Hastaneye 25 milyon dolar yatırdı, inşaata 100 milyon dolar ayırdı

Güncelleme Tarihi:

Hastaneye 25 milyon dolar yatırdı, inşaata 100 milyon dolar ayırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2011 00:00

Memeorial Hastaneleri’nden ayrılan Ortadoğu Grup, Nişantaşı Hospital ile sağlık sektörüne geri dönerken, inşaata da hız verip 100 milyon dolarlık yatırımla Okmeydanı, Zekeriyaköy ve Göksu’da 4 projeye imza atacak.

Haberin Devamı

MEMORIAL Hastaneleri’nden 2007 yılında ayrılan Ortadoğu Grup, Nişantaşı Hospital ile sağlık sektörüne geri dönerken, inşaatta da konut ve ofis yatırımlarına hız veriyor. 2012 yılında sağlık, enerji ve inşaat sektörlerine ağırlık verecek olan Ortadoğu Grup, Gönül Evleri ve Middleist projeleriyle var olduğu konut sektöründe 4 proje için 100 milyon dolarlık yatırım yapacak. 2012 yılında Okmeydanı’nda ofis ve alışveriş merkezi, Zekeriyaköy’de konut ve Göksu’da villa tarzı proje hayata geçirmeye hazırlanan Ortadoğu Grup, İstanbul’un merkezi noktalarından birinde de konutun ağırlıkta olduğu bir proje daha gerçekleştirecek. Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Gür, 2012 yılında inşaat, enerji ve sağlık alanına yoğunlaşmak istediklerini belirterek, “Grubumuz içinde en çok inşaat ve enerji büyüyecek. 2012’de en az yüzde 10 büyüme bekliyoruz” dedi. Grubun enerji yatırımlarında ise organik atıklardan enerji üretmenin yanı sıra Balıkesir ve Sinop’ta iki adet rüzgar santrali devreye girecek.   

Middleist’te yaşam başladı
Ortadoğu Grubu’nun 1984 yılından bu yana inşaat sektöründe faaliyette olduğunu söyleyen Mehmet Gür, şunları söyledi: “Yaptığımız inşaatlar arasında Çağlayan’da bir iş merkezinden, Memorial Hastanesi’nin komplesine, Ortadoğu Plaza’ya çeşitli iş merkezleri bulunuyor. Daha sonra Kağıthane’de Gönül Evleri ve Middleist konut projelerini gündeme getirdik. Middleist’te 6 ay önce yaşam başladı. 182 dairenin yaklaşık 160 tanesi kullanılıyor. 2 yılda yüzde 40 prim yaptı. Fiyatları 700 bin lira ile 1 milyon 300 bin lira aralığına yerleşti. Şu anda 15-20 dairemiz satılmayı bekliyor. Bölgenin tek site projesi olduğu için değer kazandı. Doğru bir projeye imza attığımızı düşünüyoruz.” 

Okmeydanı’na ofis projesi
Önümüzdeki yıl başlayacakları projeler hakkında da bilgi veren Mehmet Gür, şöyle konuştu: “Okmeydanı’nda Kalkavan Grubu ile ortak olduğumuz bir projeye başlayacağız. Henüz projelendirmesini yapmadık. 50 bin metrekare büyüklüğünde bir arazide ofis-alışveriş merkezi projesi olarak dizayn edilecek. Çevresinde Çağlayan Adalet Sarayı olduğu için iş merkezi olarak düşünüyoruz. 100 metrekareden 2 bin metrekareye kadar çeşitli büyüklerdeki ofisleriyle bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak, her türlü ofisimiz söz konusu olacak. Yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yatırım maliyeti olacak. Şu anda üzerinde çalıştığımız 1-2 nokta var. İstanbul’un merkezi bir noktasında orta gelir grubuna hitap edecek olan konut ağırlıklı bir projemiz daha olacak. O proje henüz netleşmedi. Belki alışveriş merkezi de olabilir.”

Üst gelir grubu da var
Zekeriyaköy’de yılbaşında başlamayı planladıkları bir projenin daha olduğu bilgisini veren Mehmet Gür, şu bilgileri verdi: “Gerekli ruhsat işlemlerini bitirip hemen başlamayı planlıyoruz. Göçmen At Çiftliği’ne bitişik bir alanda bu projeyi yapacağız. Her daireye hobi bahçesi tahsis edeceğiz. 100 metrekare ile 200 metrekare arasındaki büyüklüklerde bahçe olacak. İçerisinde sosyal imkanların olduğu, projenin yan tarafında at binicilik eğitimi alacağı bir proje tasarlıyoruz. 160’a yakın bağımsız bölüm olacak. Proje üzerindeki çalışmalar devam ediyor. 25 milyon dolar civarında bir yatırım bedeli olacak. 2012 içinde üst gelir grubuna yönelik de Göksu’da 15 villadan oluşan bir projemiz olacak. Ocakta faaliyete geçecek. Bu butik projemizin de 15 milyon dolar yatırım bedeli olacak.”

Haberin Devamı

Sağlığa geri döndü

Haberin Devamı

Memorial Hastaneleri’nden 2007 yılında çıkan ancak Nişantaşı’ndaki Pakize Tarzi Hastanesi’ni satın alarak sağlık sektörüne geri döndüklerini kaydeden Mehmet Gür, şunları dile getirdi: “Sağlık sektörü kolay bir sektör değil ancak zevk alıyorsunuz. Sağlığa bulaşanlar eninde sonunda geri dönüyor, kolay kolay bırakamıyorsunuz. Nişantaşı’nda satın aldığımız Pakize Tarzi hastanesini Nişantaşı Hospital olarak yeniden açıyoruz. Nişantaşı’na has bir hastane olsun istiyoruz. Nişantaşı değil de başka bir yer olsa, belki tekrar sektöre dönmezdik. Hastane için 25 milyon dolar yatırım söz konusu. Butik bir hastane olacak. Kadın sağlığı ön planda olacak ancak kalp ve organ naklini dahil etmedik. Bu hastanenin yanında bir de tıp merkezi yapacağız. İkinci adımı attıysak, bunun üçüncüsü de gelecektir.”

Haberin Devamı

Çinlilerle sağlık kampuslarına hazırlanıyor

SAĞLIK sektöründe şu anda özellikle şehir hastaneleri dikkate alındığında büyük işlerin yapıldığını ifade eden Mehmet Gür, şunları dile getirdi: “Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilecek olan sağlık kampusu projeleriyle ilgileniyoruz. Bir tanesine hazırlık yaptık ancak yetişemedik. Diğer ihalelere mutlaka gireceğiz. Bir Türk firması ve yurtdışından da Çinli bir firma ile işbirliğimiz var. Çin’de 3 bin-5 bin yataklı büyük hastane projeleri yapan bir kuruluşla ön işbirliğimiz bulunuyor. Bunun yanı sıra İstanbul’da yıkılıp yeniden yapılacak kompleksler de bulunuyor. Başakşehir ve Kartal’da devletin yapacağı bir proje var. Kartal’dakiyle ilgileniyoruz.”

Haberin Devamı

Kocaeli’nde 60 bin haneye elektrik üretecek

GRUBUN enerji sektöründe büyüdüğünü vurgulayan Mehmet Gür, şunları anlattı: “Organik atıktan enerji üretme konusunda Avrupa’nın en büyük, dünyanın da ilk 3’ü içerisinde olan tesislerimiz var. İstanbul’da Göktürk ve Şile’deki tesislerimiz tam kapasiteye çıktığımızda yılda 980 bin ailenin elektriğini karşılayacak. Şu anda 540 bin ailenin elektriği karşılanıyor. Kocaeli’nin de çöp sahasını projelendirdik. Kocaeli’de saatlik 2-3 megavat elektrik üretimi söz konusu olacak. Yılda 22 milyon kilovat saat elektrik üretilecek. Yılda ortalama 60 bin hanenin elektrik tüketimine karşılık gelecek.”

DİĞER EMLAK HABERLERİ

Haberin Devamı

Konut kredisi 40 yaş altını ve 2-3 bin lira aylık geliri gösteriyor

Konutkredisi.com.tr’nin 15 bankanın tüketicilere sunduğu kredi maliyet oranlarını inceleyerek yaptığı araştırmaya göre, konut kredilerine en çok 40 yaş ve altındaki kişiler başvuruyor. Bu kesim, konut kredisi talep edenlerin yüzde 70’lik kısmını oluştururken, ortalama kredi talebi artan yaşa paralel olarak yükseliyor. Kredilerde talep edilen tutar ise yaklaşık 35 aylık gelire karşılık geliyor. Gelir seviyesi 1000 liranın altında olanlar, konut kredisine talebin en yüksek olduğu dönemde bile yüzde 9 talep gösteriyor. Geliri 2 bin lira ile 3 bin lira aralığında olanlar ise kredi için en fazla talep gösteren kesim oluyor.
Tutar 1000 lirayı geçmedi
Konut kredilerini en çok Marmara Bölgesi ve İstanbul kullanıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir dışındaki illerde de konut kredisi tutarı sürekli artış gösteriyor. Üç ilde kişi başına düşen kredi tutarı, Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Kişi başına ortalama konut kredisi tutarı ise henüz 1000 lirayı ve kişi başı gelirin yüzde 6’sını geçmedi. İstanbul, Ankara ve İzmir ortalaması kasım itibariyle 1800 lira civarında oldu.
150 bin lira altı konutlar
Konut kredilerinde talebin çoğunluğunu 150 bin liranın altında bedeli olan gayrimenkuller oluşturuyor. 150 bin TL’ye kadar olan konutların talebi toplamın yaklaşık yüzde 75’ini oluşturuyor. Kredi talebinin yüzde 75’ten fazlasını ise 100 bin lira altı krediler oluşturuyor. Yaşadığı konutu almak isteyenler talebin yüzde 80’ini oluşturuyor. Refinansman talebi ise faiz artışlarıyla birlikte azalma eğilimine girdi. 6-10 yıl arası vadelere talep toplamın yüzde 70’ini oluştururken, ortalama vade artıyor. Konut kredisi talebi de genellikle konut değerinin yüzde 50-75’i aralığında bulunuyor.
30 bin lira daha pahalı oldu
Kredi maliyetlerindeki yükselişin altını çizen Konutkredisi.com.tr Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, şunları söyledi: “Faiz artışlarından önce ocak ayında 10 yıl vadeyle 100 bin lira tutarında kredi kullanan tüketici, 1300 lira aylık taksit öderken, kasım ayında aynı kredi için 1550 lira ödemek zorunda kalıyor.  Şu anda 100 bin lira tutarındaki kredi, tüketiciye 30 bin lira daha pahalıya mal oluyor.”

Deluxia Dragos’ta peşinat yüzde 1’e faiz sıfıra indi

TEKNİK Yapı, Ataşehir’deki 500 dairelik Deluxia Dragos projesindeki peşinat oranlarını yüzde 1’e indirirken, faizi de sıfırladı. Kampanyadaki sıfır faiz olanağı, değişen taksit tutarına göre 48 ay vadeye kadar uzanırken, taksitler 813 liradan, peşinatlar da 1184 liradan başlıyor. “Yeni Bir Yıl, Teknik Yapı’dan Yeni Bir Daire” sloganı ile başlatılan kampanya çerçevesinde fiyatları 118 bin 400 liradan başlayan stüdyo, 197 bin 000 liradan başlayan 1+1, 329 bin 600 liradan başlayan 2+1 ve 472 bin 600 liradan başlayan 3+1 tipi daireler yer alıyor. Kampanya, yüzde 1 peşinata bağlı olarak ödeme şartlarında da isteğe bağlı farklı ara ödeme alternatifleri sunuyor.  Bu ödeme seçeneğinde yüzde 1 peşinat ile daire almak isteyenler 6 ayda ödeme yaparak yüzde 25 olması gereken peşinat oranını 3 eşit takside bölebiliyor. Farklı peşinat veya vade seçeneği tercih edenlerin ödeyeceği faiz oranı yüzde 0.27 ile yüzde 0.99 arasında değişiyor. Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Cari açığa bağlı olarak bir miktar artış gösteren konut kredisi faiz oranlarının olumsuz etkisinin 2012’de tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz” dedi.

Avrupa Konakları’nın örnek daireleri hazır

AVRUPA Konutları’nın inşa ettiği Avrupa Konakları Florya projesinde örnek daireler hazırlandı.  Kaba inşaatının yüzde 90’ının tamamlandığı projede satışların yarısı da tamamlandı. Teslim tarihi Nisan 2012 olan ve 80 konuttan oluşan Avrupa Konakları Florya, Atatürk Ormanı’nın hemen yanında hayata geçiriliyor. 8 blok ve üç farklı konut tipinden oluşan projede 4 oda 1 salon bahçe katlarının büyüklükleri 215 metrekare, 4 oda 1 salon ara katların büyüklüğü 235 metrekare, 5 oda 2 salon şeklindeki çatı katı dublekslerinin büyüklükleri ise 405 metrekare olarak belirlendi. Projede 4+1 daireler 1 milyon 550 bin lira ile 1 milyon 975 bin lira arasında, 5+2 dairelerin fiyatı 2 milyon 925 bin lira ile 3 milyon 200 bin lira arasında değişiyor.

Anadolu Üniversitesi iş güvenliği eğitimi için kolları sıvadı

ANADOLU Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, yaptığı araştırmalar sonucu inşaat sektöründe geleneksel iş sağlığı ve işçi güvenliği eğitimlerinin yetersiz ve teorik olmasından dolayı iş kazalarını önlemede eksik kaldığını ortaya koyunca, bu açığı kapatmak için iş güvenliği eğitimini kısa filmler, dramalar, animasyonlar ve karikatürler ile daha etkin bir iş güvenliği ve işçi sağlığı kaza önleme programını hayata geçirmeyi hedefliyor. Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Arslan ve Yard. Doç. Dr. Serkan Kıvrık, teorik iş güvenliği eğitiminde istenen başarıya ulaşılamaması sonucunda bu çalışmayı yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “İnşaat Sektöründe İş Kazaları ve İşçi Güvenliği konulu karikatür yarışması düzenliyoruz. Ürünler, eğitim materyali olarak sektöre sunuluyor. 22-23 Mayıs 2012 tarihlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı’nı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda İş ve İnşaat Kazaları temalı uluslararası kısa film festivali düzenlenecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!