Sanayici, 7 liralık otopark ücretine itiraz etti, kazandı

Güncelleme Tarihi:

Sanayici, 7 liralık otopark ücretine itiraz etti, kazandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 12:42

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Büyük İstanbul Otogarı otoparkına bıraktığı ve 19 dakika sonra aldığı otomobilini için kendisinden tahsil edilen 7 liranın iadesi için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, 7 liralık otopark ücretinin Ağaoğlu'na iade edilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Aynı zamanda sanayici olan Ağaoğlu, bir süre önce Büyük İstanbul Otogarı'na saat 10.10 sularında giriş yaptığını ve 10.29 dolaylarında çıkış yaptığını söyledi.

Buradaki 19 dakikalık park için kendisinden 7 lira ücret alındığını ifade eden Ağaoğlu, yasalara aykırı olduğu yolunda uyarılarına rağmen görevlilerin bu parayı kendisinden tahsil ettiğini bildirdi.

Konuyu Bayrampaşa Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne götürdüğünü ve 7 liranın iadesini istediğini anlatan Ağaoğlu, Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nin 64. maddesinin C bendindeki şu hükmü hatırlattı:

“Terminallerin park alanlarını kullanan taşıtlardan park sürelerine göre makul bir ücret alınabilir. Ancak, yolcuları terminale getirmek veya terminalden almak üzere terminal içinde bulunan genel park alanlarını kullanan özel ve resmi otomobillerden 25 dakikayı geçmeyen giriş ve çıkışlarda ücret alınmaz. Bu durumdaki otomobillere genel park alanlarının dışında terminal içinde özel bir park alanı tahsis edilmesi halinde ise söz konusu ücretsiz süre ikiye katlanarak 50 dakika olur.” Ağaoğlu, aynı yönetmeliğin 46. maddesinin 1. fıkrasında, “Yetki belgesi sahiplerinin bu Yönetmelik kapsamında verdikleri hizmetlerden yararlananlar, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile sağlanan tüketicinin korunması haklarına sahiptirler' denildiğini de hatırlattı.

Parka lüks aracını bırakmış

Bu maddeleri de hakem heyetine sunduğunu dile getiren Ağaoğlu, “Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 7 liranın tarafıma iadesine karar verdi. İşletmeci firma, bu parayı bana ödeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, sanayici olması nedeniyle 7 liraya ihtiyacı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Burada asıl amacım tüketicilere yol göstermek, bilinçlenmelerini sağlamak. Sonuçta parka kendime ait lüks aracımla girdim. Tüketiciler, ilgili kanunlar sayesinde birçok hakka sahipler. Parkla ilgili yaşananlar tüketici haklarının sadece küçük bir parçası. Birçok tüketici, yasal olmadığı halde kendisinden talep eden park ücretlerini ödeyerek mağdur oluyor. İlgili kanun ve yönetmelikler tüketiciyi koruyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!