Mavi kartlıya vatandaş muamelesi

Güncelleme Tarihi:

Mavi kartlıya vatandaş muamelesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 00:00

Bakanlar Kurulu’nda imzaları tamamlanan yasa tasarısına göre, Türk vatandaşlığından çıkan ve sadece mavi kartları olan Türkler, mülk edinebilecek, işçi statüsünde çalışabilecek, sosyal güvenlik sistemine katılabilecek.

HÜKÜMETİN, bütçeden sonra TBMM’de yasalaştırmayı karar verdiği yurtdışındaki vatandaşlara gümrükler dışında bulundukları yerlerde oy kullanma hakkı tanıyan düzenlemeden sürpriz çıktı. Türk vatandaşlığından çıkan ve sadece mavi kartları olan Türkler, askerlik, seçim ve memur olma dışında tüm haklardan yararlanacaklar. Mavi kartlılar, mülk edinebilecek, işçi statüsünde çalışabilecek, sosyal güvenlik sistemine katılabilecek. Nüfusta mavi kartlılar kütüğü oluşturulacak ve T.C numarası gibi numaraları olacak.

3 konu dışında

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunda Değişiklik Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’ndaki imzaları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edilecek tasarı, yurtdışındaki temsilciliklerde ve yerel yönetimlerin belirleyeceği yerlerde, Türk vatandaşlarının nasıl oy kullanacağının yanı sıra mavi kartlı Türklerin de sorunlarını çözüyor. Tasarıda yer alan önemli hükümler şöyle:
Çifte vatandaş olma hakkını kullanamayan ve bulundukları ülkenin vatandaşı oldukları için Türk vatandaşlığını kaybeden mavi kartlılar vatandaşlık gerektiren üç konu dışında tüm haklardan yararlanacak. Mavi kartlılar askerlik yapamayacak, seçimlerde oy kullanamayacak ve memur olamayacak. Ancak bunun dışında bir dizi yeni hakları olacak.

Sözleşmeli hakkı

Mavi kartlılar kamu kurumlarında işçi, geçici işçi ve sözleşmeli olarak çalışabilecek. Türkiye’de mülk edinebilecekler, sosyal güvenlik sistemine dahil olabilecekler ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler. Üçüncü derece alt soyları da aynı haklardan yararlanacak. Daha alt soyların mavi kart hakkından yararlanması konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Mavi kart kimlik belgesi olarak taşınabilecek. Nüfus kütüğü mevzuatında mavi kart kütüğü oluşturulacak ve buradan takibi yapılacak. Kart numarası, T.C kimlik numarası gibi kullanılabilecek.

Oy kullanırken

Oy kullanmayla ilgili tüm işlemlerden yeni kurulan Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu sorumlu olacak. Seçmen listelerinin kütüğe çıkması, itiraz süreleri gibi tüm görevleri bu kurul yapacak. Oy sandıkları, gümrük kapıları, yurtdışı temsilcilikleri veya yerel yönetimin belirleyeceği yerlerde kurulacak. Kurul, ileride başvurulması düşünülen elektronik oylama yöntemlerini belirleme görevine de sahip olacak. Oy kullanma işlemi, Türkiye’deki seçimlerden 45 gün önce başlayacak ve 7 gün önce tamamlanacak. Oy kullanma saatleri genel olarak 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Ancak ülkenin durumuna göre 24 saat oy kullanma imkanı verilebilecek veya yoğunluğa bağlı olarak randevu sistemi de uygulanabilecek.

Sayım Ankara’da

Oy pusulaları YSK’ca özel olarak imal edilecek ve özel renkte bastırılacak. Oy kullanma işlemi T.C kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaport gösterilerek yapılabilecek. Oy torbaları ağzı mühürlü olarak, tutanak tutularak, özel görevliler eşliğinde Ankara’ya gönderilecek, önceden açılmayacak. Ankara İl Seçim Kurulu, yurtdışından ve gümrüklerden gelen oyları birleştirecek. Oylar, seçimlerde en çok oyu alan üç parti ile TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin bildireceği resmi gözlemciler eşliğinde açılarak sayılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!