Londra'da Türk ibadethane ve gazetelerine saldırı

Güncelleme Tarihi:

Londrada Türk ibadethane ve gazetelerine saldırı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 19:56

İngiltere’de Türklere ait gazete ve ibadethanelere yönelik molotof kokteyll saldırılar endişe veriyor.

Dün ‘Valide Sultan Cami’sine saldırı ihbarı alan İngiliz polisinin, bina önünde gece boyunca nöbet tuttuğu belirtiliyor. Son bir ayda Türklere ait gazete, merkezler ve ibadethanelere yönelik ard arda gerçekleştirilen molotoflu saldırıların ardında terör örgütü PKK ya da İngiliz aşırı sağcı ‘İngiliz Savunma Ligi’nin (English Defence League-EDL) olduğu iddia ediliyor.

Türk ve Alman kamuoyu, 2000 yılından beri Almanya’da 8’i Türk, toplam 11 kişiyi öldüren Neonazi çetesi ile Alman istihbaratının bağlantısına odaklanmışken, Avrupa’nın bir diğer şehri, Londra’da son bir ayda Türklere ait bir çok merkeze molotof kokteylli saldırı düzenlendi.

İLK SALDIRI GAZEYE

Başkent Londra’daki Türk merkezlerine molotof kokteyli saldırının ilki 30 Ekim pazar gece yarısı yapılmıştı. Görgü tanıkları, gazetenin bürosuna iki kişinin molotof kokteyli attığını söylemişti. Olayın üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen olayın failleri yakalanamadı.

YATILI ÖĞRENCİLERİN BULUNDUĞU MERKEZE MOLOTOF ATTILAR

Benzeri saldırıların ikincisi, geçtiğimiz cuma gecesi, ’İslam Toplumu Milli Görüş İngiltere Bölge Merkez’ binasına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce molotof kokteyli atılmasıyla gerçekleştirildi. Yatılı öğrencilerin de kaldığı binaya yapılan saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, yanıcı maddeler atılan binanın mescid olarak kullanılan odasında yangın çıktı. Binada kalan öğrencilerin ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile yangın büyümeden söndürüldü. Merkez temsilcileri, saldırıya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada, saldırının, ’Avrupa’da yükselmekte olan İslam düşmanlığının İngiltere’ye yansıması’ olabileceğini ifade etti.

TÜRK CAMİİLERİNE MOLOTOF KOKTEYLLİ SALDIRI

Molotoflu saldırıların üçüncüsü, Kuzey Londra’da Türk göçmenlerin yoğun olduğu bölgede meydana geldi. Geçtiğimiz cuma gecesi Wood Green semtindeki Fatih Cami’sine molotof kokteyli atılırken cumartesi gecesi ise Türklere ait camiye yangın bombası atıldı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

İNGİLİZ POLİSİ NÖBET TUTTU

Bu arada, Valide Sultan Cami’sine dün gece saldırı yapılacağı ihbarını alan İngiliz polisinin, 1A Clissold Road adresinde gece boyunca bina önünde nöbet tuttuğu öğrenildi.

SALDIRILARDA PKK VE EDL ŞÜPHESİ

İngiliz siyasi yorumcular, son günlerde Londra’daki Türk merkez ve ibadethanelerine yönelik artan saldırıların ardında yabancı düşmanı İngiliz aşırı sağcı ‘İngiliz Savunma Ligi’nin (English Defence League-EDL) ya da terör örgütü PKK’nın bulunabileceğini belirtiyorlar. Gözlemciler ise, Londra’daki güvenlik birimlerinin son aylarda örgüte uyguladığı baskıların yoğunlaşmasına paralel olarak, PKK yandaşlarının da eylemlerini artırmış olabilecekleri değerlendirmesinde bulunuyorlar.
İNGİLİZ POLİSİNDEN PKK’YA AĞIR DARBE

Londra’da geçtiğimiz pazar günü, PKK’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle gösteri düzenleyen terör örgütü PKK yanlısı bir grup, İngiliz Scotland Yard polisine saldırmış ve polisten çok sert karşılık bulmuştu. İngiliz polisiyle göstericiler arasında çıkan çatışmada yaralanan ve göz altına alınan göstericiler olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!