Türkiye mobil cüzdanda rol model oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye mobil cüzdanda rol model oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2011 14:28

MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, cep telefonları üzerinden alışveriş bedelini ödeme, kontör yükleme, para gönderme, para alma, fatura ödeme gibi bankacılık işlemlerinin yapılmasına olanak sağlayan, “Mobil Cüzdan” teknolojisinin Türkiye'de önemli bir aşamaya geldiğini ve 2012 ile birlikte bu teknolojinin ulaşım başta olmak üzere kulanım alanlarının daha da artacağını söyledi.

Güney, ödeme sistemleri olarak ana hedefin nakitsiz toplum olduğunu ve bu yolda kendilerine rakip olan nakitle mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, "Türkiye, dünyada mobil ödemeye yön veren üç ülkeden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye bu noktaya tesadüfen gelmedi. Türkiye artık teknoloji ve iş modeli ihraç ettiği ender sektörlerden birine sahip durumda. Bugün gelinen nokta tesadüf değil, bilgi birikiminin ve alandaki yenilikçi yatırımların bir sonucudur" dedi.

"DÜNYAYA ROL MODEL OLDUK"

2011 yılının genel bir değerlendirmesini yapmak ve MasterCard'ın Mobil Cüzdan olarak adlandırdığı proje hakkında bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenleyen Mete Güney, Avrupa'dan ve dünyanın birçok ülkesinden profesyonellerin Türkiye deneyimini öğrenmek ve bilgi almak için sürekli ziyaretler yaptıklarını ifade ederek, "Türkiye mobil teknoloji konusunda dünyaya rol model oldu. Bu hızda gidersek Türkiye’de 5 yıl içerisinde 13 milyon kişinin mobil cüzdana sahip olacağını öngörüyoruz. Dünya nakitsiz bir topluma doğru gidecekse bu Türkiye ile olacak" dedi. Mete Güney, MasterCard tarafından gerçekleştirilen mobil ödeme ve e-bankacılık ile ilgili 2 güncel araştırmaya göre, son beş ayda Türkiye’de Mobil Cüzdan’la ödeme yapma fikrinin yüzde 36’dan yüzde 60’a çıktığını, Türkiye’de her 3 kişiden biri de halihazırda ödemelerini cep telefonlarıyla yapmaya istekli olduğunu söyledi. Güney, "5 ayda mobil ödemelere yönelik ilgide yüzde 24'lük artış oldu. Türk insanı cepten ödeme teknolojisine bu kadar ilgi gösterdi. Türk halkının yüzde 66'sı da cep telefonu ile kredi kartının ilişkilendirilmesini istedi. Bu da yurt dışına bakıldığında yüksek bir oran" diye konuştu.

"MOBİL CÜZDAN KAYITDIŞIYLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ"

Mobil Cüzdan teknolojisinin en büyük avantajının bir banka hesabı olmayan kişileri bile elektronik parayla ve dolayısıyla bankacılık sistemiyle, tanıştırması olduğunu belirten MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, “Mobil cüzdan teknolojisiyle artık bir banka hesabına gerek kalmıyor. Kullanıcılar banka hesapları olsun ya da olmasın, cep telefonları üzerinden ödeme ve finansal işlemler yapabilecekler" dedi. Türkiye’deki yetişkin nüfusunun yüzde 45’lik kesiminin bir banka ile ilişkisi bulunmadığını ifade eden Mete Güney “Mobil cüzdan teknolojisi banka hesabı bulunmayan herkesi hedefliyor. Bu kişilerin mobil cüzdan uygulaması sayesinde elektronik parayla tanışması, tüm finansal işlemlerin kayıt altına alınması demek. Yüzde 3'lere ulaşan kayıt dışıyla mücadelede mobil ödemeler önemli bir rol oynayacak” şeklinde konuştu.

TEMASSIZ ÖDEMELERİN YÜZDE 43'Ü TÜRKİYE'DE

Türkiye’nin ödeme sistemlerinde, özellikle de temassız kartlar ve mobil cüzdan teknolojisindeki dünya önderliğinin nedenini bankacılık sisteminin bu alandaki yenilikçi yaklaşımları ve güçlü altyapıları yanı sıra Türkiye’nin genç nüfusu, yeni teknolojilere açık tüketicilerin olduğunu vurgulayan Mete Güney, “Türkiye’nin gelişmiş alt yapısı mobil cüzdan uygulamasının gelişimi ve yaygınlaşması anlamında bize büyük cesaret veriyor. MasterCard, Türkiye’den edindiği tecrübeleri dünyaya anlatıyor. Gururla söyleyebilirim ki, bugün Türkiye’nin ihracatçı olduğu sektörlerin arasına ödeme sistemlerini de sokmuş durumdayız. Gelişmiş teknolojimizi ve bilgi birikimimizi dünya ile paylaşıyoruz” dedi. Temassız tekonolojinin de ağırlıkla ulaşım olmak üzere giderek yaygınlaştığını belirten Güney, Avrupa'da yapılan temassız ödemelerin yüzde 43'ünün sadece Türkiye'de gerçekleştiğine dikkat çekti. Temassız ödemelerde 4.5 milyon kart sayısına ve 60 bin de temassız okuyucu noktasına ulaştıklarını kaydeden Güney, Türk insanının temassız ödemeyi çok sevdiğini ve kullandığını,15 şehirde temassız kart ile ulaşım ağından yararlanabildiğini, aynı kartla alışveriş yapılabildiğini, banka hesabına ulaşılabildiğini söyledi.

KARTLI ÖDEME SEKTÖRÜ YÜZDE 24 BÜYÜDÜ

Mobil Cüzdan teknolojisinin yanı sıra ödeme sistemleri sektörünün 2011 yılını da rakamlarla değerlendiren Mete Güney “2011 yılı ödeme sistemleri sektörü açısından oldukça verimli geçti. Dünyaya örnek olan ilklerimizin yanı sıra, sektör yüzde 24 seviyesinde büyüme göstererek toplam 263 milyar TL'lik bir hacmine ulaştı. Kredi kartı sayısı yüzde 7 artışla 50 milyona, banka kartı sayısı da yüzde 15 artışla 80 milyona, toplamda da kart sayısı 130 milyona adete yükseldi" dedi. 2011’de MasterCard kredi kartlarının en fazla internet alışverişlerinde, giyim ve akaryakıt istasyonlarında kullanıldığını açıklayan Güney, e-ticarette ilk 11 ayda toplam 121 milyon işlem ile 20 milyar TL harcandığını, bunun dakikada 254 adet e-ticaret işlemi anlamına geldiğini söyledi. Güney bir soru üzerine kartlı ödemelerin toplam özel tüketim harcamalarındaki payının yüzde 27'den yüzde 30'lar düzeyine geldiğini ve 2012'de de bu oranın artmaya devam edeceğini belirterek " 2011 gibi biz 2012'nin de sektör açısından iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz. Sektörde dile getirilen büyüme tahmini de yüzde 18-20 arasında" dedi.

Kart kullanımıyla ilgili bilgi veren Güney, yabancıların kredi kartlarıyla Türkiye'de ilk 11 ay itibariyle kullanım oranının yüzde 36 artarken, Türk kart hamillerinin yurt dışındaki kart kullanımının da yüzde 32 yükseliş gösterdiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!