Sayıştay’ın 60 yaş kartı kararı yasaya aykırıdır

Güncelleme Tarihi:

Sayıştay’ın 60 yaş kartı kararı yasaya aykırıdır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 00:00

İzmirli Avukat Arif Ali Cangı, Sayıştay’ın 45 bin kişiye toplu ulaşımda indirim sağlayan uygulamayı durduran kararını eleştirdi.

Haberin Devamı

İZMİR’de ulaşım zamlarına karşı açtığı ve kazandığı davalarla tanınan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İl Başkanı Avukat Arif Ali Cangı, Sayıştay’ın 60 yaş kartlarının yasal dayanağı olmadığı kararının ilgili 4736 Sayılı Yasa’nın amacını aşan bir yorumu olduğunu söyledi.

Amacı aşan yorumlama

Cangı, 60 yaş kartlarının Sayıştay kararıyla yeni yılda iptal edilecek olmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay kararına göre davranmaması gerektiğini savunan Cangı, kart uygulamasına devam etmesini önerdi.

İzmir’de uygulanan 60 yaş kartının iptaline yol açan Sayıştay kararının “4736 Sayılı Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal Ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 1. maddesine dayandığını belirten Cangı, kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticari indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz” düzenlemesi getirdiğini söyledi. Cangı, 60 yaş üstü ulaşım indiriminin bu yasa kapsamında değerlendirilmesinin, amacı aşan bir yorumlama olacağını dile getirdi, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Uygulama devam etsin

“Çünkü yasa ‘herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz’ demektedir. Yani yasanın amacı belli kişi ve kurumlara ayrıcalıklı uygulamayı engellemektir. 60 yaş kartı uygulamasında ise herhangi bir kişi ve kurum değil 60 yaşın üstünde olan herkes yararlanmaktadır. Bu nedenle Sayıştay’ın kararı yasaya da aykırıdır.”

Cangı, Sayıştay denetçilerinin ihbarı üzerine suyu ücretsiz kullandırdığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in beraat ettiğine de dikkat çekti. Cangı, Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik gereği 60 yaş kartı uygulamasına devam etmesini önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!