Zenginler de kemer sıkar

Güncelleme Tarihi:

Zenginler de kemer sıkar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 15:27

Euro bölgesindeki borç krizi her geçen gün biraz daha kötü bir hal alırken, kredi derecelendirme kuruluşları ve yatırımcılar Avrupalı ülkeleri ve bankaları cezalandırmaya devam ediyor. Borç krizi kıskacından kurtulmak isteyen euro ülkeleri ise birbiri ardına kemer sıkma programları açıklayıp, meclislerinden güvenoyu alıyor.

Haberin Devamı

En son Ä°talya’da, Mario Monti hükümeti, tasarruf paketi konusunda milletvekillerinden güvenoyu aldı.     Â

 

Parlamentonun alt kanadı, vergi artışı ve harcama kesintilerini öngören 33 milyar euroluk paketi 88'e karşı 495 oyla kabul etti.

        Â

Paket, senatörlerin oyuna da sunulacak. Paketin Noel'den önce onaylanması bekleniyor.

 

BAKAN AĞLAYARAK AÇIKLAMIŞTI

 

İtalya’da ağır borç yükünün altından kalkmaya çalışan Başbakan Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümeti, sert önlemleri içeren 30 milyar Euro’luk yeni tasarruf paketini bu ay içinde yürürlüğe koydu.

 

Haberin Devamı

Hem başbakanlık hem de ekonomi bakanlığı için aldığı 17 bin Euro’luk maaşından feragat ettiğini açıklayan Monti, İtalya’da 2013 yılına kadar bütçe dengesini sağlamak amacıyla hazırlanan ve sert önlemleri içeren yeni tasarruf paketi açtı.

 

Refah ve Çalışma Bakanı Emma Fornero’nun önlem paketiyle ilgili konuşmasında ‘fedakârlık’ kelimesini telaffuz ederken duygulanıp ağlamıştı.

 

PAKETTE NELER VAR?

 

Monti’nin açıkladığı 30 milyar Euro’luk tasarruf paketi şunları içeriyor:

     Â

-2012 yılından itibaren kadınlarda emeklilik yaşı 60’tan 62’ye, erkeklerde ise 65’ten 66’ya yükseltilmesini öngörülüyor.   Â

 

-Enflasyon ne olursa olsun emekli maaşları 2013 yılı sonuna kadar zam görmeyecek.

 

-Berlusconi döneminde kaldırılan emlak vergisi geri gelirken, yerel yönetimlerden 5 milyar Euro’luk bir kısıntı yapılacak, likidite sorunu çeken İtalyan bankalarına, Merkez Bankası’na kredi talebinde bulunmaları halinde devlet garantör olacak.

 

Haberin Devamı

-Berlusconi hükümetinin yüzde 20’den yüzde 21’e çıkarttığı KDV, yüzde 23’e çıkarılacak.  Â

 

-Zorunlu tüketim vergisi gıdada yüzde 4’ten 6’ya, diğer alanlarda ise yüzde 10’dan yüzde 12’ye çıkartılacak. Ek gelir vergileri de alınacak.

 

-Yıllık geliri 75 bine kadar olanlardan ek vergi alınmaması ancak daha fazla alanların rakamlara göre yılda 250 ila 2500 Euro ek gelir vergisi vermesi kararlaştırıldı.

 

-Vergi kaçırma kadar kara parayı aklamayı önlemek için 500 Euro’luk banknotların tedavülden kaldırılması dışında 1000 Euro üzerinde ki harcamalarda nakit para kullanılması da yasaklandı.

   Â

-Ä°kinci evi olan ek vergi verecek.

 

-Özellikle zenginleri ilgilendiren lüks vergi kapsamında lük teknesi veya yatı olan günde 7 Euro ile 150 Euro arasında vergi verecek. 14 metre uzunlukta olan tekneler günde 20 Euro ile vergilendirecek. 170 KW üstü aracı olana da KW başına yılda 20 Euro ek vergi vermek zorunda bırakılacak.

 

Haberin Devamı

-Kamu idarelerinde meclisler 10 üyeyi aşamayacak. Belediyelerde komisyonlar küçültülecek bazıları kaldırılacak.

 

-Ekonomik büyüme için küçük ve orta ölçekli girişimcilere vergi kolaylığı sağlanacak, 20-25 milyar Euro kredi garanti fonu sağlanacak.

 

YUNANİSTAN 150 BİN MEMURA YOL GÖSTERECEK

Euro bölgesinin yaramaz çocuğu Yunanistan ise kemer sıkma önlemlerini sıkılaştırması yönündeki  Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinden (Troyka) baskı görüyor.

 

Yunanistan’a verilen finansal yardım paketinin her taksitinin ödenmesi öncesinde Atina’da incelemelerde bulunup rapor hazırlayan troykanın bu kez 150 bin devlet memurunun daha işten çıkarılması konusunda hükümete baskı yaptığı belirtildi.

 

Haberin Devamı

13 VE 14’ÜNCÜ MAAŞ GİTTİ

Yunan medyasında çıkan haberlere göre, troyka hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, devlet harcamalarının azaltılması çabaları çerçevesinde yeni tedbirler önerdi. Bun göre, troyka, hükümetten, memorandum gereğince kısa bir süre önce başlatılan ve 2011 sonuna kadar tamamlanması gereken 30 bin memurun iş yedeğine alınması uygulamasının dışında, 2015 yılına kadar 150 bin devlet memurunun daha iş yedeğine alınmasını ve ilk aşamada bunlardan en az 40 bininin işten çıkarılmasını istedi. Troyka ayrıca, memurlara prim olarak verilen 13 ve 14’üncü maaşlarda da kesintiler yapılmasını, özel sektördeki maaşların da azaltılarak, Portekiz’de olduğu gibi, 450 Euro civarına indirilmesi talebinde bulundu.

Haberin Devamı

 

PORTEKİZ’DE İKRAMİYELERDE KESİNTİYE GİTTİ

Euro bölgesinin en büyük ülkelerinden biri olan Portekiz de borç yükünden kurtulmak için kemer sıkma önlemleri açıklayan ülkeler arasında yer aldı.

 

Portekiz Başkanı Pedro Passos Coelho, Ekim ayında aylık geliri bin eurodan fazla olan çalışanlardan, normalde yaz ve Noel döneminde ödenen ikramiyelerinin kaldırılacağını açıkladı.

 

 Coelho, aynı zamanda üretimi artırmak için tatil takvimini yeniden belirleyecek olan ve tatilleri kısaltacak özel sektörün Sosyal Güvenlik'e her ay ödediği katkı paylarının da düşürüleceğini duyurdu. IMF ve AB'den 78 milyar euroluk finans yardımı alan ve buna karşılık vaatlerde bulunan Portekiz hükümetinin hedeflerini gerçekleştirmek için daha önceden açıkladığı önlemlerin tarihini öne alması ve ek tedbirler alması dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!