Bekar ya da evli ancak eşi çalışan bir memur ya da sözleşmeli için 6.75  lira olan asgari geçim indirimindeki iyileşme, evli ve eşi çalışmayan bir kamu  çalışanı için 8.09 lira, eşi çalışmayan 1 çocuklular için 9.1 lira, 2 çocuklular  için 10.12 lira, 3 çocuklular için 10.74 lira, 4 çocuklular için de 11.41 lira  olacak. Fiş toplamanın sona ermesinin ardından uygulanan asgari geçim  indirimi ücretteki artışın  çalışanın maaşına yansımasını sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!