Kubilay’ı anıyoruz

23 ARALIK 1930’da Cumhuriyet’e karşı ayaklanan gericiler, Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’yi şehit etmişlerdir.

Haberin Devamı

‘Kubilay’ gericiliğe karşı verilen savaşın simge ismidir. ‘Kubilay olmak’, gericilik karşısında gerekirse başını vermek, ama asla eğilmemektir.
Kubilay, Cumhuriyet’e sahip çıkmak uğruna canını ortaya koyarak, Türk ulusunun gönlünde yerini almıştır.
Yüce Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet, karanlıktan aydınlığa, dogmalardan bilimselliğe ve akılcılığa, bağnazlıktan çağdaşlığa, imparatorluktan ulus devlete ve kulluktan yurttaşlığa geçişin adıdır. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılarak, kutsal dini duyguların siyasal amaçlarla kötüye kullanılmasının önlenmesi, Cumhuriyet yönetiminin temel yaklaşımlarından birisi olmuştur.
Bugün Türkiye Cumhuriyeti, bir yandan uygar dünyayla bütünleşme yolunda ilerlerken, öte yandan Cumhuriyet’in dayandığı değerler sistemine yönelen tehditlere, Atatürk devrimlerini içine sindiremeyen çevrelere karşı da kararlı bir savaşım vermek durumundadır.
23 Aralık 1930 günü Menemen’de bir grup gericinin gerçekleştirdiği eylem, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini göstermeleri yönünden ibretle hatırlanması gereken bir olaydır. Günümüzde de Atatürk Devrimcileri çeşitli biçimlerde şehit edilmektedir. Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Turan Dursun gibi nice Atatürk devrimcisinin, Sivas olaylarında da pek çok düşün ve sanat insanının şehit edilmelerinin birbirinden bağımsız olduğunu düşünmek, en hafif deyimle safdillik olsa gerektir.
Eğitim-İş olarak diyoruz ki; her öğretmen bir Kubilay olmalıdır. Bütün eğitim-bilim çalışanları ve halkımız, bağnaz düşüncelerin, kişi, toplum ve devlet yaşamını etkilememesi için duyarlı olmalı, Türkiye Cumhuriyeti’nin hedeflerini gerçekleştirmesi yolunda ilerici atılımları ilk günkü bilinçle sürdürmelidir. Cumhuriyetin kazanımları, Atatürk ilke ve devrimleri için tehdit oluşturan düşünce ve girişimler, Türk ulusunun duyarlılığı ve sağduyusu  sayesinde hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaktır. Kuşkusuz Türk ulusu Yüce Atatürk’ün aydınlattığı yolda ilerleyecek, Cumhuriyetimize, ulusal değerlerimize bağlılığını her koşulda gösterecektir.
Veli DEMÄ°R-EÄŸitim
İş Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Genel Başkanı

Haberin Devamı

Fransa’yı rezil etti

Haberin Devamı

DÜNYA tarihinin en komik oylaması yapıldı. Meclis 577; oylamaya katılan 70, kabul 38...  Macar göçmeni Sarkozy, yeniden seçilebilmek için (?!) koskoca Fransız Meclisi’ni nasıl kullandı? Sözde soykırımı kabul ettiler geçmişte. Yetmedi. Soykırımı kabul ettik ama etmeyenlere de ceza uygulayalım ki, olay tam bir faşizm örneği olsun dediler.
Tüm Fransa ve Fransızlar böyle bir devlet baÅŸkanına sahip oldukları için utanmalıdırlar.           Â
Semih KALKANOÄžLU

En büyük Ata anıtı

ARTVİN’de yaklaşık bir yıldır inşaatı süren Türkiye’nin en büyük Atatürk heykeli tamamlandı. 22 metre yüksekliğinde, 60 ton ağırlığındaki heykelin tüm kısımları tamamlandı. Ata Tepe’ye yerleştirilen heykelin vernikleme işlemi tamamlandıktan sonra 7 Mart 2012 günü açılışı yapılacak. Heykeli yaptıran 1934 doğumlu, Hukuk Fakültesi mezunu Sıtkı Kahvecioğlu. Ankara’da avukatlık yapmış; Artvin ve Kadıköy 4. Noterliği’nde bulunmuş. 2008’de kendi adına bir vakıf kurmuş, halen Artvin’de yaşıyor Kahvecioğlu; ‘Memlekete hizmet, ne güzel ibadet’ sloganını kullanıyor.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

YUNANİSTAN’ın Rodos adasında 1305’te inşa edilen, içi İran seramikleri ile süslü Recep Paşa Camii’nin, restore edilmeyi beklerken, önceki gece çökerek enkaz haline geldiğini...

TEV’in ‘varlığı’ 600 milyona ulaştı
- VEHBİ Koç, Nejat Eczabaşı, Aydın Bolak ve Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer tarafından 1967 yılında kurulan Türk Eğitim Vakfı (TEV) 45’nci yılını dolduruyor. Türkiye’nin en köklü ve güvenilir eğitim vakfının önceki akşam Kuruçeşme Divan’da düzenlenen geleneksel yıl sonu yemeğinin en gözde konukları TV bağışçıları ve eski bursiyerlerdi.
TEV en çok alkışı; bugünkü varlığının 600 milyon TL’ye ulaşması oldu.
Gecede TEV ile ilgili çarpıcı bilgiler verildi:
- TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç: Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, başarılı, maddi desteğe ihtiyacı olan gençlere eğitim desteği vermekten mutluluk duyuyoruz. TEV’in kuruluşundan bu yana yurtiçinde 191 bin 886 gence, yurtdışında ise yüksek lisans öğrenimi için 1.372 üstün başarılı gence burs verdi. TEV ayrıca 23 eğitim tesisi yaptırarak Türk Milli Eğitimi’nin hizmetine sundu. Sadece 2011-2012 öğretim yılında yurtiçinde 9.000, yurtdışında ise 112 gencimize yüksek lisans bursu verdi.
Ayrıca yeni dönemde çok önemli projelere imza atacağız. Kız öğrencilerimiz için vakfımızın işleteceği yurtlar yaptıracağız. Bu amaçla ilk olarak İzmir Balçova’daki kız öğrenci yurdumuzu hizmete açtık. Trabzon’da da yurt binamızın inşaat çalışmaları başladı.
- TEV Mütevelli Heyeti Başkanı Rona Yırcalı: Bu yılki bağışlar rekor yılıydı. Bağışçılarımız hepimizin içini ısıtıyor. Ayrıca, İngiliz Büyükelçisi’nin aramızda olmasından mutluluk duyuyoruz.
- TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt: TEV’e bugüne kadar 957 kiÅŸi vasiyet bağışı yaptı. 2011 yılında, Kasım ayı sonu itibarıyla 52 yeni bağışçı mal varlığını TEV’e bağışladı. TEV’in toplam varlığı 2011 Kasım ayı itibariyle 600 milyon TL’ye yaklaşırken, 2011 yılının ilk 11 ayında toplam 10 milyon TL’lik çelenk bağışı geldi.Â
- Yemekte ayrıca eğitime yaptığı katkılardan dolayı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey’e (İstanbul eski Milli Eğitim Müdürü), TEV Van Bölge Sorumlusu Rezzan Bayram’a, TEV İzmir Şubesi Onursal Başkanı emekli vali Hüseyin Öğütçe’ye teşekkür plaketi verildi.

Yazarın Tüm Yazıları