45 bin 384 kişiye 60 yaş kartı şoku

Güncelleme Tarihi:

45 bin 384 kişiye 60 yaş kartı şoku
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 00:00

Sayıştay Daireler Kurulu, indirimli toplu ulaşım uygulamasını, yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle onaylamadı.

Haberin Devamı

İZMİR’de Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın 1999’da başlattığı 60 yaş kartı uygulaması 2002’de elektronik karta dönüştürüldü. 20 Aralık 2011 itibariyle 45 bin 384 kart sahibi, yıllık kullanım bedeli olan 175 TL’yi ödeyerek toplu ulaşım hizmetlerinden yararlanıyor. Toplu ulaşımda 60 Yaş Kartı ile 2010’da 22 milyon 805 bin 291, bu ıyılın kasım ayı sonuna kadar 22 milyon 144 bin 243 biniş yapıldı.

Madde çıkarılacak

Büyükşehir Belediye Meclisi, ESHOT’un hazırladığı, “Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği” taslağını geçen mayıs ayında onayladı. Taslak daha sonra Sayıştay’a gönderildi. Sayıştay Daireler Kurulu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ikamet eden ve 60 yaşını dolduran kişilere toplu ulaşımdan ücretsiz veya indirimli yararlanmaları için 60 yaş kartı verilir” maddesinin yasal dayanağı bulunmadığını belirterek çıkarılmasını istedi. Karar İzmir Valiliği kanalıyla Büyükşehir Belediyesi’ne bildirildi. Buna göre Büyükşehir Belediyesi, ocak ayında taslakta değişiklik yaparak, 60 yaş kartı maddesini çıkaracak.
Büyükşehir’den yapılan açılamada, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesindeki 60 Yaş Kartı uygulamasının, zorunlu olarak sona ereceği bildirildi.

Haberin Devamı

Ankara ve İstanbul’da uygulama devam ediyor

Ankara’da EGO’dan 60 yaşını geçen herkes yıllık 70 TL ödeyerek ‘Yaşlı Serbest Kartı’ alabiliyor, 10.00-16.00 ve 19.00-24.00 saatleri arasında otobüslerden yararlanabiliyor. İşe gidiş ve geliş saatleri olarak bilinen en kalabalık saatlerde kart geçersiz kalıyor. İstanbul’da ise ‘Sosyal Kart’, 200 binişlik aylık 80 TL’lik dolumla kullanılabiliyor. Toplu ulaşım araçlarında geçerli karttan, bir binişte 1.20 TL, aktarmada 0.60 kuruş düşüyor. Ankara ve İstanbul’daki uygulamalarla ilgili herhangi bir Sayıştay kararı yok.

Meclis yeni bir düzenleme yapabilir

ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Sayıştay’ın istediği değişikliği yaparak yönetmeliği yenideen onaya göndereceğini bildirdi,  “Ama bu arada meclis yeni bir düzenleme yaparsa onu bilemeyiz. Bu tamamen Büyükşehir’in tasarrufunda” dedi.

Haberin Devamı

Emekli zor durumda kalır

Tüm Emekli-Sen Karşıyaka Şube Başkanı Hüseyin Özkaynak, emeklilerin, maaşlarına zam yapılarak rahatlatılması gerekirken İzmir’de ulaşımdaki indirim hakkının da ellerinden alındığını öğrendiklerini belirten Özkaynak, “Her emeklinin bin 500 TL maaş alması gerekiyor. Bunları vermiyor, emekliler arasında farklılıklar yaratılıyor. Sosyal devlet emeklilere en iyi şartları sunmalıdır. Ulaşımla ilgili bu 60 Yaş Kartı iptali İzmir’deki emeklileri daha da zor durumda bırakacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!