50 milyon turistin yüzde 80’i Amerikalı

Öğle üzeri basını bilgilendirme toplantısından çıkan bir Avrupalı meslekdaşıma, Fransız parlamentosunda onaylanan Ermeni tasarısını yorumlamasını istiyorum. Omuz silkerek yanıtlıyor:

Haberin Devamı

“Ne zaman olmuştu bu Ermeni olayı?”

“İddialara göre 1915...” diyorum. Yüzündeki ifade “Bu adamın başka işi yok mu asırlık olayla uğraşıyor” şeklinde. Arkadan ekliyor:

“Bir-iki yıl sonra Saddam, Mubarek, Kaddafi isimlerini hatırlayacak insan bulamayacaksın. Bunlar dünya tarihine yön veren Arap Baharı’nın aktörleri. Ama... Halkların ayaklanması Tunus’ta başladı. Kimdi devlet lideri bu ülkede? Son iki adı Ben Ali. Öncesi neydi?.. Zine El Abidine.”

“Bak sen de zorlandın, adam 20 küsur yıllık iktidarını iki haftada bırakıp Suudi Arabistan’a kaçtı. Şimdi hatırlayanı yok. Ne olacak Ermeni tasarısından, Fransız parlamentosundan. Türkiye yerli yerinde kale gibi ülke. Takma kafana, zaten tatil dönemindeyiz.”

Son söylediği en doğrusu. Tüm Amerikalıları bir araya getiren Şükran Günü’nü, Hıristiyanların en kutsal bayramı Noel’i geride bıraktık. New Yorklu Yahudiler Hanukah bayramını kutluyor, hafta sonunda yeni yıla gireceğiz. 1915’i hatırlayacak uzun ömürlükte, sağlıklı bilinçte kim var?

Haberin Devamı

Bu tatil döneminde New York’ta sokağa iğne atsan yere düşmeyecek. Cadde, sokak, kaldırım işportacıları, mağaza müzeler, tiyatro operalar, meyhane lokantalar insandan geçilmiyor. Bu kez kalabalığın türü ve boyutları farklı. Milyarder belediye başkanı Michael Bloomberg 2011 sona ermeden 50 milyonuncu turistin New York’a ayak basacağını söylüyor. Tek bir yıl hesabıyla rekor meblağ bu. 1970’de 16 milyondan 2010’da 48.7 milyona yükselmiş turist trafiği. Hafta bitmeden 50 milyona erişecek rezervasyonlara göre.

Peki kim bu insanlar? 2010’da ziyaretçilerin yüzde 80’i, (39 milyon) Amerikalı. New York’a arabayla 5 saatlik yoldan gelmişler. 2011’de bu rakam tırmanışa geçmiş. 1.055.000 milyonla İngilizler, 977 bin milyon Kanadalı, 596 bin Fransız, 589 bin Brezilyalı, 528 bin Alman ilk beş sırada.

20 yılda New York ilk kez Disney World’un olduğu Orlando’nun önüne geçmiş oluyor. Popülaritesi giderek artan şehrin ziyaretçileri Miami ve Los Angeles’in toplamından fazla. Yerli-yabancı turistler Manhattan adasının güneyinde Tribeca, Soho, Chelsea, Little İtalya, Chinatown’ı üstü açık otobüslerle geziyorlar. Müze, tiyatro, Broadway şovlarına gidiyorlar, gökdelenler dizileri üstünde helikopter turları alıyorlar. Geceleri müzikallere, bar ve lokantalara faytonlarla gidiyorlar. Fayton kirası Cadillac limuzinlerin üç misli. Gerekçesi Hollywood yapımlarına özenti tatmini.

Haberin Devamı

Turizm New York’un 5’inci en büyük sanayi. Şehri bütçesine katkısı yılda 47 milyar dolar. Çalışma yaşamının mola aldığı bu dönemde cürüm tatile girmiyor. Dört çocuk babası kıdemli polis Peter Figoski’yi öldüren 5 mücrim olay yerinde tutuklandı. Cenaze törenine üniformalı 20 bin polis katıldı. New Yorklular 2 günde Figoski’nin dört kızının eğitim masrafları fonuna 1.2 milyon dolar bağışta bulundu.

Jerome İsaac (47) kendisine iki bin dolar borcunu ödemediğini iddia ettiği Dolores Gillespie evinin asansöründe sıkıştırıp haşerat öldürücü aygıtla üzerine gazyağı döktükten sonra molotof kokteyli fırlatarak yaktı. Dolores (73) olay yerinde can verdi. Bir sivil polis, “Meslek hayatımda gördüğüm en dehşet verici cinayet” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları