Meclis’te bardaklı şiddet

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te bardaklı şiddet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2011 00:00

Şike yasasına ilişkin görüşmeler dün sabah saat 05.00’te bitti. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile tartışmasının ardından su bardağını sert bir şekilde kürsüye vurup kırdı. Kırılan bardağın parçalarına elini bastırarak, salona doğru fırlatan Kaplan’ın eli kesildi, parçaların bir kısmı stenograflara, bir kısmı da AK Parti grubuna sıçradı. Kürsüye yürüyen AK Partililer güçlükle yatıştırıldı.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece yarısı başlayan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a ilişkin görüşmeler, saat 05.00’te tamamlanabildi. AK Parti, CHP ve MHP’nin desteklediği yasa görüşmelerinde, BDP tek başına muhalefet yaptı ve sık sık tartışmalar yaşandı. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, kürsüden iddianamede Giresunspor Başkanı’nın telefon görüşmesinde AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin adının geçtiğini anlattı.

KÜRSÜDE KIRDIĞI BARDAĞI BÖYLE FIRLATTI / WEB TV

Hukuk teröristi

Canikli, “iddianamede adı karışmak” söyleminin, hukuken her anlama gelebileceğini belirterek, “Onurlu insan böyle iddiada bulunurken, bütün açıklığıyla ortaya koyar. Ayak oyunlarıyla, bu şekilde ‘Ali Canbaz’ oyunlarıyla, onursuz şekilde olmaz, ayıptır. Bir de hukukçu olduğunuzu söylüyorsunuz, böyle ancak hukuk teröristi olunur. Utanın, buradan özür dileyin. Böyle terbiyesizlik olmaz” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE YAŞANAN O ANLAR / FOTO GALERİ

Bardağı vurdu

Kaplan, sataşma olduğu gerekçesiyle kürsüye çıkarak, “O iddianameyi ben hazırlamadım. Hakaret edip, küfredip, tehdit edip, çoğunluğunuza güvenerek susturacağınızı zannediyorsanız, ona kalkışmayın” dedi. AK Partililer’in laf atmalarına da sinirlenen Kaplan, kürsüde bulunan su bardağını alarak sert bir şekilde kürsüye vurup kırdı. Kaplan daha sonra, kırılan bardağın parçalarına elini bastırarak, salona doğru fırlattı. Kaplan’ın eli kesilirken, parçaların bir kısmı stenograflara, bir kısmı da AK Parti grubuna sıçradı.Yerinden fırlayan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder kürsüye koşarak, arkadaşı Kaplan’ı sakinleştirmeye çalıştı. BDP’liler Kaplan’ı tutmaya çalışırken, Kaplan, “Özür dileyecek, sözünü geri alacak” diye bağırdı. AK Partililer de kürsüye yürüyünce, kısa süreli bir arbede yaşandı. Bazı AK Partililer, Kaplan’a kızarken, bazıları da sakinleşmesi için yardım etmeye çalıştı. Oturuma ara verildi, Kaplan güçlükle dışarı çıkartıldı.

Kafana atardım

Aradan sonra tartışmalar kaldığı yerden devam etti. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Bardağı kırıp buraya, suratıma fırlatan kim?” derken, Kaplan, “Senin suratına bardak atmadım, hırsımdan kırdım. Fırlatmadım, kırdım. Fırlatsam kafasına atardım” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “İlk defa bu kürsüden bardak kırılıyor, şiddet uygulandı, cam kırıkları bize doğru fırlatıldı. Türk milletinden özür dileyin” dedi. AK Partililer, Kaplan’a ceza verilmesini istediler. Ortamı yatıştırmak isteyen BDP’li Sırrı Süreyya Önder, “Şiddeti önleme yasasına şiddet bulaştırdık, hayırlı uğurlu olsun. Kaplan’ın sözleri yanlış anlaşıldı. Konuşmanın bütününe bakın. Tutanaklara bakarsanız olay huzura kavuşur. Sarılırlar, bu işleri de olmamış sayarız. Kendini kontrol edemiyor” dedi. Önder’in sözleri AK Partilileri tatmin etmeyince, bu kez araya CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır girdi.

İncitmiş olabilirim

Özür dilemesi konusunda ısrarlar üzerine kürsüye gelen Kaplan, “Olmaması, yaşanmaması gereken bir şey. Tepkilerimize, ölçü koymak zorundayız. Nurettin Canikli’yi incitmiş olabilirim. Ben 32 yıldır avukatlık yaptım. Terörist hukukçu değilim” dedi. AK Partili Nurettin Canikli de sözlerini geri aldığını söyleyince ortam sakinleşti.

Tayyar ile Şükür gelmedi

YASAYI hükümet adına savunan Spor Bakanı Suat Kılıç dışında, bakanlardan, önce yasaya karşı açıklama yapan sonra görüş değiştiren Hayati Yazıcı ile Taner Yıldız, Fatma Şahin, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, İsmet Yılmaz, Sadullah Ergin, yasa görüşmelerine katıldılar. Yasanın veto edilmesi yönünde olumlu görüş belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise yurtdışında olduğu için görüşmelere katılmadı. Yasaya aykırı görüş belirten AK Partili Şamil Tayyar, Mevlüt Akgün ile eski milli futbolcu Hakan Şükür de oylamaya katılmadı. Yasa, elektronik oylamada, 284 oyla kabul edildi. 6 milletvekili ret oyu verirken 1 milletvekili de çekimser oy kullandı. Oylama tutanaklarına göre, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ve MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın ret, AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu çekimser oy kullandı. Diğer ret oylarını ise BDP Hakkâri Milletvekili Adil Kurt, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!