Ä°ran'dan iddia: ABD'nin casus uçağını düÅŸürdük

Güncelleme Tarihi:

İrandan iddia: ABDnin casus uçağını düşürdük
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2011 16:23

İran ordusu bugün, ABD'ye ait bir insansız hava aracını vururak düşürdüklerini açıkladı. ABD’li yetkililerse, söz konusu uçağın bir haftadır kayıp olduğunu, ancak İran tarafından vurulduğuna dair hiçbir göstergenin bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

İran'ın Arapça yayın yapan El Alem devlet televizyonu bugün, ABD'ye ait RQ-170 tipi gelişmiş bir insansız hava aracının İran Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü duyurdu.

İsmi açıklanmayan İranlı bir askeri yetkiliden alınan bilgiye göre, casus uçağın, hava sahasına izinsiz giriş yaptığı için, İran'ın doğusunda vurulduğu bildirildi.

Az bir hasar alarak düştüğü söylenen ABD uçağının İran silahlı güçlerinin eline geçtiği aktarıldı. Uçağın ne zaman vurulduğu hakkında bilgi verilmedi.

BİR UÇAĞIMIZ KAYBOLMUŞTU

ABD tarafından, Ä°ran’ın yaptığı bu açıklamaya iliÅŸkin ilk yanıt, Afganistan’daki NATO’ya baÄŸlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nden (ISAF) geldi.Â

Geçen hafta o bölgede kendilerine ait bir casus uçağın kaybolduğunu ve bir daha haber alınamadığını belirten ABD’li yetkililer, İran’ın vurduğunu iddia ettiği hava aracının, bu kayıp uçak olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

ISAF yetkilileri, söz konusu hava aracının kontrolünü kaybettiklerini ve bu zamandan beri nerede bulunduğuna dair araştırma yaptıklarını açıkladı.

Ä°sminin açıklanmasını istemeyen bir diÄŸer yetkiliyse, Ä°ran’ın bu aracı vurduÄŸuna dair hiçbir delil olmadığını dile getirdi.  Â
RQ-170 tipi gelişmiş insansız hava aracı son teknoloji kullanılarak üretilmiş, yeni bir casus uçak olarak biliniyor. Varlığından 2009'dan beri söz ediliyor olsa da, ABD Hava Kuvvetleri tarafından 2010 yılına kadar resmen tanıtılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!