Neremiz eşit ki

Türkiye’de kadın-erkek eşitliği ne zaman sağlandı ki, Mor Çatı’nın kamu spotları RTÜK’te endişe yaratıyor? Rahat olun beyler, biz söylüyoruz zaten; “Eşitlik yok!”

Haberin Devamı

- Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanan kadın-erkek eşitliği karnesinde Türkiye, 134 ülke içinde sondan dokuzuncu.
- Ekonomik büyüklüğüyle 16’ncı sırada olan Türkiye, kadınların ekonomiye katılımında sondan dördüncü.
- Kadınların işgücüne katılımı dünya ortalamasının ve gelişmiş ekonomilerin çok gerisinde. Üyesi olmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği’nde her 100 kadından 59’u çalışırken, bu sayı Türkiye’de sadece 22.
- Her 100 işverenden sadece altısı kadın. Gayrimenkullerin sadece yüzde 9’u kadınlara ait.
- Kanun yapıcı üst düzey yönetici ve müdürlerin yüzde 10’u kadın.
- Çalışan annelerin sadece yüzde 12’si çocukları için bakım hizmeti alabiliyor.
- Çalışma çağındaki kadınların yüzde 62’si yani tam 12 milyon kadın ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne katılamıyor. Bu oran erkekler için sıfır.
- Kadın işsizlik oranları erkeğinkinden çok daha fazla.
- Çalışan her 100 kadından 58’inin hiçbir sosyal güvencesi yok.
- Her 100 milletvekilinden yalnızca 9’u kadın. Bu oranla 181 ülke içinde 105. sıradayız. Her 100 belediye başkanından yalnızca 1’i, her 1000 muhtardan sadece 2’si kadın.
- Yetişkin her 10 kadından ikisi okuma-yazma bilmiyor. Çalışan 100 kadından 42’si tarım sektöründe ve neredeyse tamamı hiç ücret almıyor.
- Bakanlar Kurulu’nda sadece bir kadın var.
- Türkiye’de bütçenin planlanması konusunda çalışan Plan Bütçe Komisyonu’nun 39 üyesi arasında
kadın vekil sayısı 1.
- Aile içi şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 39.
- RTÜK Üst Kurulu’nun dokuz üyesinden sadece biri kadın.
Mor Çatı ile 17 kadın örgütünün, 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı ‘Sığınaksız Bir Dünya’ kampanyasının kamu spotları, RTÜK tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı bulundu ya, kendilerine sormak isterim: Türkiye’de kadınla erkek ne zaman eşit oldu ki?
Yukarıdakiler, CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu, TCK Kadın Platformu Raporu ve KADER istatistiklerinden alınmış rakamlar. Sadece son maddeyi ben ekledim. Kamu spotları hakkında olumsuz görüş bildiren RTÜK Üst Kurulu’nun ne olduğu biraz daha anlaşılabilir belki diye. Türkiye’de kadın erkek eşitliğinin içler acısı halini anlatmaya yetecek bir liste umarım.
Mor Çatı da, diğer kadın örgütleri de, istatistikler de, STK’lar da, realite de bas bas bağırıyor; Türkiye’de eşitlik yok diye. Ama bu gerçek RTÜK’ün canını sıkıyor besbelli. Ne diyelim: Kedidir kedi...

Haberin Devamı

ATMAYA KIYILAMAYANLAR İTİNAYLA YUVALANDIRILIR

Haberin Devamı

Cihan Çomçom, Antalya’da yaşayan bir turizmci ve müzisyen. Amatör olarak web sitesi de tasarlıyor. Kendisi, son zamanlarda internette karşıma çıkan en iyi fikirlerden birinin mimarı: www.alseninolsun.net
Bu bir ücretsiz paylaşım sitesi. Geçen hafta, ‘uzunzamandırkullanılmayanlakinatmayakıyılamayanlar’la dolu çalışma ortamımda yaptığım temizlikten bahsetmiştim ya, siz de yeni yıl öncesi böyle bir temizliğe niyetlenir ama elden çıkaracaklarınızla ne yapacağınızı bilemezseniz, başvuracağınız adres bu.
Herkesin ücretsiz ve gerçek paylaşımlar yapabileceği sanal bir ortam. Gerçi halihazırda böyle bazı gruplar vardı ama bu site pek çok fonksiyonu bir arada barındırıyor. Çevre hassasiyetleri bulunanlar için tam bir buluşma noktası. Sabah işe giderken araç paylaşmak isterseniz buradan yol arkadaşı bulabilirsiniz. Ya da evinizi Tanrı misafirlerine açabilir, şehrinizi tanımayanlara gönüllü rehberliğinizi sunabilirsiniz.
Çomçom, “Eski sözlüsünden kalan yüzükten kurtulmak isteyen, ücretsiz gitar dersi veren ya da İstanbul turu yaptıran, karakalem portre çizen üyelerimiz var. Bunların hepsi tamamen ücretsiz. Verilen ilan kontrol edildikten sonra yayınlandığı için ücretli ilanlar hiç yayınlanmadan siliniyor. İnsanlar artık atmaya üşendiği koltuk takımlarını, kıyamadığı kıyafetleri, çöpün yanına bıraksa gerçekten ihtiyacı olan birine ulaşıp ulaşmayacağını bilmediği her türlü eşyayı buraya ilan vererek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor” diyor. Sistem iletişim üzerine kurulu olduğu için insanların sosyalleşmesini de sağlıyor. İlandaki ürünü almak için ilan sahibine özel mesaj veya e-mail göndererek ya da sadece ilana yorum yaparak ilan sahibine ulaşmak gerekiyor. Hatta bazen ilandaki ürünü birkaç kişi istediğinde ilan sahibini ikna etmek gerekiyor.
Adresi mutlaka bir kenara not edin. Herkesin bir gün ihtiyaç duyacağı türden bir hizmet.

Yazarın Tüm Yazıları