İzmir gene dimdik

İZMİR Sanayi Odası’nın yıl sonu toplantısıydı; açılışı çok çarpıcıydı bizim için...

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki’nin açılış konuşmasında özetle şunları söyledi: Önce Başbakan’a geçmiş olsun dilekleri iletildi, Kubilay’ı saygı ve şükranla anıldı... EXPO 2020 hazırlıkları konusunda bilgi verildi; üyeler Ender Yorgancılar ve Mahmut Özgener’in EXPO yürütme kuruluna seçilmesi kutlandı.

Büyükşehir Belediyesi’nin 150 otobüslük (42 milyon TL) ihalede İzmir firması BMC’yi tercih edilmesi nedeniyle Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür edildi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı genişletme ihalesini 604 milyon Euro’ya alan TAV’a takdir duyguları iletildi. Fransa’nın son tavrı eleştirildi... Hatta EBSO Genel Sekreteri Mustafa Kalyoncu’nun torunu olduğu da duyuruldu.

Başka bölgelerde pek görülmeyen bir ‘aile havası’... İzmir hiç değişmiyor; hangi kurum ve örgüt olursa olsun, yine içine dönük; o birlikteliğinden hiç kopmuyor.
Karşıyaka Belediyesi Flarmoni Orkestrası’nın konseri için İzmir’e geldiğimizde yukarıda sözünü ettiğimiz toplantıda Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun konuşma yapacağını öğrendik. Kocaoğlu bir saate yakın İzmir’de ne yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı; bu arada bir çok şeyin de arka yüzünü öğrendik.

Üyeler kendisine 30 soru yönelttiler... Başkan hiç birine kızmadı, abartılı şeyler söylemedi. Yerimizin imkanı ölçüsünde yazacağız bunları.

OPERASYONUN BİLA NÇOSU

Operasyon ne zaman başladı? 2 Mayıs 2011’de başlayan ilk soruşturma sırasında gözaltına alınan 44 kişiden 17 şüpheli tutuklandı. 21 Kasım’da düzenlenen ikinci operasyonda ise 44 kişi gözaltına alındı, 11 kişi tutuklandı. İlk operasyonda tutuklananlardan bir bölümü tahliye edilse de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki tutuklu bürokrat sayısı 11’i üst düzey olmak üzere 16’ya ulaştı. Bunlar arasında Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ile bazı şirket müdürleri de bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kurum ve şirketlerinde halen 50’nin üzerinde vergi denetçisi var. Bunların dışında İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Sayıştay
denetçileri, bilirkişiler de görev yapıyor. Toplam sayı 80 civarında.

HERŞEY LİME LİME

Kocaoğlu, iktidarın sindirme politikalarına karşı bundan bir süre önce şunları söylemişti:

“Hiçbir kurum ve kuruluş, Büyükşehir Belediyesi kadar lime-lime, delik deşik edilmedi; aranmadı, sorgulanmadı. Bundan böyle yapılan haksızlıkları sineye çekmeyeceğim.”

Dün kendisine sorduk; gözaltı ve tutuklamalar nedir diye?

“Belediye Meclisi’nden ve komisyonlardan geçen 180 dosya soruşturma konusu oldu. Bunların ne olduğunu da bizim belediye bürokratları operasyon sırasında öğrendiler. Hiçbir şey yok... Üreticiden sütü nasıl aldın, çiçekleri ne yaptın, fidanları nereye ektin, mandalinaları kim yedi, konseri niye ihale etmedin gibi... Bir otopark kira ihalesi ile bir durak ihalesinin de soruşturma konusu yapıldığını bilin.”

Dün bu yazıyı yazarken Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak görevden alındıktan tam 22 ay sonra tutuklandı. Soruşturmada kaç görevliye ifade verdiğini belki kendisi de hatırlayamaz ama hakkındaki iddia ‘İhaleye fesat karıştırmak’... Böyle bir ‘suç’ varsa çoktan ortaya çıkarılmalıydı; bir ‘seçilmiş’e bu kadar eziyet yapılmamalıydı.

İzmir, Adana’dan çok farklı...

İktidar benzer bir ‘kulpu’ İzmir’e yapabilir mi?

Bunun pek kolay olmayacağını söyleyebiliriz.

Çünkü, İzmir yanlışı hemen ‘cezalandırır.’

Bir de şu var; Aziz Kocaoğlu, Durak’ın iktidara dönük eleştirilerini dengeli tuttu. Ağır bir söz söylemedi; yargıya güvendi. Bakanlarla da hiç bir çekişmesi olmadı.
Nitekim, sık sık da bir araya geldi kendileriyle.

Kocaoğlu saygılı ve sakin; iktidar ise uzaktan izliyor.

Haberin Devamı

Karşıyaka’da hayli şaşırdım

Haberin Devamı

KARŞIYAKA Belediyesi Filarmoni Orkestrası’nın ulaştığı sanatsal ve teknik seviye, alanında henüz çok yeni bir oluşum olmasına ve halk önünde ilk konseri önceki akşam vermesine rağmen, beni bir hayli şaşırttı. Aslında şaşırmamam gerekir zira bu orkestranın kurucu şefi Gürer Aykal... Aykal’ın varlığı söz konusu olduğunda kısa zamanda alınan bu mesafe beklenmedik olmaktan çıkıyor. Aykal çok tecrübeli bir orkestra kurucusu ve eğitmeni. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı 10 yılda getirdiği seviyenin ne olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz.

Yaklaşık 60 kişiden oluşan bu topluluğun her bir üyesinin kaliteli müzisyen oluşu, Aykal’ın seçkin yorumcu, lider ve eğitimci kimlikleriyle buluşunca,
Karşıyaka’da şahit olduğumuz üstün icra ortaya çıktı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın, kendisine hemşerileri tarafından yöneltilebilecek tepkileri göze alıp Gürer Aykal’ı orkestranın yapısı konusunda özgür bıraktığı anlaşılıyor. Orkestranın önceki akşam verdiği ilk konserinin programında Muammer Sun’un İzmir Rapsodisi, Mozart’ın 3. Keman Konçertosu ve Haydn’ın 100. “Askeri” Senfonisi yer alıyordu. Konçertoda solist, devlet sanatçımız Suna Kan’dı.

Orkestranın tüm çalgı grupları, içlerinde sağladıkları tınısal birlik, entonasyon sağlamlığı, nüans hassasiyeti gibi kıstaslar bağlamında çizginin çok üstündeydi.
Karşıyaka Belediyesi Filarmoni Orkestrası’nın, destek sürdüğü sürece, Türkiye’nin en kaliteli senfoni orkestralarından biri olarak yaşamını sürdürmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Serhan BALİ- ANDANTE Genel Yayın Yönetmeni

Haberin Devamı

‘Gülen’ bir Karşıyaka

İYİ ki Türkiye’de hala üniversiteler ve belediyeler var.

İzmir Karşıyaka Belediyesi Filarmoni Orkestrası kurmuş.

Önceki akşam orkestranın açılış konseri vardı Karşıyaka’da; deniz kıyısından biraz içerde bir mahalle arasında kurulmuş olan ‘Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi’nde. Başına Gürer Aykal getirilmiş. Aykal, bundan sonra sık sık Karşıyaka’daki etkinliklerde şeflik yapacak. Yunanistan’da geçen eylül ayında motosiklet kazası geçiren Aykal, artık iyileşmiş.

Salona girerken 675 kişilik salondaki konseri, en az 200 kişi izleyemeden kapıdan dönüyordu. Bunlar arasında bazı yargıç ve savcılar yer bulamayınca, Belediye Başkanı Cevat Durak özür üzerine özür diliyordu. Salonda kadınlar çoğunluktaydı. Büyükşehir’in Karşıyaka’ya 120 kişilik bir opera salonu vaadi var.

Karşıyaka’nın tahsis ettiği yerde Türkiye’nin en mükemmel opera binasını yapacaklarını belirtirken, “200 milyona bitirirsek şapkayı atarım” diyordu.

Cevat Durak, aydın insanların yaşadığı Karşıyaka’yı bir kültür, sanat ve turizm beldesi yapmakta hayli mesafe almış... İzmir’deki sanat olaylarına en fazla izleyici bu ‘yakadan’ (Karşıyaka) gidiyor.

Prof. Gürer Aykal, genel müzik direktörü olarak, Belediye Başkanı için “O soyadı gibi dur durak bilmeyen bir başkan...” derken Genel Direktör Serdar
Ongunlar’ın, ilginç bir sözü var:

“Karşıyaka, ülkemize ışık yayıyor.”

Yazarın Tüm Yazıları