Online alışveriş rekora koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Online alışveriş rekora koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

Son 10 yılda internet kullanıcılarının sayısı, 2 milyondan 35 milyona çıktı. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, Türkiye’de her 5 kişiden biri internet üzerinden alışveriş yapıyor.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en büyük pazarları arasında yer alan Türkiye’de ekim sonu itibariyle yerli ve yabancı kredi kartları ile farklı e-ticaret sitelerinden yapılan harcamaların cirosu, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 51 oranında artarak 19 milyar TL’ye ulaştı. Sanal alışveriş çılgınlığı bu boyutlara ulaşmışken kredi kartıyla online alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko’yla konuştuk.

- Türkiye’de internet üzerinden alışverişin bu kadar hızlı yaygınlaşmasının nedenleri neler?
- Kart kullanıcılarının güvenlik konusunda bilinçlendirilmesi, grup alışveriş ve özel fırsat sitelerinin yaygınlaşması e-ticaret hacminin artışında olumlu etki yarattı. Ayrıca internet erişimine sahip olan kullanıcı sayısındaki artış, yeni firmaların e-ticaret yatırımı yapması, mevcut firmaların altyapılarındaki iyileştirmeler, tanıtım faaliyetlerindeki gelişmeler, e-ticaret işlemlerindeki fiyat ve kolaylık avantajıgibi etkenler de var.

Haberin Devamı

- İnternet üzerinden en çok ne alınıyor?
- BKM verileri ve 2010 yılında gerçekleştirilen e-ticaret araştırmasının sonuçlarına göre internet üzerinden en fazla seyahat harcaması yapılıyor, etkinlik bileti ve elektronik eşya alınıyor.

- Erkekler mi kadınlar mı daha çok online alışverişi tercih ediyor?
- Aynı araştırmanın sonuçları internet kullanımının erkeklerde yüzde 84, kadınlarda ise yüzde 67 oranında olduğunu gösteriyor. Sonuçlara paralel olarak e-ticaret işlemlerinin de ağırlıklı olarak erkekler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Ancak grup alışveriş ve özel fırsat sitelerinin yaygınlaşması sayesinde kadınlar tarafından yapılan işlemlerin payının da hızla artacağını düşünüyoruz.

- Online alışverişle ilgili insanların kafasındaki en büyük soru işareti güvenlik. E-ticaret sizce mağazadan alışveriş yapmaktan daha mı riskli?
- Fiziksel ortamdaki güvenlik önlemleri e-ticaret işlemlerinde de fazlasıyla uygulanıyor. Güvenlik uygulamaları daha fazla e-ticaret sitesi tarafından kullanıldıkça e-ticaret işlem hacmi de artıyor. BKM Kart Monitör Araştırması’na göre bugün kredi ve banka kartı kullanıcılarının yüzde 65’i sanal alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Haberin Devamı

Sizi koruyan sistemler

İnternette Güvenli Alışveriş (3D Secure): İnternet üzerinden yapılacak olan kartlı alışverişlerde, hem ticari sitelere, hem de kart kullanıcılarına güvenli alışveriş ortamı sağlayan İnternette Güvenli Alışveriş (3D Secure) platformu BKM tarafından hayata geçirildi. İnternette gerçekleşecek herhangi bir ödeme işlemi sırasında kart, doğrudan, alınmış olduğu bankanın sistemlerine yönlendiriliyor. Bu yönlendirme sonrasında, bankanın sistemine şifre girilerek işlem onaylanıyor. Böylelikle kart numarası başkaları tarafından biliniyor olsa bile, şifreyi sadece kart sahibi bildiği için, elektronik güvenlik sağlanmış oluyor.
Verified by Visa ve MasterCard SecureCode: Güvenli Alışveriş (3D Secure) uygulamasında  Visa tarafından verilen hizmetler Verified by Visa, MasterCard tarafından verilen hizmetler ise MasterCard SecureCode olarak adlandırılıyor. Her ikisi de şifre girerek güvenli alışveriş yapılmasını sağlıyor.
Yeşil Browser: Bu teknolojiyi destekleyen internet tarayıcılarıyla internete bağlandığınızda, adres çubuğunun rengi yeşil olur. Yeşil adres çubuğu, girdiğiniz internet sitesinin kimliğinin onaylandığını ve iletişimin tamamen güvenli olduğunu gösterir. Eğer sitenin sahte bir site olduğu daha önceden tespit edilmişse, adres satırı kırmızıya dönüşecektir.

Haberin Devamı

Güvenli alışveriş için

- Sitenin güvenliğinin ulusal/uluslararası sertifikalarla sağlanmış olduğuna dikkat edin
- Kişisel bilgileri isteyen e-postalara ve sitelere yanıt vermeyin
- İnternet kafe gibi halka açık ve kalabalık yerlerdeki bilgisayarlardan alışveriş yapmayın
- Güvenilir olmayan siteler  ya da e-posta ekinde gelen ve .exe, .com, .vbs, .jpeg gibi uzantısı olan dosyaları bilgisayara yüklemeyin
- Sanal ortamda artan virüs tehlikelerine karşı, kredi kartını kullandığınız bilgisayara antivirüs programı yükleyin

Güveniniz tam olsun

Yapı Kredi Worldcard kullanıcıları, World Sanal Kart ile güvenli şekilde online alışveriş yapabiliyor. Sanal Kart’ın başlangıç limiti 0 TL. Müşteriler Yapı Kredi İnternet Bankacılığı’nı veya kart işlemlerine özel internet şubesi Worldonline’ı kullanarak Worldcard’dan Sanal Kart’a istedikleri miktarda limit tanımlayarak kendi Sanal Kart limitlerini belirleyebiliyor. Sanal Kart kullanarak alışveriş yapıldığında müşterilerin Worldcard bilgileri güvence altında kalıyor. Sanal Kart’ın kart numarası ve güvenlik kodu, Worldcard’dan farklı olduğu için alışveriş esnasında Worldcard bilgileri site ile paylaşılmamış oluyor. Ayrıca Sanal Kart, kart plastiği olarak var olmadığı, sadece Yapı Kredi İnternet Bankacılığı ve Worldonline’da görüntülenebildiği için kayıp ya da çalıntı riski taşımıyor.

Haberin Devamı

Titanik’e dal manşete çık

Akbank’ın kredi kartı Fish, www.hayaldukkani.com isimli bir web sitesi açtı. Titanik’e dalıştan kişiye özel parfüm üretimine, savaş uçağıyla ses duvarını aşmaktan gazete manşetlerine çıkmaya kadar onlarca yaratıcı hediye, hayalini kuranları bekliyor. Hayal Dükkanı’ndan bir hayali satın almak, Fish kullananlar için daha hesaplı, yüzde 20’ye varan indirim ve taksit imkânı var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!